Vlaamse sociale bescherming

Zorgbudget voor ouderen met een zorgnood

Personen met een handicap die hulpbehoevend zijn en ouder dan 65 jaar, komen in aanmerking voor een zorgbudget ouderen met een zorgnood. De hoogte van deze tegemoetkoming is afhankelijk van hun zorgnood en inkomen.

Voor wie?

Woon je in Vlaanderen, ben je ouder dan 65 en aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming? Dan kun je in het kader van een zorgsituatie en een beperkt inkomen deze tegemoetkoming bij jouw zorgkas aanvragen. Het bedrag van deze tegemoetkoming is afhankelijk van jouw vastgestelde zorgnood en je gezinssamenstelling. Dit gezinsinkomen is vrij te besteden. Je hoeft dus geen verantwoording af te leggen waarvoor je het gebruikt. 

Hoe vraag je dit zorgbudget aan?

Een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood kun je enkel online aanvragen via de applicatie e-ZOZ. Je kunt deze aanvraag eenvoudig zelf doen met je e-ID. Heb je hulp nodig bij je aanvraag? Neem dan contact op met Partena Zorgkas of onze sociale dienst.

Eens je aanvraag volledig is ingevuld, vragen wij de FOD Sociale Zekerheid een inschaling van jouw zorgbehoefte op te maken. Hiervoor vragen zij jou arts een vragenlijst in te vullen. Mogelijk word je uitgenodigd voor een gesprek. Eens alle informatie voor handen is, bezorgt de zorgkas jou de beslissing binnen de vier maanden. Als er een zorgbudget wordt toegekend, heb je recht op een tegemoetkoming vanaf de maand volgend op jouw aanvraag.

Hoe een zorgbudget het verschil maakt

Liliane getuigt:

Veelgestelde vragen

  • Hoe wordt de zelfredzaamheid bepaald voor het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood?
  • Met welk inkomen wordt er rekening gehouden voor het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood?
  • Hoeveel zorgbudget krijg je als oudere met een zorgnood?
  • Kan ik het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood combineren met andere tegemoetkomingen?
  • Ik woon in Brussel. Kan ik ook een zorgbudget ouderen met zorgnood aanvragen?
  • Ik heb een zorgbudget ouderen met zorgnood, maar mijn gezondheidstoestand of inkomen wijzigt. Wat nu?
  • Ik heb een zorgbudget voor ouderen met zorgnood, maar verhuis naar een plaats in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of het Waals gewest.
Meer

Thuiszorg

Extra hulp nodig?

Ben je net bevallen of heb je extra hulp nodig? Ons ervaren team maatschappelijk werkers regelt graag kraamzorg, poetshulp, thuisoppas zorgbehoevenden, palliatieve zorg of ziekenvervoer voor jou.

Ontdek ons aanbod

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

We helpen je vooruit

We helpen je vooruit

Blog 23 december 2015

Naast een ziekteverzekering biedt een ziekenfonds ook een uitgebreid zorgaanbod aan. Achter dat zorgaanbod schuilt een team van professionele medewerkers waarbij je dagelijks terecht kunt voor advies en dienstverlening afgestemd op jouw persoonlijke situatie. 

De mantelzorger maakt het verschil in iemands leven

De mantelzorger maakt het verschil in iemands leven

Blog 27 januari 2016

Het kan soms snel gaan. Een ziekte, een ongeval, de start van een therapie en een revalidatie kunnen ervoor zorgen dat je plots hulp nodig hebt. Gelukkig zijn er heel wat mensen die de zorg voor die persoon met veel plezier op zich nemen. Mantelzorgers, zoals dat heet. Maar wat als jij er binnenkort eentje wordt?

Regel nu je zorgen voor morgen

Kies voor één aanspreekpunt voor zowel je ziekenfonds
als de zorgkas.


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena