Activiteit

Infonamiddag Lupus, het voorbeeld van een systeemziekte (Jette)

Systeemziekten zijn auto-immuunziekten. Bij deze ziekten richt het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam. Niet alleen je gewrichten maar ook je longen, huid, nieren en bloed kunnen dan aangetast worden. Bij systeemziekten zijn de symptomen erg uiteenlopend. Dat is zeker het geval bij systeemlupus. Het verloop en de beleving van deze systeemziekte verschilt erg van patiënt tot patiënt. Dat heeft onder meer tot gevolg dat er jaren kunnen voorbijgaan vooraleer de diagnose gesteld wordt. De kans op ernstige en onomkeerbare schade is dan groter. Gelukkig zijn er mildere vormen.

Lupus is een zeldzame systeemziekte die vooral vrouwen treft, meestal in de vruchtbare leeftijd.  Veel voorkomende klachten zijn huiduitslag, pijnlijke, ontstoken of gezwollen gewrichten, onverklaarbaar gewichtsverlies of koorts en vermoeidheid.  Met een aangepaste behandeling  en regelmatige en deskundige begeleiding kan deze ziekte gestabiliseerd worden. Ook preventiemaatregelen zoals afdoende bescherming tegen de zon. Het nastreven van een gezonde leefstijl (vb. niet roken, regelmatig bewegen, het onder controle houden van gewicht en cholesterol, het verlijden van stresssituaties) is nodig. Zwangerschap vereist deskundige en tijdige voorbereiding.

Ook al zijn de zware vormen van lupus met ernstige hersen- of nierschade zeldzaam geworden toch blijft deze ziekte voor vele patiënten zwaar om dragen. Vermoeidheid leidt tot verlies aan autonomie en werk. Ook de moeilijk te objectiveren klachten en het op- en neergaand verloop ervan kunnen leiden tot onbegrip en sociaal isolement.    

Tijdens deze infonamiddag krijg je van prof. Brigitte Velkeniers een duidelijk en actueel overzicht van de oorzaken, klachten en behandelingen bij systeemlupus. Je krijgt ook praktische tips.


Wanneer

Maandag 20 maart 2017 van 14 u tot 17u


Waar

UZ Brussel, Auditorium Kiekens, Laarbeeklaan 101, 1090 Jette


Prijs

Gratis voor leden Partena Ziekenfonds


Registreer

Inschrijven is niet nodig.

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Van ziekenfonds naar gezondheidsfonds

Van ziekenfonds naar gezondheidsfonds

Blog 2 december 2016

Op maandag 28 november 2016 tekenden alle Belgische ziekenfondsen samen met Minister van Volksgezondheid Maggie De Block het zogenaamde 'Toekomstpact'over de rol van ziekenfondsen binnen de gezondheidszorg.  De ziekenfondsen moeten evolueren naar gezondheidsfondsen. Iets waar Partena al langer mee bezig is.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

Onlinekantoor

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, e-Boxberichten lezen, ...

Onlinekantoor