Zorgkas

Aansluiten

Je woont in Vlaanderen

Iedereen die in Vlaanderen woont of in Vlaanderen komt wonen en ouder is dan 25 jaar, is verplicht zich bij een zorgkas aan te sluiten. De aansluiting start op 1 januari van het jaar waarin men 26 wordt. Ben je jonger dan 25 jaar, dan kun je je niet aansluiten. Maar je kunt wel een tegemoetkoming aanvragen.

Wie zelf niet de nodige stappen onderneemt om zich aan te sluiten bij een erkende zorgkas, wordt automatisch aangesloten bij de Vlaamse Zorgkas (de zorgkas van de Vlaamse overheid).

Je woont in Brussel

Inwoners van Brussel-hoofdstad (postcode 1000 t.e.m. 1210) die ouder zijn dan 25 jaar, zowel Nederlandstaligen als Franstaligen, hebben de keuze. Zij kunnen zich aansluiten, maar het is niet verplicht. Voor wie zich aansluit zijn dezelfde regels van toepassing als voor inwoners van Vlaanderen.

Opgelet!

  • Sluit je later aan dan je kon bij de zorgkas, dan heb je:
    • een wachttijd van 5 jaar voordat je een eerste aanvraag kan doen. Aansluiten zonder wachttijd kan enkel als je 26 jaar bent en op dat moment in Brussel woont, of als je ouder bent dan 26 jaar en je in Brussel komt wonen.
  • Er zijn geen wachttijd en geen sancties voor het zorgbudget voor mensen met een handicap.
  • Woon je in Brussel, dan moet je je niet aansluiten bij een Zorgkas om te genieten van een zorgbudget voor ouderen met zorgnood. Brusselaars kunnen bij de FOD Sociale Zaken (DG Personen met een handicap) een tegemoetkoming hulp aan bejaarden aanvragen.

Aansluiting stopzetten

  • Heb je minstens 2 openstaande bijdragen, dan wordt je dossier automatisch afgesloten.
  • Wens je niet langer aangesloten zijn, dan moet je de zorgkas hiervan schriftelijk op de hoogte brengen. Bekijk de voorwaarden.

Kies voor de Partena zorgkas

Breng je zorgkas onder één dak met je ziekenfonds en richt je tot eenzelfde aanspreekpunt. 
Ik ben alle medewerkers heel erg dankbaar voor de uitgebreide hulp aan m'n moeder, en dan vooral tijdens de periode na het overlijden van haar man. In het bijzonder denken we aan hun huishoudhulp, die hen meer dan 10 jaar trouw steun verleende. Dank u!
Lieve

Regel nu je zorgen voor morgen

Kies voor één aanspreekpunt voor zowel je ziekenfonds
als de zorgkas.

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena