Sociale dienstverlening

Mantelzorg

Zorg jij als mantelzorger voor een zorgbehoevende? Dan zoek je misschien info over vergoedingen en mantelzorgpremie? Of kun je wat extra hulp of ondersteuning gebruiken? Partena Ziekenfonds helpt.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is hulp aan een zorgbehoevende door iemand uit de directe omgeving van die persoon. Als mantelzorger bied je langdurig en onbetaald hulp aan een chronisch zieke, een persoon met een beperking, of een hulpbehoevende persoon uit je omgeving. Dat kan je partner, je ouder of je kind zijn. Maar je kunt ook mantelzorger zijn van een familielid, een vriend of een kennis.

Draag jij regelmatig mee de zorg voor een familielid, een vriend of een buur? Dan ben je een mantelzorger. De Vlaamse overheid maakt werk van de officiële erkenning van de mantelzorger als zorgverlener. Die wet is op dit moment nog niet concreet. Wanneer dat wel het geval is, brengen wij je uiteraard op de hoogte.

Draagkracht - draaglast

De zorg voor een hulpbehoevende mee helpen dragen, is niet evident. Als mantelzorger ervaar je een bepaalde graad van belasting: de draaglast. Tegenover de draaglast, staat ook de draagkracht van elke mantelzorger. Blijft de draaglast in evenwicht met je draagkracht, dan kun je als mantelzorger de zorgsituatie goed de baas. Wordt de draaglast te groot, dan loop je het risico om overbelast of overspannen te raken. 

Daarom is het belangrijk dat je je als mantelzorger laat ondersteunen waar mogelijk. Partena Ziekenfonds kan hulp voor jou regelen, er bestaan financiële steunmaatregelen, en je kunt bekijken of je verlof kunt nemen om een zorgsituatie beter te kunnen dragen.

Extra ondersteuning bij mantelzorg

  • Welke hulp kan Partena voor je regelen?
  • Verlofsystemen voor mantelzorgers
  • Financiële steun voor zorgbehoevenden en mantelzorgers
  • Zorg goed voor jezelf als mantelzorger
  • Wanneer inschrijven in een rust- en verzorgingstehuis?
mantelzorg

Maak een afspraak

Steeds een kantoor in je buurt voor persoonlijk advies. Nu ook mogelijk via videogesprek.

Afspraak maken

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Mantelzorger

De mantelzorger maakt het verschil in iemands leven

Het kan soms snel gaan. Een ziekte, een ongeval, de start van een therapie en een revalidatie kunnen ervoor zorgen dat je plots hulp nodig hebt. Gelukkig zijn er heel wat mensen die de zorg voor die persoon met veel plezier op zich nemen. Mantelzorgers, zoals dat heet. Maar wat als jij er binnenkort eentje wordt?

Thuiszorg ouderen

We helpen je vooruit

Naast een ziekteverzekering biedt een ziekenfonds ook een uitgebreid zorgaanbod aan. Achter dat zorgaanbod schuilt een team van professionele medewerkers waarbij je dagelijks terecht kunt voor advies en dienstverlening afgestemd op jouw persoonlijke situatie. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jou past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena