Derdebetalersregeling

Derdebetalersregeling

Dankzij de derdebetalersregeling betaal je enkel jouw deel van de kosten aan je zorgverlener (arts, tandarts, kinesitherapeut, apotheker, ...).

Als je zorgverlener de derdebetalersregeling toepast, dan betaal je hem alleen het bedrag dat voor jouw rekening is (het remgeld) en eventueel een supplement als de zorgverlener niet-geconventioneerd is. Je schiet de tegemoetkoming van de ziekteverzekering niet voor. Je ziekenfonds zal die tegemoetkoming rechtstreeks aan de zorgverlener betalen. Je hoeft dus geen getuigschriften voor verstrekte hulp naar je ziekenfonds sturen.

Wanneer heb je recht op de derdebetalersregeling?

Iedereen heeft recht op die regeling als je in het ziekenhuis opgenomen bent, en in de meeste gevallen bij de apotheker.

De huisarts kan de sociale derdebetalersregeling toepassen bij bepaalde categorieën van rechthebbenden, waaronder personen met een chronische aandoening (statuut chronische aandoening).

De huisarts is verplicht om de derdebetalersregeling toe te passen voor de patiënten die de verhoogde verzekeringstegemoetkoming genieten. Deze maatregel is wel niet van toepassing bij huisbezoeken.

De tandarts kan de derdebetalersregeling toepassen voor tandzorg voor kinderen jonger dan 18 jaar.

Volledig terugbetaald is niet altijd volledig gratis

Als je arts zich niet houdt aan de tarieven die officieel afgesproken zijn met de ziekenfondsen (niet-geconventioneerde arts), dan betaal je mogelijk een supplement uit eigen zak.

Wil je weten of je arts geconventioneerd is? Zoek het op met onze tool Zorgverstrekker opzoeken.

 

Zorgverstrekker zoeken

Zoek een zorgverstrekker

Gebruik onze tool

Op zoek naar een zorgverstrekker in je buurt? Wil je weten of een zorgverstrekker geconventioneerd is of niet? Zoek een zorgverstrekker op naam, gemeente of discipline.

Ga zelf aan de slag

Gezond eten start met gezond winkelen

Gezond eten start met gezond winkelen

Nieuwsberichten 19 april 2019

Carrefour en Partena Ziekenfonds geven gratis voedingsadvies via diëtisten in de winkel. Wie gezond wil eten, moet ook de juiste aankopen doen. Maar daar wringt het schoentje, want er bestaan veel misvattingen over wat nu juist gezonde voeding is. Om dit aan te pakken, lanceren Carrefour en Partena Ziekenfonds samen een actiemaand. Elke zaterdag in mei kunnen klanten samen met een erkend diëtist hun winkelkarretje vullen.

Waarom vaccineren nog steeds zo belangrijk is

Waarom vaccineren nog steeds zo belangrijk is

Blog 9 april 2019

Gedurende de eerste 18 jaar van ons leven krijgen we vaccinaties tegen wel 12 verschillende ziektes. Zo krijgen we inentingen tegen: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, mazelen, rodehond, hepatitis B, enzovoort. Ondanks al deze inentingen is er slechts één vaccin verplicht, namelijk dat tegen kinderverlamming of poliomyelitis. Maar daar stop het niet: ook als volwassene kunnen sommige vaccinaties van belang zijn.

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena