Wettelijke ziekteverzekering

Mondzorgtraject

4 op de 10 Belgen bezoeken niet jaarlijks hun tandarts. Toch is zo’n jaarlijkse controle belangrijk voor de mondgezondheid en dus ook voor de algemene gezondheid. Met het mondzorgtraject wil men nog meer personen bij de tandarts krijgen, zodat de mondgezondheid van de Belgische bevolking verder verbetert.

Wat houdt het mondzorgtraject in? 

Het mondzorgtraject voorziet een betere terugbetaling van de tandzorg voor patiënten die minstens 18 jaar zijn, en die het voorgaande kalenderjaar tandzorgen terugbetaald kregen. Wie minstens 18 jaar is stapt automatisch in het mondzorgtraject.

Je ziekenfonds registreert de datum van de terugbetaling van het tandartsbezoek van het voorgaande jaar en voorziet dan een hogere terugbetaling voor de meeste tandzorgen in het jaar dat daarop volgt.

Was je vorig jaar niet aangesloten bij Partena Ziekenfonds?

Bezorg ons dan een bewijs van de terugbetalingen van je vorige ziekenfonds, of een bewijs van de tandzorgen die je in het buitenland ontving.

Voor welke tandzorg?

Het mondzorgtraject is van toepassing op alle tandzorg, uitgezonderd:

  • tandheelkundige raadplegingen
  • preventieve zorg
  • orthodontie
  • parodontologie
  • tandheelkundige radiografieën of prestaties die als bijkomend honorarium geattesteerd worden, bij personen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming.

Voor elk verstrekking die onder die zorg valt, blijft er één persoonlijk aandeel (remgeld), of de patiënt nu regelmatig een tandarts bezoekt of niet. Die persoonlijke aandelen worden wel afgerond op 0,5 euro.

De ‘continuïteitsregel’ die sinds lang bestaat en de terugbetaling bij tandsteenreiniging halveert als er gedurende het voorgaande jaar geen terugbetaling voor tandzorg werd geregistreerd, blijft van kracht.

Wat als er vorig jaar geen terugbetaalde tandzorg was?

Je hebt geen recht op de verhoogde tegemoetkoming

Als je in het voorgaande jaar niet naar de tandarts bent geweest en dus ook geen terugbetaling van een tandartsbezoek hebt aangevraagd, dan heeft dit concrete gevolgen:

  • Vullingen, wortelkanaalbehandelingen, extracties, urgentiesupplementen en bewerkingen op prothesen (herstelling, toevoeging van een tand of vervangen van de basis): het remgeld verdubbelt ongeveer ten opzichte van vroeger.
  • Radiografieën en verstrekkingen die als bijkomend honorarium aangerekend worden: het remgeld is ongeveer anderhalf maal zo hoog als vroeger.
  • Uitneembare prothesen en orale implantaten: het remgeld is 40,50 euro hoger dan vroeger.

Je hebt recht op de verhoogde tegemoetkoming

Het remgeld verhoogt maximaal met 2 euro sinds 1/1/2017.

Tips voor een gezonde mondhygiëne

  • Poets dagelijks je tanden grondig, best meerdere keren.
  • Ga jaarlijks langs bij je tandarts.

Een tand trekken? Dit kan je verwachten

Het laten trekken van een tand kan best spannend zijn en het kan dan fijn zijn om te weten wat je juist kan verwachten. Lees hieronder hoe je je kan voorbereiden op de procedure; of het pijn doet; wat je kan verwachten na het trekken van je tand en hoe je de genezing van de wond bevordert.

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena