Vlaamse sociale bescherming

Zorgbudget voor ouderen met een zorgnood

Personen met een handicap die hulpbehoevend zijn en ouder dan 65 jaar, komen in aanmerking voor een zorgbudget ouderen met een zorgnood. De hoogte van deze tegemoetkoming is afhankelijk van hun zorgnood en inkomen.

Wat is dit zorgbudget?

Dit zorgbudget bedraagt maximaal 583 euro per maand, afhankelijk van hoeveel zorg iemand nodig heeft en zijn (gezins)inkomen.

Voor wie?

Woon je in Vlaanderen, ben je ouder dan 65 en aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming? Dan kun je in het kader van een zorgsituatie en een beperkt inkomen deze tegemoetkoming bij jouw zorgkas aanvragen. Het bedrag van deze tegemoetkoming is afhankelijk van jouw vastgestelde zorgnood en je gezinssamenstelling. Dit gezinsinkomen is vrij te besteden. Je hoeft dus geen verantwoording af te leggen waarvoor je het gebruikt. 

Hoe vraag je dit zorgbudget aan?

Een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood kun je enkel online aanvragen via de applicatie e-ZOZ. Je kunt deze aanvraag eenvoudig zelf doen met je e-ID. Heb je hulp nodig bij je aanvraag? Neem dan contact op met Partena Zorgkas of onze sociale dienst.

Eens je aanvraag volledig is ingevuld, vragen wij de FOD Sociale Zekerheid een inschaling van jouw zorgbehoefte op te maken. Hiervoor vragen zij jou arts een vragenlijst in te vullen. Mogelijk word je uitgenodigd voor een gesprek. Eens alle informatie voor handen is, bezorgt de zorgkas jou de beslissing binnen de vier maanden. Als er een zorgbudget wordt toegekend, heb je recht op een tegemoetkoming vanaf de maand volgend op jouw aanvraag.

Wil je een contactpersoon opgeven voor jouw dossier?

Zorgt een partner, een familielid of een buur voor jouw administratie? Of ben je zorgbehoevend en regelt een mantelzorger alles voor jou? Dan is het vast nuttig dat ook wij jouw contactpersoon kunnen bereiken bij vragen over jouw dossier. Laat hiervoor je contactpersoon registreren in jouw dossier.

Hoe een zorgbudget het verschil maakt

Liliane getuigt:

Veelgestelde vragen

  • Hoe wordt de zelfredzaamheid bepaald voor het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood?
  • Met welk inkomen wordt er rekening gehouden voor het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood?
  • Hoeveel zorgbudget krijg je als oudere met een zorgnood?
Meer

Thuiszorg

Extra hulp nodig?

Ben je net bevallen of heb je extra hulp nodig? Ons ervaren team maatschappelijk werkers regelt graag kraamzorg, poetshulp, thuisoppas zorgbehoevenden, palliatieve zorg of ziekenvervoer voor jou.

Ontdek ons aanbod

Blog en nieuws

Gezond advies en het laatste gezondheidsnieuws

Thuiszorg ouderen

We helpen je vooruit

Naast een ziekteverzekering biedt een ziekenfonds ook een uitgebreid zorgaanbod aan. Achter dat zorgaanbod schuilt een team van professionele medewerkers waarbij je dagelijks terecht kunt voor advies en dienstverlening afgestemd op jouw persoonlijke situatie. 

Mantelzorger

De mantelzorger maakt het verschil in iemands leven

Het kan soms snel gaan. Een ziekte, een ongeval, de start van een therapie en een revalidatie kunnen ervoor zorgen dat je plots hulp nodig hebt. Gelukkig zijn er heel wat mensen die de zorg voor die persoon met veel plezier op zich nemen. Mantelzorgers, zoals dat heet. Maar wat als jij er binnenkort eentje wordt?

Regel nu je zorgen voor morgen

Kies voor één aanspreekpunt voor zowel je ziekenfonds
als de zorgkas.

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena