Vlaamse sociale bescherming

Zorgbudget voor mensen met een handicap

Mensen met een erkende handicap en een vastgestelde ondersteuningsnood komen in aanmerking voor het zorgbudget voor mensen met een handicap. Dat is een maandelijkse tegemoetkoming die gebruikt kan worden voor bv. hulp aan huis, begeleiding, dagopvang of dienstencheques.

Wat is dit zorgbudget?

Het zorgbudget bedraagt 300 euro per maand.

Voor wie?

Heb je een erkende handicap en een vastgelegde ondersteuningsnood, dan bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor een zorgbudget voor mensen met een handicap. 

In eerste instantie komen drie groepen in aanmerking:

  • Volwassenen met een handicap die op 31 december 2014 (én nog steeds in 2016) met een actieve zorgvraag geregistreerd stonden in de databank voor ‘Centrale Registratie voor Zorgvragen’. Voor deze personen startte de uitbetaling reeds in september 2016.
  • In 2017 werd deze groep uitgebreid met minderjarige jongvolwassenen tot 25 jaar met een handicap.
  • Personen die momenteel beroep doen op niet-rechtstreeks toegankelijke hulp van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, kunnen onder bepaalde voorwaarden vrijwillig overstappen naar een zorgbudget voor mensen met een handicap.

Hoe vraag je dit zorgbudget aan?

Momenteel is het nog niet mogelijk om een aanvraag te doen. Indien je tot een van bovenstaande doelgroepen behoort en dus in aanmerking komt om een zorgbudget voor mensen met een handicap te ontvangen, zal Partena Zorgkas zelf contact met je opnemen.

Wanneer wordt het zorgbudget betaald?

De betaalkalender hieronder toont je op welke dag je de maandelijkse betaling ontvangt. Wil je een melding ontvangen zodra je premie wordt gestort? Abonneer je dan op de melding via sms of e-mail via MijnPartena.

 

Betaalkalender Zorgbudget voor thuiswonenden

Je premie wordt betaald op de oranje dagen.

Veelgestelde vragen 

Meer

Thuiszorg

Extra hulp nodig?

Ben je net bevallen of heb je extra hulp nodig? Ons ervaren team maatschappelijk werkers regelt graag kraamzorg, poetshulp, thuisoppas zorgbehoevenden, palliatieve zorg of ziekenvervoer voor jou.

Ontdek ons aanbod

Regel nu je zorgen voor morgen

Kies voor één aanspreekpunt voor zowel je ziekenfonds
als de zorgkas.

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena