Nieuwsbericht

VIGeZ wil einde maken aan de ‘zitcultuur’

De Vlaming zit gemiddeld 50 tot 85% van de dag stil. Dat sedentaire bestaan houdt nochtans heel wat risico’s in voor de gezondheid. Daarom heeft het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIGeZ) een aanbevelingsrapport opgesteld dat een einde moet maken aan de ‘zitcultuur’.

Groter risico op hartziektes, darmkanker, diabetes, …

De Vlaming zit gemiddeld bijna 9u per dag op een stoel, zetel of bank. Jongeren op de middelbare school zitten 50% van de schooluren en Vlaamse bedienden en kaderleden doen hetzelfde tijdens 70% van de werkuren. Ook thuis hangen we te veel in de zetel voor de televisie of zitten we aan onze computer. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat te veel en te lang stilzitten zorgt voor een verhoogd risico op hartziektes, darmkanker, diabetes, depressie en een vroegtijdig overlijden. 

Aanbevelingsrapport

Volgens het VIGeZ zijn zelfs de gezondheidsprofessionals en beleidsmakers zich onvoldoende bewust van de gevaren van stilzitten voor de gezondheid. Daarom heeft de organisatie alle wetenschappelijke informatie over dit thema gebundeld in een aanbevelingsrapport.

De onderzoekers raden onder meer aan om lange periodes van stilzitten te beperken en na 20 à 30 minuten even de benen te strekken. Het thema van sedentair gedrag zal ook aan bod komen tijdens het voortraject van de gezondheidsconferentie in 2016. Die conferentie bepaalt de toekomst van het Vlaamse gezondheidsbeleid op vlak van voeding en beweging.
 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies.

Maart is dikkedarmkankermaand. Doe jij ook mee?

Nieuwsberichten 13 februari 2017

Sinds 2013 krijgen alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar een uitnodiging in de bus om mee te doen met het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. De hele sensibiliseringscampagne steekt nu in een nieuw kleedje. Bovendien staat internationaal de maand maart in het teken van de strijd tegen darmkanker.

Wanneer worden de uitkeringen betaald in 2017?

Nieuwsberichten 27 januari 2017

Als je een erkenning van arbeidsongeschiktheid hebt, wordt je inkomen vervangen door een uitkering arbeidsongeschiktheid, betaald door het ziekenfonds. Maar ook tijdens de periode van je moederschapsverlof krijg je van het ziekenfonds een vervangingsinkomen uitbetaald. Sleept je arbeidsongeschiktheid langer dan 1 jaar aan? In dat geval krijg je het statuut van invalide en een invaliditeitsuitkering.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor