Vlaamse sociale bescherming

Zorgbudget voor mensen met een handicap

Het zorgbudget voor mensen met een handicap is een tegemoetkoming in het kader van de Vlaamse sociale bescherming voor personen met een erkende handicap en een vastgestelde ondersteuningsnood. Per maand ontvangen zij een vast, niet belastbaar bedrag van 300 euro. Ze kunnen het gebruiken voor bijvoorbeeld hulp aan huis, begeleiding, dagopvang of dienstencheques..

Personen waarvoor het zorgbudget onvoldoende is, kunnen overschakelen naar het persoonsvolgend budget van het VAPH. Het multidisciplinair team van onze sociale dienstverlening kan je hierbij helpen.

Voor wie?

Heb je een erkende handicap (erkend vóór de leeftijd van 65 jaar) en een vastgelegde ondersteuningsnood, dan bestaat de kans dat je in aanmerking komt om een zorgbudget voor mensen met een handicap te ontvangen. Hiervoor moet je een bestaand attest of bewijs hebben én moet je aangesloten zijn bij een zorgkas. 

Personen die nog geen 26 jaar zijn, kunnen aansluiten en een tegemoetkoming aanvragen, maar hoeven nog geen bijdrage te betalen.

In eerste instantie komen drie groepen in aanmerking:

  • Volwassenen met een handicap die op 31 december 2014 (én nog steeds in 2016) met een actieve zorgvraag geregistreerd stonden in de databank voor ‘Centrale Registratie voor Zorgvragen’. Voor deze personen startte de uitbetaling reeds in september 2016.
  • Minderjarigen en jongeren tot 25 jaar met een handicap, die reeds geregistreerd zijn bij de Intersectorale Toegangspoort (ITP) en over de nodige attesten beschikken.
  • Jongeren van 21 tem 25 jaar die op basis van 12 punten op de medisch-sociale schaal recht hebben op verhoogde kinderbijslag of een integratietegemoetkoming . Ze maken ook geen gebruik van diensten of voorzieningen die niet combineerbaar zijn.

Hoe aanvragen?

Momenteel is het nog niet mogelijk om een aanvraag te doen. Indien je tot één van bovenstaande doelgroepen behoort en dus in aanmerking komt om een zorgbudget voor mensen met een handicap te ontvangen, zal Partena zorgkas zelf contact met je opnemen. Van zodra alles in orde werd gebracht, zal je telkens op het einde van de maand het bedrag van 300 euro ontvangen zolang het akkoord loopt.

Combinatie met andere tegemoetkomingen

Het is mogelijk om het zorgbudget voor mensen met een handicap te combineren met de andere zorgbudgetten uit de Vlaamse sociale bescherming, de inkomensvervangende tegemoetkoming en de integratietegemoetkoming. Wie een zorgbudget voor mensen met een handicap ontvangt mag ook beroep doen op de rechtstreeks toegankelijke hulp van het VAPH en op een tegemoetkoming voor hulpmiddelen van het VAPH.

Het is niet mogelijk om het zorgbudget voor mensen met een handicap te combineren met de ‘niet-rechtstreeks toegankelijke hulp’ van het VAPH.

Vlaamse Sociale Bescherming

Wat is de Vlaamse sociale bescherming precies?

Video

Waarvoor dient de bijdrage die je jaarlijks verplicht dient te betalen? We leggen het je haarfijn uit.

Thuiszorg

Extra hulp nodig?

Ben je net bevallen of heb je extra hulp nodig? Ons ervaren team maatschappelijk werkers regelt graag kraamzorg, poetshulp, thuisoppas zorgbehoevenden, palliatieve zorg of ziekenvervoer voor jou.

Ontdek ons aanbod

Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena