Advies

Plastraining bij incontinentie

Het belangrijkste hulpmiddel bij inspannings- en aandrangsincontinentie is plastraining. Die bestaat uit verschillende oefeningen en kan vastgelegd worden in een dagboek. Zo breng je jouw plaspatroon volledig in kaart en kun je er controle over krijgen.

De volgende oefeningen moet je gradueel opbouwen. Dit betekent dat je de eerste oefening onder de knie moet hebben voor je aan de tweede begint. Houd er rekening mee dat plastraining heel veel geduld vergt.

Oefening 1: klokplassen

De bedoeling is dat je op regelmatige tijdstippen gaat plassen, ook als je op dat ogenblik geen plasdrang hebt. In het begin werk je met korte intervallen. Verleng die geleidelijk. Op deze manier wordt jouw blaas eraan gewend om voortdurend grotere hoeveelheden urine op te slaan.

Oefening 2: uitsteloefening

De bedoeling is dat je het plassen altijd even uitstelt. Zo zal je er na een tijdje in slagen om tijdig het toilet te bereiken. Als je de drang voelt om te plassen, ontspan je je bekkenbodemspier, adem je rustig uit en tel je tot 10 voor je aan de drang toegeeft. Als dat lukt, kun je deze oefening herhalen terwijl je de waterkraan laat lopen. Ontspan je tijdens het plassen, oefen geen druk uit en zorg ervoor dat je blaas volledig leeg geraakt.

Oefening 3: doucheoefening

Als je voelt dat er een zekere druk op je blaas komt, ga dan onder de douche. Sproei water op je voeten en scheenbeen. Probeer het plassen zo lang mogelijk uit te stellen.


Hoe kies jij jouw ziekenfonds?
 
Op het toilet

Gerelateerde categorieën

Incontinentie

Partena Gezondheidshop

Rubriek incontinentie

Incontinentie komt voor op alle leeftijden. Dankzij de juiste beschermingsproducten hoef je je geen zorgen te maken.

Krijg 30% korting op de aankoop van TENA en ABENA incontinentiemateriaal.

Bekijk in de shop

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor