Hoe vraag je moederschapsverlof aan?

Hoe vraag je moederschapsverlof aan?

Tijdens de periode van je moederschapsverlof kun je een uitkering van het ziekenfonds krijgen. Vraag je uitkering aan bij het ziekenfonds, deels voor de geboorte, deels erna. 

Verwittig je ziekenfonds

Voor de geboorte 

  • Bezorg het ziekenfonds een medisch getuigschrift waarop de vermoedelijke bevallingsdatum en startdatum van de moederschapsrust staat vermeld. 
  • Het ziekenfonds zal je daarna een aanvraagformulier voor moederschapsrust voor zelfstandigen opsturen. 

Na de geboorte

  • Bezorg het ziekenfonds zo snel mogelijk een uittreksel van de geboorteakte van je kindje. Dat document krijg je van de dienst burgerlijke stand wanneer je de geboorte gaat aangeven. Bezorg dit samen met het aanvraagformulier voor moederschapsrust voor zelfstandigenHet bewijs dat je bijdragen bij de sociale kas betaald zijn, wordt elektronisch opgevraagd door het ziekenfonds bij de sociale kas.
  • Op basis van het aanvraagformulier voor moederschapsrust bepaalt het ziekenfonds het aantal weken van je moederschapsuitkering.
  • Zodra je moederschapsverlof start, krijg je een uitkering van het ziekenfonds. Dit is een forfaitair bedrag per week.
  • Het ziekenfonds schrijft ook je baby in als persoon ten laste. Binnen de ziekteverzekering bestaan er regels die bepalen of de baby ten laste van de vader of de moeder wordt ingeschreven. 
  • Het ziekenfonds zal je kleefzegels geven en een ISI+kaart aanvragen voor de baby.

Infogesprek aanstaande ouders

Wat moet je regelen als er een kindje op komst is? Bij Partena zorgen we ervoor dat je als aanstaande ouder niet voor verrassingen komt te staan. Maak een afspraak met een klantenadviseur in een kantoor in je buurt. Wij maken graag tijd om al je vragen te beantwoorden.

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena