Nieuwsbericht

Nieuw akkoord over terugbetaling borstreconstructies met eigen weefsel

De Koninklijke Belgische Vereniging Plastische Chirurgie en de overheid hebben een akkoord bereikt rond borstreconstructies met eigen weefsel om medische redenen. De overeenkomst omvat een betere terugbetaling, een grotere transparantie van de aanrekenbare kosten en de invoering van een aantal kwaliteitseisen. Esthetische supplementen worden verboden en de persoonlijke tussenkomst van de patiënt vermindert.

In juli 2016 was er al een overeenkomst tussen artsen en ziekenfondsen, maar de plastisch chirurgen weigerden tot voor kort om die te ondertekenen. Nieuw overleg bracht echter soelaas.

Toegankelijk voor alle patiëntes

De verplichte ziekteverzekering betaalde een borstreconstructie met eigen weefsel om medische redenen al terug. Door hoge supplementen van sommige artsen moesten patiëntes zelf echter ook vaak diep in de geldbuidel tasten. Daarom bereikten artsen en ziekenfondsen al in juli 2016 een akkoord om daar paal en perk aan te stellen. Zo mochten plastisch chirurgen bv. geen supplementen meer aanrekenen in meerpersoonskamers. Ze moesten ook de keuzevrijheid voor het kamertype respecteren en de ereloonsupplementen in eenpersoonskamers werden geplafonneerd op 100%. Tot voor kort weigerden de plastisch chirurgen echter om deze overeenkomst te ondertekenen.

Misverstanden weggewerkt

Een nieuw overleg tussen de plastisch chirurgen en de overheid heeft nu gelukkig tot een akkoord geleid. Een aantal misverstanden over de eerdere overeenkomst werden uitgeklaard en de Koninklijke Belgische Vereniging Plastische Chirurgie (RBSPS) verzet zich niet langer tegen de ondertekening van de overeenkomst. Een goede zaak, want zo rekenen de plastisch chirurgen geen overmatige supplementen meer aan en wordt de ingreep toegankelijker voor alle patiëntes.

Toegetreden ziekenhuizen

De ziekenhuizen die over een erkende coördinerende borstkliniek beschikken en in voorkomend geval hun satellietziekenhuis, kunnen beslissen of ze toetreden tot de overeenkomst. Dit gaat over zo'n 62 betrokken ziekenhuizen. Zij kunnen samen met de betrokken artsen hun kandidatuur indienen om toe te treden tot de overeenkomst. Op 1 november 2016 is de overeenkomst inwerking getreden in volgende ziekenhuizen:

 • U.Z. Leuven 
 • A.Z. St.-Blasius Dendermonde
 • Ziekenhuis Oost-Limburg Genk
 • AZ Sint-Lucas Brugge
 • UZ Antwerpen Edegem
 • ASZ Aalst
 • AZ Damiaan Oostende
 • AZ ikolaas Sint-Niklaas
 • AZ St.-Jan Brugge-Oostende
 • CHC Liège
 • Jan Yperman Ieper
 • AZ Sint-Dimpna Geel
 • Ziekenhuisnetwerk Antwerpen
 • AZ Groeninge vzw Kortrijk


 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Doe mee aan onze gezondheidshackathon!

Nieuwsberichten 13 oktober 2017

Wil je mee nadenken over creatieve applicaties en innovatieve diensten op maat van de patiënt? Doe dan mee aan onze gezondheidshackathon! Zowel zorgverleners, patiënten, softwareontwikkelaars en -ontwerpers als commerciële en industriële ontwerpers zijn welkom op dit unieke driedaagse evenement. 

Vlaamse sociale bescherming breidt fors uit vanaf 2019

Nieuwsberichten 5 oktober 2017

De Vlaamse sociale bescherming breidt fors uit. Vanaf 2019 zullen ook de mobiliteitshulpmiddelen (bv. rolstoelen en elektrische scooters) en de woonzorgcentra onder dit systeem vallen. Dat moet uitmonden in een ‘Vlaams zorgbudget’ voor alle Vlamingen die zorg nodig hebben. Met dat bedrag kunnen ze hun zorg zelf organiseren.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor