Vlaamse sociale bescherming

Zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden

Wie zorgbehoevend is, komt in aanmerking voor een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. Dat is een maandelijkse tegemoetkoming voor niet-medische kosten. Zo kun je dit gebruiken om ondersteunende diensten mee te betalen of als vergoeding voor jouw mantelzorger. 

Wat is dit zorgbudget?

Het zorgbudget bedraagt 130 euro per maand.

Voor wie?

Heb je in het dagelijkse leven ondersteuning nodig van derden om in je behoeften te voorzien, dan kom je mogelijk in aanmerking voor dit zorgbudget. Die ondersteuning kan gegeven worden door bv. een mantelzorger, een dienst voor gezinszorg of poetshulp om jou te helpen bij het bereiden van maaltijden, onderhouden van de woning, het wassen en aankleden, enz.

Ook personen die verblijven in een residentiële voorziening (woonzorgcentrum of een psychiatrisch verzorgingstehuis) komen in aanmerking voor dit zorgbudget. Hiervoor hoef je zelf niks te ondernemen: je zorgkas zal je dit budget automatisch toewijzen op basis van jouw inschrijving in een residentie.

Twijfel je of je voor dit zorgbudget in aanmerking komt? Je kunt vooraf steeds contact opnemen met onze sociale dienst om jouw situatie in te schatten.

Hoe vraag je dit zorgbudget aan?

  1. Digitaal: Download het aanvraagformulier Zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden en het document Aanvraag tot registratie als mantelzorger en vul ze allebei in. Laad ze samen met de bewijsstukken op via deze webpagina. Via deze weg kunnen we jouw aanvraag het snelst verwerken.
    Via de post: Stuur alle documenten naar Partena Zorgkas, Sluisweg 2 bus 2 in 9000 Gent. Of deponeer ze in een Partena-brievenbus in je buurt.
  2. Partena Zorgkas gaat na of je aan de administratieve voorwaarden voldoet. Je moet immers aangesloten zijn bij een zorgkas en minstens 5 jaar ononderbroken in Vlaanderen of Brussel wonen (of ononderbroken sociaal verzekerd zijn in een EU-lidstaat of EER-land).
  3. De zorgkas gaat na of je over een attest beschikt dat recht geeft op deze tegemoetkoming. Beschik je over een akkoord forfait b of c in het kader van thuisverpleging of over minstens 15 punten op de medisch-sociale schaal, dan kan de zorgkas jouw aanvraag meteen afhandelen en ontvang jij een beslissingsbrief.
  4. Beschik je niet over deze attesten, dan geeft de zorgkas de sociale dienst van Partena Ziekenfonds de opdracht een afspraak met jou in te plannen om jouw zorgbehoefte in te schalen tijdens een huisbezoek. Deze afspraak wordt binnen de 60 dagen na jouw aanvraag ingepland; de beslissing over de aanvraag wordt uiterlijk binnen de 90 dagen genomen.

Naast dit zorgbudget kun je in de meeste steden en gemeenten ook nog een gemeentelijke mantelzorgpremie aanvragen. De voorwaarden en bedragen verschillen sterk per gemeente. Wil je weten of en hoe jouw gemeente een mantelzorgpremie voorziet, neem je best met hen contact op.

Wil je een contactpersoon opgeven voor jouw dossier?

Zorgt een partner, een familielid of een buur voor jouw administratie? Of ben je zorgbehoevend en regelt een mantelzorger alles voor jou? Dan is het vast nuttig dat ook wij jouw contactpersoon kunnen bereiken bij vragen over jouw dossier. Laat hiervoor je contactpersoon registreren in jouw dossier.

Hoe een zorgbudget het verschil maakt

Lieve getuigt:

Ruth getuigt:

  • Wanneer ontvang ik mijn zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden?
  • Waarvoor mag ik het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden gebruiken?
  • Hoe toon ik mijn zorgbehoefte aan voor het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden?
Meer
Rubriek Zelfredzaamheid

shopavita.be

Hulpjes voor elke dag

Blijf langer thuis met deze producten die het dagelijkse leven net iets praktischer maken. 

Bekijk in de shop

Regel nu je zorgen voor morgen

Kies voor één aanspreekpunt voor zowel je ziekenfonds
als de zorgkas.

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena