Werknemer

Hoe vraag je moederschapsverlof aan?

Moederschaprust of moederschapsverlof vraag je aan zowel bij je werkgever als bij het ziekenfonds. Een deel van de aangifte gebeurt voor de geboorte, een ander deel erna.

Wie verwittigen?

Je werkgever

Bezorg je werkgever ten laatste 8 weken vóór de geplande bevallingsdatum een medisch attest met daarop de geplande bevallingsdatum. Verstuur het attest bij voorkeur aangetekend, of geef het af in ruil voor een ontvangstbewijs.

Zodra je werkgever dit attest ontvangt, geniet je een speciale bescherming tegen ontslag. Die bescherming loopt tot een maand na het moederschapsverlof. Als je werkgever je tijdens die periode toch ontslaat wegens je zwangerschap, is hij jou 6 maanden loon verschuldigd bovenop de gewone opzeggingsvergoeding.

Weet dat je als werknemer rechten hebt. Ondervind je op het werk discriminatie op basis van je zwangerschap of moederschap, dan kun je dit melden.

Het ziekenfonds

Voor de geboorte

  • Bezorg het ziekenfonds een medisch attest waarop de vermoedelijke bevallingsdatum en startdatum van de moederschapsrust staat vermeld. Bij een eenling bezorg je ons dit ten vroegste 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum, bij een meerling 8 weken.
  • Het ziekenfonds zal daarna een 'inlichtingenblad uitkeringen' opsturen naar jou en je werkgever.
  • Vul het inlichtingenblad in en bezorg het ons terug.
  • Op basis van het 'inlichtingenblad uitkeringen' berekent het ziekenfonds het bedrag van je moederschapsuitkering. Zodra je moederschapsverlof start, krijg je een uitkering van het ziekenfonds ter vervanging van je loon.

Na de geboorte

  • Bezorg het ziekenfonds zo snel mogelijk het uittreksel van de geboorteakte. Dat document krijg je van de dienst burgerlijke stand wanneer je de geboorte gaat aangeven.
  • Op basis van de geboorteakte berekent het ziekenfonds de exacte duur en de einddatum van het moederschapsverlof. Het ziekenfonds schrijft ook je baby in als persoon ten laste. Binnen de ziekteverzekering bestaan er regels die bepalen of de baby ten laste van de vader of de moeder wordt ingeschreven.
  • Het ziekenfonds zal je kleefzegels geven en een ISI+kaart aanvragen voor de baby.

Selfservice in MijnPartena

Is je dossier volledig?

Wil je weten of alles in orde is voor de uitbetaling van je geboorte-uitkering? Bekijk het in MijnPartena, daar kun je de status van je dossier volgen en zie je meteen of er een uitkering werd gestort.

Naar MijnPartena

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena