Nieuwsbericht

Nieuw akkoord over terugbetaling borstreconstructies met eigen weefsel

De Koninklijke Belgische Vereniging Plastische Chirurgie en de overheid hebben een akkoord bereikt rond borstreconstructies met eigen weefsel om medische redenen. De overeenkomst omvat een betere terugbetaling, een grotere transparantie van de aanrekenbare kosten en de invoering van een aantal kwaliteitseisen. Esthetische supplementen worden verboden en de persoonlijke tussenkomst van de patiënt vermindert.

In juli 2016 was er al een overeenkomst tussen artsen en ziekenfondsen, maar de plastisch chirurgen weigerden tot voor kort om die te ondertekenen. Nieuw overleg bracht echter soelaas.

Toegankelijk voor alle patiëntes

De verplichte ziekteverzekering betaalde een borstreconstructie met eigen weefsel om medische redenen al terug. Door hoge supplementen van sommige artsen moesten patiëntes zelf echter ook vaak diep in de geldbuidel tasten. Daarom bereikten artsen en ziekenfondsen al in juli 2016 een akkoord om daar paal en perk aan te stellen. Zo mochten plastisch chirurgen bv. geen supplementen meer aanrekenen in meerpersoonskamers. Ze moesten ook de keuzevrijheid voor het kamertype respecteren en de ereloonsupplementen in eenpersoonskamers werden geplafonneerd op 100%. Tot voor kort weigerden de plastisch chirurgen echter om deze overeenkomst te ondertekenen.

Misverstanden weggewerkt

Een nieuw overleg tussen de plastisch chirurgen en de overheid heeft nu gelukkig tot een akkoord geleid. Een aantal misverstanden over de eerdere overeenkomst werden uitgeklaard en de Koninklijke Belgische Vereniging Plastische Chirurgie (RBSPS) verzet zich niet langer tegen de ondertekening van de overeenkomst. Een goede zaak, want zo rekenen de plastisch chirurgen geen overmatige supplementen meer aan en wordt de ingreep toegankelijker voor alle patiëntes.

Toegetreden ziekenhuizen

De ziekenhuizen die over een erkende coördinerende borstkliniek beschikken en in voorkomend geval hun satellietziekenhuis, kunnen beslissen of ze toetreden tot de overeenkomst. Dit gaat over zo'n 62 betrokken ziekenhuizen. Zij kunnen samen met de betrokken artsen hun kandidatuur indienen om toe te treden tot de overeenkomst. Op 1 november 2016 is de overeenkomst inwerking getreden in volgende ziekenhuizen:

 • U.Z. Leuven 
 • A.Z. St.-Blasius Dendermonde
 • Ziekenhuis Oost-Limburg Genk
 • AZ Sint-Lucas Brugge
 • UZ Antwerpen Edegem
 • ASZ Aalst
 • AZ Damiaan Oostende
 • AZ ikolaas Sint-Niklaas
 • AZ St.-Jan Brugge-Oostende
 • CHC Liège
 • Jan Yperman Ieper
 • AZ Sint-Dimpna Geel
 • Ziekenhuisnetwerk Antwerpen
 • AZ Groeninge vzw Kortrijk


 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies.

Maart is dikkedarmkankermaand. Doe jij ook mee?

Nieuwsberichten 13 februari 2017

Sinds 2013 krijgen alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar een uitnodiging in de bus om mee te doen met het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. De hele sensibiliseringscampagne steekt nu in een nieuw kleedje. Bovendien staat internationaal de maand maart in het teken van de strijd tegen darmkanker.

Wanneer worden de uitkeringen betaald in 2017?

Nieuwsberichten 27 januari 2017

Als je een erkenning van arbeidsongeschiktheid hebt, wordt je inkomen vervangen door een uitkering arbeidsongeschiktheid, betaald door het ziekenfonds. Maar ook tijdens de periode van je moederschapsverlof krijg je van het ziekenfonds een vervangingsinkomen uitbetaald. Sleept je arbeidsongeschiktheid langer dan 1 jaar aan? In dat geval krijg je het statuut van invalide en een invaliditeitsuitkering.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor