Blog

Potjestraining : hoe pak je het aan? 

Een peuter begint te stappen op het moment dat hij/zij er klaar voor is. Dat is ook zo met het zelfstandig op het potje gaan. Je kunt er geen leeftijd op plakken. Het enige wat je als ouder kunt doen, is het gedrag van je kind in de gaten houden.

Wanneer is jouw kind klaar voor potjestraining?

Rond de leeftijd van anderhalf tot twee jaar is jouw kindje in staat om een plasje op te houden. Voordien was plassen gewoon een automatische reflex bij een volle blaas. Maar er zijn, net zoals bij stappen en praten, grote verschillen tussen kinderen onderling. 

Het is belangrijk om de signalen van jouw peuter op te vangen zodat je weet dat hij/zij klaar is om aan de potjestraining te beginnen. 

  • Het kind kan zich uitdrukken en laten weten dat het moet plassen. ‘Pipi doen.’ Het begrijpt de termen ‘pipi’ en ‘potje’, wat het communiceren eenvoudiger maakt.
  • Wanneer de luiers langer dan twee uur droog blijven, wil dat zeggen dat de plasreflex afneemt. Je kleintje zal minder natte luiers hebben, maar elke luier zal ‘voller’ zijn.
  • Je peuter voelt zich ongemakkelijk met een natte luier aan de billetjes. Hij/zij maakt dit duidelijk door bijvoorbeeld de luier aan te raken.
  • Als je kind even gaat zitten of stilstaat om zijn/haar behoefte te doen, dan is dit een aanwijzing dat hij/zij weet dat er iets gebeurt in de pamper. 

Hoe ga je te werk?

  • Wanneer?

Het is van groot belang om op een rustig moment de potjestraining aan te vangen. Is het een drukke periode op het werk of is er een broertje/zusje op komst? Stel het dan nog even uit. Een vakantie, waarin je tijd kunt maken en nemen, is het ideale moment.

Een goede aanleiding is de overstap naar de kleuterklas, zodat jouw peuter voorbereid is voor de eerste schooldag. Maar laat dit gewoon een leidraad zijn en geen verplichting.

Sommigen zijn er zelfs van overtuigd dat je ook vroeger kunt starten met zindelijkheidstraining. Zij werken met baby zindelijkheidscommunicatie en leren al heel vroeg signalen op te vangen van hun kleintje. 

  • Welk potje?
Kies een laag, stevig potje voor je peuter. Zittend plassen met de voetjes op de grond, ook voor jongetjes, is de beste positie. Zo kan je kind op een ontspannen manier plassen, zonder te moeten persen. Een andere mogelijkheid is het zitje bovenop de toiletbril. Dit houdt wel risico’s in en zal voor een minder ontspannen gevoel zorgen. Bovendien moet je dan ook telkens een opstapje voorzien.

Aangezien het belangrijk is om op elk moment van de dag de potjestraining te kunnen verderzetten, kan het handig zijn om er minstens twee aan te schaffen. Ga je op reis, neem het potje dan mee. Op stap met de auto? Vergeet het potje niet. Op een snelwegparking kan je makkelijk stoppen om je peuter te laten plassen. 

Naast een potje zal je ook heel wat onderbroekjes nodig hebben, want - hoewel je het graag anders zou zien - er zullen heel wat ongelukjes gebeuren. Je kunt ook werken met oefenbroekjes, een mix tussen een onderbroek en luier. Speelt je kleintje tijdens de zomer in de tuin, probeer het dan misschien zelfs zonder oefenbroekje of onderbroekje. 

  • Werkwijze?
Zet je kindje heel vaak op het potje, bijvoorbeeld op vaste tijdstippen zoals bij het opstaan, na elke maaltijd, voor het slapengaan. Later zullen ze dan zelf kunnen aangeven wanneer ze moeten. 

Zet je kind niet onder druk, maar moedig het op een positieve manier aan. Naarmate het steeds beter lukt en je kleintje wat ouder wordt, kun je werken met een beloningssysteem. Ongelukjes zijn niet te vermijden, maak er dus geen grote zaak van. Je mag bovendien niet eisen dat er altijd een plasje of een drolletje in het potje zit, het mag geen verplichting zijn. 

Je kind moet voldoende drinken, ook als de slaaptijd nadert. Ons lichaam is erop ingesteld om ‘s nachts minder urine te produceren. Je hoeft hen ook niet midden in de nacht te wekken om op het potje te gaan. ‘s Nachts zindelijk worden is een gevolg van de potjestraining en zal niet versneld worden door ook dan het potje boven te halen.

  • Hoelang zal het duren?
Reken er niet op dat de potjestraining in een week beklonken is. Het kan drie tot zes maanden duren, afhankelijk van het kind. ‘s Nachts droog blijven kan zelfs tot een jaar duren. Niet elk kind wordt automatisch zowel overdag als ‘s nachts tegelijk zindelijk. Het kan een goed idee zijn om eerst overdag te trainen en vervolgens, als dat een succes is, ook ‘s nachts de zindelijkheid te oefenen.

Lukt het helemaal niet, dan is het soms beter om er even mee te wachten. Het zal jou en je peuter heel wat stress besparen.  
Zindelijkheid training

Gerelateerde categorieën

Dossier kinderen en jongeren

Heb jij een baby, peuter, kleuter, kind of tiener in huis? Bekijk onze info en voordelen voor ouders.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Deze studietips helpen je door de blokperiode heen

Deze studietips helpen je door de blokperiode heen

Blog 14 mei 2018

De examenperiode komt er weer aan en dat kan zorgen voor stress. Niet alleen bij de studenten die binnenkort hun eerste examens hebben, maar ook bij hun ouders. Om jullie door deze spannende tijd heen te helpen hebben we hieronder onze beste studietips gebundeld. Lees hoe je je goed voorbereid, hoe je best omgaat met examenstress en wat je kan doen tegen faalangst.

Ontdek meer over kinderen en jongeren

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

MijnPartena