Voordelen en terugbetalingen

Terugbetaling tabaksontwenning

Als we zouden leven in een wereld zonder tabak, zou onze levensverwachting met twee jaar stijgen: van gemiddeld 81 jaar naar 83 jaar. Je arts of een erkend tabakoloog kan je helpen om het roken op te geven. Met rookstopbegeleiding of met gepaste rookstopmiddelen.

Alle voordelen op een rij


Korting rookstopconsulten Vlaanderen

Elk jaar heb je recht op 4u individuele begeleiding of 12u groepsbegeleiding. Je kunt beide vormen van begeleiding met elkaar afwisselen. Jij betaalt enkel nog het remgeld. 

Inwoners van Vlaanderen betalen zo enkel een persoonlijke bijdrage aan de tabakoloog per kwartier consultatie: 7,5 euro per kwartier voor individuele begeleiding en maximaal 1 euro voor groepsbegeleiding.

Heb je recht op de verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je nog een pak minder per kwartier consultatie. Het gaat om maximaal 1 euro per kwartier individuele begeleiding en 0,50 euro per kwartier groepsbegeleiding. Belangrijk: dat goedkopere tarief geldt ook voor jongeren tot en met 20 jaar.

Voorwaarden

 • Je woont in Vlaanderen.
 • De rookstopconsultaties worden individueel of in groep gegeven door een erkende tabakoloog. 

Hoe geniet ik van dit voordeel?

 1. Erkende tabakologen vind je op www.tabakologen.be, groepsbegeleidingen op www.vlaanderenstoptmetroken.be
 2. Neem steeds een recente klever van je ziekenfonds mee en toon hem aan jouw coach.
 3. Je betaalt enkel het remgeld aan de tabakoloog. De Vlaamse overheid betaalt de rest van het bedrag rechtstreeks aan de tabakoloog.

Korting rookstopconsulten Brussel en Wallonië

De wettelijke ziekteverzekering voorziet een terugbetaling voor maximum 8 consultaties. De eerste consultatie duurt 45 minuten, de tweede t.e.m. de achtste duurt telkens 30 minuten. Zwangere vrouwen krijgen 30 euro per consultatie terugbetaald. Anderen krijgen 30 euro voor de eerste consultatie terugbetaald en telkens 20 euro voor elke volgende consultatie.

Voorwaarden

 • De reeks van 8 consultaties moet binnen een periode van 2 kalenderjaren afgerond zijn.
 • De consulten moeten gebeuren onder begeleiding van een arts of een erkende tabakoloog.
 • Zwangere vrouwen hebben vooraf een akkoord nodig van de adviserend arts, op basis van een voorschrift van de gynaecoloog waarop de vermoedelijke bevallingsdatum staat vermeld.

Hoe geniet ik van dit voordeel?

Je bent zwanger

 1. Ben je zwanger, dan zal je arts eerst het akkoord van de adviserend arts aanvragen. 
 2. Bezorg ons het getuigschrift voor verstrekte hulp van de arts of de factuur van de tabakoloog, voorzien van een witte kleefzegel.
 3. We storten het bedrag op je bankrekening.

Je bent niet zwanger

 1. Bezorg ons het getuigschrift voor verstrekte hulp van de arts of de factuur van de tabakoloog, voorzien van een witte kleefzegel.
 2. We storten het bedrag op je bankrekening.

Terugbetaling rookstopmiddelen

De wettelijke ziekteverzekering voorziet een gedeeltelijke terugbetaling voor de rookstopgeneesmiddelen Varenicline en Bupropion. Je hebt er een doktervoorschrift voor nodig.

Bespreek met je tabakoloog of arts wat voor jou de beste optie is. Geneesmiddelen op voorschrift worden grotendeels terugbetaald. Heb je een voorkeursregeling, dan betaal je minder uit eigen zak.

Varenicline
Voor je toegang krijgt tot een volledige behandeling, moet je een testbehandeling van 2 weken volgen om na te gaan of de medicatie goed verdragen wordt. Het starterpakket (2 weken) en
3 behandelingen worden elke 5 jaar terugbetaald. Ben je dus na drie pogingen in vijf jaar nog niet kunnen stoppen, dan heb je opnieuw recht op drie terugbetaalde behandelingen.

Bupropion
Als je ouder bent dan 35 en aan chronisch obstructief longlijden (COPD) lijdt.

Voorwaarden

Je hebt vooraf een akkoord nodig van de adviserende arts van je ziekenfonds. Vraag advies aan je arts of apotheker.

Hoe geniet ik van dit voordeel?

 1. Koop het rookstopgeneesmiddel aan bij de apotheker.
 2. Geef de apotheker het voorschrift van je arts en het medisch akkoord van de adviserend arts.
 3. De terugbetaling wordt meteen verrekend bij je aankoop.

Blog en nieuws

Gezond advies en het laatste gezondheidsnieuws

Stop met roken

Stoppen met roken: de gevolgen

Stoppen met roken verloopt vaak met hoogtes en laagtes. Het is normaal dat je lastige momenten, of ontwenningsverschijnselen ervaart. Roken is immers een verslaving, en dat opgeven heeft natuurlijk bepaalde effecten op je lichaam.

Nicotine

De e-sigaret, goed of slecht?

Een risico op een overdosis nicotine, een variërende kwaliteit en geen bewijs dat ze minder schadelijk zijn dan de gewone sigaretten. De elektronische sigaret, of e sigaret, houdt verschillende gevaren in.

Graag klant worden?

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds met een persoonlijke service, handige digitale diensten, en voordelen op maat van jouw leven.

Online aansluiten Meer info vragen
Klant worden
Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena