Over dienstencheques

Fiscaal voordeel

Op fiscaal vlak is de aankoop van dienstencheques voordelig. Het bedrag dat je betaald hebt, geeft je per jaar recht op een fiscaal voordeel.

Je betaalt 9 euro per dienstencheque, maar de werkelijke kost na belastingvermindering bedraagt 7,20 euro voor wie in het Vlaams Gewest woont. Voor inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dat 7,65 euro, voor inwoners van het Waals Gewest 8,10 euro.

Fiscaal attest

Jaarlijks verstuurt Sodexo op 1 april een fiscaal attest voor bij je belastingaangifte. De fiscale aftrek geldt voor aangekochte dienstencheques en niet voor gebruikte dienstencheques.  

Voor aanslagjaar 2022 (inkomsten 2021) geniet je als gebruiker in het Vlaams Gewest een belastingvermindering van 1,8 euro per dienstencheque, en dit op de 170 eerste dienstencheques gekocht per persoon.

Ben je gehuwd of samenwonend en woon je in het Vlaams Gewest, dan geniet je dus allebei dezelfde belastingvermindering van 1,8 euro per persoon, en dit op de 170 eerste dienstencheques die je elk in eigen naam koopt in 2021.

In Brussel is de belastingvermindering van toepassing op de eerste 163 dienstencheques per persoon.

 

Registreer je partner als gebruiker en geniet zo optimaal van het fiscale voordeel

Indien je 4 uur per week (of meer) beroep doet op huishoudhulp, is de kans groot dat je jaarlijks meer dan 170 dienstencheques aankoopt. Een oplossing is om ook dienstencheques op naam van je partner te bestellen. Als koppel kun je dan maximaal 340 dienstencheques fiscaal inbrengen.

Zo ga je te werk:

  1. Vraag bij Sodexo een nieuw gebruikersnummer aan op naam van je partner, zodat hij/zij dienstencheques kan bestellen.
  2. Bezorg ons het gebruikersnummer, de naam, voornaam en geboortedatum of rijksregisternummer van je partner, zodat wij je partner kunnen registreren als klant en zijn/haar dienstencheques mogen aanvaarden.

Belastingskrediet voor gebruikers met een laag inkomen

Ook gebruikers met een laag inkomen kunnen genieten van een fiscaal voordeel. Dat gebeurt via een terugbetaalbaar belastingkrediet. Om de terugbetaling aan te vragen, voeg je het fiscale attest van Sodexo toe aan de belastingaangifte. Heb je hierover vragen, neem dan contact op met de FOD Financiën via T. 02 572 57 57 (gewoon tarief).

Haal hulp in huis

Een opgeruimd en net huis geeft je gemoedsrust. De vlotte samenwerking met onze poets- en strijkhulpen zorgt voor onberispelijk werk. Betalen doe je met dienstencheques.

Huishoudhulp aanvragen Ik heb een vraag
Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena