Advies

Hoe herken je een voedselallergie?

Voedselovergevoeligheid is de verzamelnaam van alle ongewenste lichamelijke reacties op voeding: uitslag, jeuk, ademnood, … 

Welke allergieën of intoleranties zijn er?

Voedselallergie

Een voedselallergie is een reactie van het immuunsysteem op de inname van bepaalde voedingsbestanddelen (voedingsallergenen) en vooral van voedingseiwitten. De symptomen van een voedselallergie kunnen erg verschillend zijn. Veel voorkomende klachten zijn: 

  • maag- en darmklachten
  • huidirritaties
  • problemen met de luchtwegen en slijmvliezen
  • anafylactische schok (levensbedreigend)

Voedselintolerantie

Een voedselintolerantie is meestal te wijten aan een tekort aan een bepaald enzym. De symptomen kunnen wel lijken op die van een voedselallergie, wat de diagnose niet altijd gemakkelijk maakt. Bij een voedselintolerantie variëren de symptomen volgens de oorzaak en het voedingsmiddel. Ze kunnen na een tijd verminderen of zelfs verdwijnen.

Voorbeelden van voedselintolerantie zijn glutenintolerantie en lactose-intolerantie:

  • Glutenintolerantie: deze vorm van intolerantie kan op elke leeftijd voorkomen. Door overgevoeligheid voor gluten raakt het voedsel in de dunne darm niet verteerd. Gluten zijn eiwitverbindingen die terug te vinden zijn in een aantal graanproducten zoals tarwe, rogge, spelt, gerst en haver. De meest voorkomende symptomen zijn: diarree, buikkrampen, bloedarmoede, gewichtsverlies en een vertraagde groei bij kinderen.
  • Lactose-intolerantie: het lichaam kan de lactose dat het binnen krijgt niet verteren en er ontstaan maag- en darmklachten zoals pijn, krampen, opgeblazen gevoel, braken, diarree, constipatie en vermoeidheid. Lactose-intolerantie is niet hetzelfde als koemelkallergie.

Kruisallergie

Wanneer een allergie een andere allergie opwekt, spreken we van een kruisallergie. In de praktijk betekent dit dat je allergisch bent voor een bepaald voedselallergeen, en dat je daardoor ook een allergie ontwikkelt voor een andere stof die lijkt op het eerste allergeen, maar van een heel andere oorsprong is. Bijvoorbeeld: als men allergisch is aan pinda's, komt het weleens voor dat men ook allergisch wordt aan peulvruchten.

Voedselaversie

Dit wordt ook wel psychosomatische voedselovergevoeligheid genoemd. Hiermee wordt een reactie op een voedingsmiddel bedoeld waaraan psychologische factoren aan de grondslag liggen. Een voedselaversie kan dezelfde klachten en symptomen veroorzaken zoals bij een voedselallergie of -intolerantie.


Hoe kies jij jouw ziekenfonds?
 
Allergie

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies.

Hoe ga je het best om met een voedselallergie?

Hoe ga je het best om met een voedselallergie?

Blog 16 september 2015

Momenteel bestaan er geen behandelingen om voedselallergieën definitief te genezen. Eenmaal de diagnose gesteld is, is de enige efficiënte behandeling het schrappen van het voedingsmiddel in je voeding. Er zijn wel tips om goed om te gaan met een voedingsallergie.

Prikkelbare darmsyndroom

Prikkelbare darmsyndroom

Blog 10 september 2015

Bij het prikkelbare darmsyndroom kun je zowel last hebben van diarree als constipatie. Verder heb je last van krampen, misselijkheid, winderigheid, … De behandeling is gebaseerd op beweging, voeding en stressbeheersing. Wij geven enkele tips op voedingsgebied.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor