Blog

Het gezondste fruit in een leuk jasje

Fruit bevat waardevolle pakketjes vol koolhydraten, vitaminen, mineralen, voedingsvezels, vocht en antioxidanten. Fruit is gezond, dat weten we allemaal. Maar lang niet iedereen is er gek op. Ook kinderen halen af en toe de neus op voor dat stuk appel of banaan. Hoe leren we hen meer fruit eten? We zetten het gezondste fruit op een rijtje.

We eten met z’n allen te weinig fruit. Voor een gezonde voeding is fruit onmisbaar. De aanbevolen inname varieert per leeftijd, maar hoe dan ook eet de gemiddelde Vlaming maar 1 stuk fruit per dag, terwijl dat eigenlijk twee stukken mag zijn.

Hoe ouder, hoe minder fruit we eten

Een studie van Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin in 2013, i.s.m. Kind en Gezin, toonde aan dat leeftijdsspecifieke Vlaamse voedingsaanbevelingen vrij goed worden opgevolgd... tot het eerste levensjaar. Zo eet 80% van hen elke dag fruit. Worden ze wat ouder, dan neemt de fruitconsumptie af. Op 2 en 3 jaar eten respectievelijk 67% en 62% van de kinderen dagelijks fruit. 

Worden ze kleuter, dan eet al minder dan de helft van de kinderen voldoende fruit. Gemiddeld 113,13g fruit per dag tegenover de aanbeveling van 125 g. Zes op de tien zou zelfs niet 1 stuk fruit per dag eten. Een studie van Ugent in 2014, bevestigde nogmaals dat de consumptie van fruit daalt met de leeftijd. 

Het gezondste fruit op een rijtje

Fruit bestaat in alle kleren en vormen. Maar welk fruit is het gezondst? We zetten het gezondste fruit even op een rijtje.

  • Appel: rijk aan vitamine B en C
  • Kiwi: één kiwi bevat meer vitamine C dan dagelijks aanbevolen
  • Blauwe bessen
  • Banaan: rijk aan vitamine B, kalium, magnesium en ijzer
  • Ananas: rijk aan vitamine C, E en mineralen
  • Sinaasappel: rijk aan vitamine C

Hoe stimuleer je kinderen tot het gezond eten van fruit?

Een algemene tip: laat je kind regelmatig kennis maken met nieuwe, als het even kan exotische of niet vaak voorkomende groenten en fruit. Dat zal zijn of haar nieuwsgierigheid prikkelen. Ga samen naar de fruitwinkel of -afdeling en kies samen de inhoud van de fruitmand voor de volgende week. Altijd maar hetzelfde gaat op de duur vervelen, hoe zou je zelf zijn? Denk er wel aan dat bepaalde seizoenen, bepaalde fruitsoorten met zich meebrengen. Voor het milieu is het uiteraard beter om te kiezen wat de natuur ons brengt. 

Heel wat scholen nemen nu zelf het initiatief om de leerlingen en hun ouders te stimuleren tot het kiezen voor fruit als gezond tussendoortje. VIGeZ, Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie, lanceerde onder meer het tutti frutti-project. Daarmee wil Vlaanderen scholen een extra duwtje in de rug geven om over te stappen naar een gezond voedingsbeleid op school.

Creatief met het gezondste fruit

Voor jonge kinderen: maak figuurtjes met het fruit. Fruit in vormpjes doet kinderen twee keer zo snel groenten en fruit eten. Je kan hen dit ook zelf laten doen, maar dan loop je uiteraard het risico dat er vooral wordt gespeeld met het fruit in plaats van opgegeten. Neem het gezondste fruit in huis, zoals hierboven opgesomd, en maak samen fruitige kunstwerkjes. 

Een egel, een lieveheersbeestje, een vlinder of een pauw... Enkele praktische tips:

  • Neem een uitsnijvormpje waarmee je het fruit kan presenteren in de vorm van sterretjes, maantjes,... 
  • Met druiven kan je kindje bijvoorbeeld een snoepketting maken. 
  • Snoepbrochettes zijn een ideetje in dezelfde rangorde. 
  • Uiteindelijk komt het vaak neer op de presentatie. Geef het versneden fruit in een ijshoorntje, of maak een rubix met blokjes fruit,...

Liever gesneden fruit

Met oudere kinderen kun je een gesprek aangaan; waarom is het eten van fruit zo belangrijk? En waarom lusten ze het niet? Het antwoord blijkt vrij eenvoudig te zijn. Amerikaanse wetenschappers van het voedings- en merkenlaboratorium van de Cornell-universiteit trokken naar zes middelbare scholen met een opmerkelijke test. Drie scholen kregen gesneden fruit aangeboden in de cafetaria, terwijl de anderen hun fruit niet gesneden kregen. De scholen met gesneden fruit verkochten 71 procent meer dan andere scholen. Het kan uiteraard niet de bedoeling zijn om het fruit altijd gesneden aan te bieden, maar het kan wel een opstapje zijn. 

Ontbreekt het jezelf soms aan tijd om een gevarieerd pakket aan fruit uit te kiezen? Dan kan onze partner Biobello je helpen. Je kan er kiezen tussen verschillende pakketten vol fruit en groente van het seizoen. Elk pakket bevat het gezondste fruit en groeten boordevol vitaminen.


Hoe kies jij jouw ziekenfonds?
 
Kinderen en fruit

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons gezondheidsnieuws en gezond advies.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies.

Leer je kind alles eten

Leer je kind alles eten

Blog 22 september 2015

Dat kinderen hun neus optrekken voor bepaalde voedingsmiddelen is niets nieuws. Dat betekent echter niet dat je kroost niet kan wennen aan nieuwe smaken. Met de juiste tips kun je je kind namelijk van alles leren eten!

Puber op de proef

Puber op de proef

Blog 18 november 2015

Tijdens de puberteit willen jongeren meer en meer zelf beslissen wat ze doen tijdens hun vrije tijd, waaraan ze hun zakgeld spenderen en ook wat ze willen eten. Een chocoladereep is aantrekkelijker dan een potje yoghurt...

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor