Voordelen en terugbetalingen

Ziekenvervoer

Ziekenvervoer van en naar het ziekenhuis, ...  Iedereen krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken. Voor professioneel ziekenvervoer zijn er terugbetalingen mogelijk.

Alle voordelen op een rij


Partena-voordeel: Vergoeding niet-dringend medisch vervoer

Dit is het vervoer van een zieke of minder mobiele persoon naar een ziekenhuis, vaccinatiecentrum, revalidatiecentrum of hersteloord. Het kan gaan om zittend, aangepast (rolwagen) of liggend vervoer.

Niet-dringend medisch vervoer wordt best minimum 2 dagen op voorhand vastgelegd bij het ziekenfonds. Het niet-dringend medisch vervoer regelt Partena Ziekenfonds in samenwerking met i-mens. Wij betalen 60% van deze kost terug. Doe je geen beroep op onze dienst, dan betalen we 30% terug. Voor privévervoer is er geen terugbetaling.

Voorwaarden

 • Je bent in orde met je ziekenfondsbijdrage.
 • Enkel voor vervoer naar een ziekenhuis, COVID-19-vaccinatiecentrum, revalidatiecentrum of hersteloord, niet naar een praktijk van een arts of specialist.
 • Vertrek- en aankomstplaats moeten in België liggen.
 • Afhankelijk van de reden waarom je wordt vervoerd, geldt een ander grensbedrag:
  • Hospitalisatie: geen jaarlijks grensbedrag
  • Ambulante zorgen in een ziekenhuis, COVID-19-vaccinatie of opname in een zorgverblijfcentrum, rustoord, herstellingsoord of revalidatiecentrum: tot 250 euro per jaar.
  • Kankertherapie, zoals chemotherapie en radiotherapie: tot 500 euro per jaar.
  • Nierdialyse: tot 300 euro per maand.
 • Bekijk de statuten voor de uitzonderingen.
 • Onder de 65 jaar moet je bewijzen dat je je niet op eigen krachten kunt verplaatsen met een medisch attest (geldigheid: 6 maanden na datum voorschrift). Dit is niet nodig bij (dag)hospitalisatie of voor vervoer in het kader van dialyse of chemotherapie.
 • Het vervoer mag niet betaald worden met dienstencheques.

Hoe geniet ik van dit voordeel?

 1. Bezorg ons de originele vervoersfactuur:
  • digitaal: met je smartphone of via MijnPartena. Een kleefzegel is niet nodig, we identificeren je document dankzij je login.
  • per post naar Partena Ziekenfonds, Sluisweg 2 bus 1 in 9000 Gent, voorzien van een witte kleefzegel.
 2. Bezorg ons ook een medisch attest dat bewijst dat je je niet op eigen krachten kunt verplaatsen. Dit medische attest is niet vereist indien je ouder bent dan 65 jaar. Het is ook niet vereist wanneer je vervoerd wordt voor een (dag)hospitalisatie of voor vervoer in het kader van dialyse of chemotherapie.
 3. De oproepingsbrief voor COVID-19-vaccinatie.
 4. We storten het bedrag op je bankrekening.

Vergoeding dringend medisch ziekenvervoer

Dit is het vervoer naar een ziekenhuis door een ambulancedienst in het kader van dringende geneeskundige hulpverlening. Het gebeurt altijd na een oproep naar het nummer 100/112.

Je betaalt hiervoor een forfaitaire vergoeding van 61,41 euro, ongeacht de afgelegde afstand. Ook wanneer de ambulance enkel ter plaatse komt, zonder de patiënt naar het ziekenhuis te vervoeren, wordt het forfaitaire bedrag aangerekend. De vergoeding valt volledig ten laste van de patiënt en wordt niet terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering. 

Voor de bijstand verleend door de MUG (Medische Urgentiegroep), de brandweer of de politie mag men geen verplaatsingskosten aanrekenen. 

Vergoeding vervoer voor ouders van kinderkankerpatiëntjes

De wettelijke ziekteverzekering vergoedt 0,25 euro/km voor de verplaatsingsonkosten van de ouders, en dit voor elke dag van de ziekenhuisopname van het kind. (Max. 75 euro/dag).

Hoe geniet ik van dit voordeel?

 1. Bezorg ons de originele vervoersfactuur, voorzien van een witte kleefzegel van de patiënt:
 2. We storten het bedrag op je bankrekening.

Vergoeding uitzonderlijk vervoer

Dit is dringend medisch vervoer met een helikopter (in de zin van de wet van 8 juli 1964 op de dringende medische hulp). De vertrek- en aankomstplaats moet in België liggen.

 • Met tegemoetkoming van de wettelijke ziekteverzekering betaalt Partena Ziekenfonds in totaal tot 70% van de factuur terug met een maximumbedrag van 2.500 euro.
 • Zonder tegemoetkoming van de wettelijke ziekteverzekering betaalt Partena Ziekenfonds in totaal tot 20% van de factuur terug met een maximumbedrag van 2.500 euro.

Hoe geniet ik van dit voordeel?

 1. Bezorg ons de originele vervoersfactuur, voorzien van een witte kleefzegel van de patiënt:
 2. We storten het bedrag op je bankrekening op voorwaarde dat je in orde bent met je ziekenfondsbijdrage.

Hospitalia Plus: max. 500 euro

De hospitalisatieverzekering Hospitalia Plus voorziet een tegemoetkoming van maximum 500 euro per kalenderjaar, in de werkelijk gedragen kosten van het dringend vervoer (na oproep naar de dienst 100/112) naar het ziekenhuis, na iedere andere tegemoetkoming.

Voorwaarden

 • Je bent klant van Hospitalia Plus.
 • In geval van ziekenhuisopname of daghospitalisatie.

Hoe geniet ik van dit voordeel?

 1. Download het aanvraagformulier en vul het in.
 2. Bezorg het ons terug, samen met het originele betaalbewijs of de originele factuur.

Bel ons om niet-dringend ziekenvervoer aan te vragen

Bel je na de openingsuren, kies dan optie 4 in het keuzemenu om een medewerker te spreken.

T. 02 218 22 22

Graag klant worden?

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds met een persoonlijke service, handige digitale diensten, en voordelen op maat van jouw leven.

Online aansluiten Meer info vragen
Klant worden
Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena