Zorgtraject

Zorgtrajectcontract afsluiten

Indien men een zorgtraject wil opstarten, moet er een zorgtrajectcontract opgesteld worden. Zo’n contract vereist de samenwerking tussen de patiënt, de huisarts en de specialist. Deze drie partijen ondertekenen het contract. 

Opstellen van het zorgtrajectcontract

  1. De huisarts stelt tijdens een raadpleging samen met de patiënt een contract op dat beiden ondertekenen.
  2. De patiënt laat het contract tijdens een raadpleging door de arts-specialist ondertekenen.
  3. De patiënt ondertekent het contract en bezorgt het opnieuw aan zijn huisarts, die het doorstuurt naar het ziekenfonds van de patiënt.
  4. Het contract treedt in werking wanneer de adviserende arts van het ziekenfonds het ondertekend contract of een kopie ervan ontvangt. Hij deelt de startdatum mee aan de patiënt, de huisarts en de arts-specialist.

Je bent niet verplicht om een zorgtrajectcontract af te sluiten. Je kunt het zorgtraject beëindigen wanneer je wilt. Vanzelfsprekend verlies je dan ook de voordelen die eraan verbonden zijn. Het zorgtraject vervalt ook wanneer je de voorwaarden niet respecteert. Indien je van huisarts of specialist wenst te veranderen, sluit je een nieuw contract af met de andere huisarts of arts-specialist en breng je je Globaal medisch dossier (GMD) onder bij je nieuwe huisarts.

Je kunt het zorgtraject niet combineren met de diabetesconventie. Sluit je een zorgtraject af, dan vervallen de voordelen van de diabetesconventie, tenzij in enkele specifieke situaties.

Rol van het ziekenfonds

Ook het ziekenfonds speelt een aanzienlijke rol in de uitvoering van een zorgtraject:

  • Een zorgtraject start pas nadat de huisarts een kopie van het contract naar het ziekenfonds van de patiënt heeft gestuurd. Daarna deelt de adviserende arts de startdatum mee aan de patiënt, huisarts en arts-specialist.

  • Het ziekenfonds betaalt aan de huisarts en arts-specialist een forfaitair ereloon voor het begeleiden van een zorgtraject.
  • Het overlegt samen met vertegenwoordigers van de geneesheren over de algemene inhoud en organisatie van de zorgtrajecten: voorwaarden, wat en hoeveel terugbetaald wordt, …
  • Het betaalt het persoonlijk aandeel terug van de raadplegingen van de huisarts en specialist.
  • De patiënt kan er terecht voor alle praktische vragen over zijn zorgtraject: organisatie, voorwaarden, tegemoetkomingen, …
  • Het ziekenfonds staat de patiënt bij in het nastreven van een gezonde levensstijl. Indien nodig, geeft het hem tips om gezond te eten, regelmatig te bewegen, te stoppen met roken, …
diabetes shopavita

shopavita.be

Diabetes

Je bent diabetespatiënt en op zoek naar de juiste producten? Onze gezondheidsshop shopavita.be helpt je graag verder!

Bekijk in de shop

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena