Vroedvrouw

Voor, tijdens of na je bevalling biedt een vroedvrouw je ondersteuning. Vraag de hulp tijdig aan bij Partena en OZ Gezinszorg.

Meer info vragen

Vroedvrouw

Een vroedvrouw komt aan huis om voor jou en je pasgeboren baby te zorgen. Vraag de hulp van een vroedvrouw best aan zodra je zwanger bent. Ons team plant dan samen met jou professionele hulp in voor na de bevalling.

Pre- en postnale zorg door een vroedvrouw

Je kunt tijdens je zwangerschap, tijdens de verlossing en gedurende de eerste weken na je bevalling een beroep doen op een vroedvrouw. Zij volgt moeder en kind medisch op en:

  • biedt vroedkundig-technische verstrekking aan zoals navelzorg, hielprik, controle van de baarmoeder
  • geeft advies rond borstvoeding, meet en weegt de baby
  • observeert en begeleidt moeder en kind in de kraamperiode
 
Vroedvrouw aanvragen Meer info vragen
 

Tijdens je zwangerschap kan de vroedvrouw maximaal 12 keer langskomen om jou medisch op te volgen. Je kunt ook terecht bij een vroedvrouw voor prenatale sessies. Hiervoor betaal je zelf een bedrag aan de (geconventioneerde én niet-geconventioneerde) vroedvrouw. Bespreek de kostprijs vooraf met je vroedvrouw. 

Tijdens de bevalling word je begeleid door een vroedvrouw. Alleen als je vroedvrouw niet geconventioneerd is, dan betaal je remgeld. Is je vroedvrouw geconventioneerd, dan krijg je een volledige terugbetaling van ons ziekenfonds.

Vanaf de 6de dag na de bevalling kan de vroedvrouw 6 keer langskomen. Met een motivering kan de vroedvrouw nog 3 keer extra komen. 

Heb je een medisch attest, dan is er nog meer ondersteuning mogelijk.

Wat betaal je aan je vroedvrouw?

  • Pre- en postnatale zorg door een vroedvrouw is gratis als je in regel bent met je ziekenfonds en als je gebruik maakt van een geconventioneerde vroedvrouw. Je ziekenfonds betaalt de wettelijke tussenkomst voor de zorgen dan rechtstreeks aan de vroedvrouw.
  • Als je vroedvrouw niet geconventioneerd is, dan betaal je 25% van het ereloon zelf. De rest krijg je terugbetaald van ons ziekenfonds. Heb je recht op de verhoogde tegemoetkoming? Dan krijg je een volledige terugbetaling.
  • Je vroedvrouw kan je nog extra kosten aanrekenen, zoals een wachtvergoeding, administratiekosten of vervoersonkosten. Je vroedvrouw mag zelf het bedrag bepalen. Bespreek best vooraf de mogelijke extra kosten.

Wat met de terugbetaling?

  • Ofwel betaal je eerst het volledige ereloon aan de vroedvrouw. Daarna krijg je een terugbetaling van ons ziekenfonds. Bezorg ons hiervoor het getuigschrift voor verstrekte zorgen dat je van je vroedvrouw krijgt.
  • Ofwel betaal je alleen het remgeld aan de vroedvrouw. Is je vroedvrouw geconventioneerd, dan betaal je niets. Je ziekenfonds betaalt (de rest van) het ereloon rechtstreeks aan de vroedvrouw.

Ken je de voordelen voor jonge ouders?

Partena Ziekenfonds biedt je een geboorte- en adoptiepremie of een babyrekening op shopavita.be. Je krijgt bovendien een zwangerschapsgeschenk en je geniet interessante voordelen op maat van je gezin.

Nieuwsbrief voor aanstaande ouders

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol informatie om van je zwangerschap en de eerste levensjaren van je kind een onvergetelijke tijd te maken.


 

Ontdek meer over onze kraamzorg

Blog en nieuws

Gezond advies en het laatste gezondheidsnieuws

Extra zorg nodig?

Ben je ziek, herstellend of hulpbehoevend? Net bevallen of gewoon extra hulp nodig? Onze ervaren dienstverleners van de thuiszorgdienst helpen je graag verder.

Ontdek onze diensten Meer info vragen
Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena