Werknemer

Borstvoedingspauze op het werk

Werk je in de privé-sector, dan heb je recht op borstvoedingspauzes op het werk. Zo kun je borstvoeding geven en/of melk afkolven tijdens je werkdag. Je werkgever stelt je daarvoor een ruimte ter beschikking. Bij het ziekenfonds kun je een uitkering aanvragen.

Basisregels

 • Een borstvoedingspauze duurt een half uur.
 • Werk je tijdens een arbeidsdag 4 uur of langer, dan heb je recht op 1 pauze. 
 • Werk je tijdens een arbeidsdag ten minste 7 en een half uur, dan heb je recht op 2 pauzes, die je in één keer of in twee keer kunt opnemen. 
 • Het moment waarop de borstvoedingspauze wordt genomen kom je overeen met de werkgever. 
 • Het recht geldt tot 9 maanden na de geboorte. 
 • Een borstvoedingspauze schorst de arbeidsovereenkomst telkens tijdelijk. De werkgever is je tijdens de pauzes geen loon verschuldigd.
 • Weet dat je als werknemer rechten hebt. Ondervind je op het werk discriminatie op basis van je zwangerschap of moederschap, dan kun je dit melden.

Uitkering

Het ziekenfonds betaalt voor de borstvoedingspauzes een uitkering gelijk aan 82% van het werkelijke (onbegrensde) bruto maandloon

De betaling door het ziekenfonds gebeurt op basis van een maandelijks attest ingevuld door de werkgever. Het attest vermeldt het aantal halve uren en het inkomen, zodat het ziekenfonds de uitkering kan berekenen.

Hoe aanvragen?

 • Breng je werkgever 2 maanden op voorhand op de hoogte per aangetekende brief. Of lever zelf een brief af tegen ontvangstbewijs. 
 • Je dient de borstvoeding maandelijks aan je werkgever te bewijzen met een medisch getuigschrift of een attest van een consultatiebureau voor zuigelingen (Kind & Gezin).
 • Er begint een speciale bescherming tegen ontslag te lopen vanaf de datum van de aanvraag tot het einde van de maand volgend op het laatste attest of getuigschrift dat de borstvoeding bewijst. Bij onrechtmatig ontslag is de werkgever naast de gewone opzeggingsvergoeding nog een bijkomende vergoeding van 6 maanden loon verschuldigd. De uitkering kan niet gecumuleerd worden met de vergoeding bij onrechtmatig ontslag die geldt bij moederschapsbescherming.
 • Opgelet! 
  Deze uitkering is een vervangingsinkomen, waarop je belastingen betaalt. Het ziekenfonds houdt een bedrijfsvoorheffing in van 11,11%.

Nieuwsbrief voor aanstaande ouders

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol informatie om van je zwangerschap en de eerste levensjaren van je kind een onvergetelijke tijd te maken.


 

Blog en nieuws

Gezond advies en het laatste gezondheidsnieuws

Borstvoeding samenstelling

De samenstelling van borstvoeding

Wist je dat de samenstelling van moedermelk voortdurend wijzigt? De samenstelling is afhankelijk van de voeding van de moeder, de leeftijd van het kind en de duurtijd van de borstvoeding.

Graag klant worden?

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Hoe klant worden Bereken je bijdrage
Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena