Begeleiding bij dementie
In Vlaanderen hebben zo’n 100.000 mensen dementie. Afhankelijk van de fase waarin de persoon met dementie zich bevindt, wordt het na verloop van tijd alsmaar moeilijker om voor zichzelf te zorgen. Daarom is de steun van mantelzorgers broodnodig.
In Vlaanderen wonen maar liefst 65% van de mensen met dementie in hun vertrouwde thuisomgeving. Hier worden ze dagelijks bijgestaan door mantelzorgers en door ondersteunende thuiszorgdiensten. Een goede begeleiding van zowel mensen met dementie als degenen die voor hen zorgen is daarom van essentieel belang.
Ook hiervoor kun je rekenen op Partena Ziekenfonds: onze Dienst Maatschappelijk Werk doet het nodige om mensen met dementie zo lang mogelijk te laten participeren aan de maatschappij.
Dementiekundigen
Al onze maatschappelijk werkers zijn opgeleide dementiekundigen. Personen met dementie en/of de mantelzorger kunnen met hen een zorgbegeleiding opstarten, waarbij alle nodige info en advies verstrekt wordt.
Onze dementiekundigen geven informatie en advies over financiële tegemoetkomingen, juridische aangelegenheden, administratieve ondersteuning, en ook psycho-sociale begeleiding en ondersteuning. Daarnaast bekijken ze welke mogelijkheden er zijn in de thuiszorg.
Welke zorgen kunnen wij helpen regelen?
Ben je mantelzorger en zorg je als partner, familielid of buur voor de administratie van een naaste?
Dan vind je het vast nuttig dat wij jou als contactpersoon kunnen bereiken bij vragen over het dossier van de persoon waarvoor je zorgt. Vraag hem of haar om jou te registreren als contactpersoon in zijn of haar ziekenfondsdossier.
Hoe omgaan met dementie?
De communicatie met iemand met dementie verloopt niet altijd vlot. Hoe ga je goed om met iemand met dementie? En wat kun je beter niet doen? In onze gratis gids 'Omgaan met dementie' vind je tips om als mantelzorger om te gaan met iemand met dementie.
Extra informatie en steun voor mantelzorgers
- Familiegroep Dementie en Jongdementie van de Alzheimer Liga Vlaanderen: Open zelfhulpgroep voor familieleden en mantelzorgers. Naast informatie zorgt vooral het lotgenotencontact ervoor dat de mantelzorgers zich gesteund voelen.
- Praatcafé dementie: Praatgroepen met professionals, regionaal georganiseerd. Je vind het aanbod in jouw regio op de Sociale Kaart.
- Familieraad in het rusthuis: Dit is een soort ‘adviesorgaan’, waarin ook familieleden zetelen als 'spreekbuis' van de bewoners.
- Dementie en nu: Lessenreeks rond psycho-educatie in een vaste groep.
- Lokale dienstencentra: organiseren activiteiten, begeleidingen en vormingen, onder andere voor personen met dementie en mantelzorgers.