Mantelzorg

Mantelzorgverlof

Het mantelzorgverlof is een nieuw thematisch verlof, naast het ouderschapsverlof, het verlof medische bijstand en het palliatief verlof. Met het mantelzorgverlof kun je als werknemer je arbeidsprestaties tijdelijk onderbreken of verminderen, zodat je tijd krijgt om mantelzorg te verlenen aan een zorgbehoevende persoon.

Wie kan mantelzorgverlof opnemen?

Werknemers en ambtenaren kunnen mantelzorgverlof opnemen. Ofwel voltijds, ofwel door een vermindering van de arbeidsprestaties met één vijfde of de helft.

Zelfstandigen, werklozen en gepensioneerden kunnen GEEN mantelzorgverlof aanvragen.

Wat is de duur van het mantelzorgverlof?

  • Werk je voltijds, dan kun je per zorgvrager één maand stoppen met werken, of twee maanden de helft of één vijfde minder werken.
  • Werk je deeltijds, dan kun je gedurende één maand voltijds mantelzorgverlof opnemen. 

Over je volledige loopbaan kun je voor maximum 6 zorgdragers mantelzorgverlof aanvragen. Concreet betekent dit dat je maximum 6 maanden voltijds mantelzorgverlof kunt opnemen, of 12 maanden als je het halftijds of deeltijds opneemt.

Hoe vraag je mantelzorgverlof aan? 

  1. Dien bij je ziekenfonds een aanvraag in om erkend te worden als mantelzorger met sociaal recht. Het attest van het ziekenfonds blijft één jaar geldig.
  2. Zodra het ziekenfonds je erkenning heeft toegekend, vraag je minstens 7 dagen op voorhand het akkoord van je werkgever om mantelzorgverlof op te nemen. Doe dit schriftelijk: per brief of aangetekend schrijven en voeg het bewijs toe van je erkenning als mantelzorger met het sociaal voordeel.
  3. Vraag de onderbrekingsuitkering aan bij de RVA.
  4. Ontvang jij zelf een ziekte-of moederschapsuitkering van je ziekenfonds? Vraag dan vooraf ook toestemming aan de adviserende arts van je ziekenfonds voor vrijwilligerswerk.
Zorg dragen
Ken jij een zorgdrager? Of ben je er zelf een? Doe de test.

Blog en nieuws

Gezond advies en het laatste gezondheidsnieuws

poetshulp gezinszorg

Poetshulp met een plus dankzij Gezinszorg

Wist je dat Partena en OZ Gezinszorg een team van poetshulpen ter beschikking heeft dat speciaal opgeleid is om te poetsen en te strijken bij zorgbehoevenden? Betalen kun je ook met dienstencheques, op basis van je inkomen. We helpen je graag poetshulp op maat te vinden.

Mantelzorger

De mantelzorger maakt het verschil in iemands leven

Het kan soms snel gaan. Een ziekte, een ongeval, de start van een therapie en een revalidatie kunnen ervoor zorgen dat je plots hulp nodig hebt. Gelukkig zijn er heel wat mensen die de zorg voor die persoon met veel plezier op zich nemen. Mantelzorgers, zoals dat heet. Maar wat als jij er binnenkort eentje wordt?

Thuiszorg ouderen

We helpen je vooruit

Naast een ziekteverzekering biedt een ziekenfonds ook een uitgebreid zorgaanbod aan. Achter dat zorgaanbod schuilt een team van professionele medewerkers waarbij je dagelijks terecht kunt voor advies en dienstverlening afgestemd op jouw persoonlijke situatie. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jou past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena