Maximumfactuur

Hoe werkt de MAF

De wettelijke ziekteverzekering dekt niet alle kosten die verzekerden aangerekend krijgen. Medische verzorging kan soms zwaar doorwegen in de portemonnee bij mensen die het niet breed hebben of bij een ernstige en langdurige ziekte. Daarom werd het systeem van de maximumfactuur ontwikkeld.

Hoe werkt het?

Naargelang het inkomen of de sociale situatie is er een plafond of maximumbedrag voor het remgeldOp basis van doktersbriefjes, getuigschriften van andere zorgverleners, facturen van ziekenhuis, apotheek e.d. houdt het ziekenfonds bij hoeveel remgeld je betaalt. Zodra het remgeldplafond is bereikt, heb je jouw 'maximumfactuur' bereikt. Vanaf dan betaalt het ziekenfonds bovenop de normale terugbetaling ook het remgeld terug.

Het honorarium van een arts bestaat uit het officiële tarief en eventueel een supplement. Het officiële tarief wordt voor een deel terugbetaald door het ziekenfonds. Wat overblijft (en wat je dus zelf betaalt), is het remgeld en/of supplement. Op het remgeld kan je wel nog remgeldvermindering krijgen.

En het supplement dan? Wel, de zogeheten verbonden of geconventioneerde artsen respecteren de officiële tarieven en vragen geen supplement. De niet-verbonden of niet-geconventioneerde artsen kunnen wel een supplement aanrekenen. Een supplement wordt in geen geval terugbetaald door de ziekteverzekering, en ook niet via de MAF.

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena