Vlaamse sociale bescherming

Zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden

Wie zorgbehoevend is, komt in aanmerking voor een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. Dat is een maandelijkse tegemoetkoming voor niet-medische kosten. Zo kan je dit gebruiken om ondersteunende diensten mee te betalen of als vergoeding voor jouw mantelzorger. 

Wat is dit zorgbudget?

Het zorgbudget bedraagt 130 euro per maand.

Voor wie?

Heb je in het dagelijkse leven ondersteuning nodig van derden om in je behoeften te voorzien, dan kom je mogelijk in aanmerking voor dit zorgbudget. Die ondersteuning kan gegeven worden door bv. een mantelzorger, een dienst voor gezinszorg of poetshulp om jou te helpen bij het bereiden van maaltijden, onderhouden van de woning, het wassen en aankleden, enz.

Ook personen die verblijven in een residentiële voorziening (woon-zorgcentrum of een psychiatrisch verzorgingstehuis) komen in aanmerking voor dit zorgbudget. Hiervoor hoef je zelf niks te ondernemen: je zorgkas zal je dit budget automatisch toewijzen op basis van jouw inschrijving in een residentie.

Twijfel je of je voor dit zorgbudget in aanmerking komt? Je kunt vooraf steeds contact opnemen met onze sociale dienst om jouw situatie in te schatten.

Hoe vraag je dit zorgbudget aan?

  1. Vul het aanvraagformulier voor mantel- en thuiszorg in en bezorg dit aan Partena Zorgkas, Sluisweg 1 bus 2 in 9000 Gent.
  2. Partena Zorgkas gaat na of je aan de administratieve voorwaarden voldoet. Je moet immers aangesloten zijn bij een zorgkas en minstens 5 jaar ononderbroken in Vlaanderen of Brussel wonen (of ononderbroken sociaal verzekerd zijn in een EU-lidstaat of EER-land).
  3. De zorgkas gaat na of je over een attest beschikt dat recht geeft op deze tegemoetkoming. Beschik je over een akkoord forfait b of c in het kader van thuisverpleging of over minstens 15 punten op de medisch-sociale schaal, dan kan de zorgkas jouw aanvraag meteen afhandelen en ontvang jij een beslissingsbrief.
  4. Beschik je niet over deze attesten, dan geeft de zorgkas de sociale dienst van Partena Ziekenfonds de opdracht een afspraak met jou in te plannen om jouw zorgbehoefte in te schalen. Deze afspraak wordt binnen de 60 dagen na jouw aanvraag ingepland; de beslissing over de aanvraag wordt uiterlijk binnen de 90 dagen genomen.

Naast dit zorgbudget kun je in de meeste steden en gemeenten ook nog een gemeentelijke mantelzorgpremie aanvragen. De voorwaarden en bedragen verschillen sterk per gemeente. Wil je weten of en hoe jouw gemeente een mantelzorgpremie voorziet, neem je best met hen contact op.

Hoe een zorgbudget het verschil maakt

Lieve getuigt:

Ruth getuigt:

Veelgestelde vragen 

  • Wanneer ontvang ik mijn zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden?
  • Waarvoor mag ik het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden gebruiken?
  • Hoe toon ik mijn zorgbehoefte aan voor het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden?
Meer

Regel nu je zorgen voor morgen

Kies voor één aanspreekpunt voor zowel je ziekenfonds
als de zorgkas.

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena