Nieuwsbericht

300 kankerpatienten mogen kinderwens blijven koesteren

Sinds april 2017 krijgen kankerpatiënten ‘oncofreezing’ terugbetaald, zodat ze na hun behandeling toch nog aan kinderen kunnen beginnen. Ondertussen hebben al 303 patiënten gebruikgemaakt van deze regeling. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block onderzoekt of ze de terugbetaling kan uitbreiden naar andere patiënten. 

Wat is oncofreezing?

Kanker en de behandeling van de ziekte kunnen de vruchtbaarheid ernstig aantasten. Bij oncofreezing wordt daarom voortplantingsmateriaal (eicellen, spermacellen, …) bij de patiënt afgenomen, ingevroren en bewaard om het op een later moment te gebruiken.

Vanwege het hoge prijskaartje besliste Minister De Block vorig jaar om oncofreezing volledig terug te betalen voor bepaalde kankerpatiënten. Ondertussen hebben al 303 patiënten een beroep gedaan op deze terugbetaling: 209 mannen en 94 vrouwen. Zo kunnen zij na hun behandeling alsnog aan kinderen beginnen. 

Uitgebreidere terugbetaling?

Minister De Block trok voor deze maatregel 4 miljoen euro per jaar uit. Aangezien er nog ruimte is binnen dit budget, wil ze de terugbetaling uitbreiden naar andere patiëntengroepen. In eerste instantie naar vrouwen met een borderline eierstoktumor en naar patiënten die vanwege een zeldzame niet-oncologische bloedziekte een bloedstamceltransplantatie moeten ondergaan. De centra die oncofreezing aanbieden, zullen ook nog meer inzetten op het informeren van patiënten en zorgverleners.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Elke generatie wordt allergischer

Nieuwsberichten 6 september 2018

Het aantal mensen met een allergie blijft stijgen en elke generatie wordt ook allergischer. Op 12 jaar tijd is het aantal terugbetaalde geneesmiddelen tegen allergieën bijna verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van het RIZIV waarover De Morgen bericht. 

Ook de veiligste pijnstiller kan gevaarlijk zijn

Nieuwsberichten 25 mei 2018

Dagelijks 7 à 8 pijnstillers van 1 gram gedurende 2 weken nam een jonge vrouw uit het Gentse tegen haar hevige tandpijn. Het gevolg was een levertransplantatie. Artsen vragen aan de apothekers om hun klanten goed te informeren over een correct gebruik van paracetamol (Dafalgan en Perdolan). Want ook de veiligste pijnstiller kan dus gevaarlijk zijn. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

MijnPartena