Werknemer

Hoe vraag je moederschapsverlof aan?

Moederschaprust of moederschapsverlof vraag je aan zowel bij je werkgever als bij het ziekenfonds. Een deel van de aangifte gebeurt voor de geboorte, een ander deel erna.

Wie verwittigen?

Je werkgever

Bezorg je werkgever ten laatste 8 weken vóór de geplande bevallingsdatum een medisch attest met daarop de geplande bevallingsdatum. Verstuur het attest bij voorkeur aangetekend, of geef het af in ruil voor een ontvangstbewijs.

Zodra je werkgever dit attest ontvangt, geniet je een speciale bescherming tegen ontslag. Die bescherming loopt tot een maand na het moederschapsverlof. Als je werkgever je tijdens die periode toch ontslaat wegens je zwangerschap, is hij jou 6 maanden loon verschuldigd bovenop de gewone opzeggingsvergoeding.

Weet dat je als werknemer rechten hebt. Ondervind je op het werk discriminatie op basis van je zwangerschap of moederschap, dan kun je dit melden.

Het ziekenfonds

Voor de geboorte

  • Bezorg het ziekenfonds een medisch attest waarop de vermoedelijke bevallingsdatum en startdatum van de moederschapsrust staat vermeld. 
  • Het ziekenfonds zal je daarna een 'inlichtingenblad uitkeringen' opsturen. 
  • Vul jouw deel van het document in en laat de rest invullen door je werkgever en bezorg het ingevulde document terug aan het ziekenfonds.
  • Op basis van het 'inlichtingenblad uitkeringen' berekent het ziekenfonds het bedrag van je moederschapsuitkering. Zodra je moederschapsverlof start, krijg je een uitkering van het ziekenfonds ter vervanging van je loon.
Na de geboorte
  • Bezorg het ziekenfonds zo snel mogelijk het uittreksel van de geboorteakte. Dat document krijg je van de dienst burgerlijke stand wanneer je de geboorte gaat aangeven. 
  • Op basis van de geboorteakte berekent het ziekenfonds de exacte duur en de einddatum van het moederschapsverlof. Het ziekenfonds schrijft ook je baby in als persoon ten laste. Binnen de ziekteverzekering bestaan er regels die bepalen of de baby ten laste van de vader of de moeder wordt ingeschreven. 
  • Het ziekenfonds zal je kleefzegels geven en een ISI+kaart aanvragen voor de baby.

Infogesprek aanstaande ouders

Wat moet je regelen als er een kindje op komst is? Bij Partena zorgen we ervoor dat je als aanstaande ouder niet voor verrassingen komt te staan. Maak een afspraak met een klantenadviseur in een kantoor in je buurt. Wij maken graag tijd om al je vragen te beantwoorden.

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena