Ik verwacht empathie bij amputatie

Pilar had 91% kans op borstkanker. Ze koos voor preventieve amputatie. Nu helpt ze anderen met een soortgelijk verhaal. "Want gezond zijn is uiteindelijk het allerbelangrijkste".

Pilar

Het verhaal van Pilar

Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.

         
Iedereen komt overal aan, doet je pijn en behandelt je zonder echt rekening te houden met de persoon die erachter zit. Mijn lichaam was even niet meer van mij.
Pilar

Onderschat proces

Eerst koos Pilar voor preventieve screening om de 3 maanden. Maar omdat de onzekerheid telkens opnieuw zo zwaar woog, koos ze uiteindelijk voor preventieve amputatie. Pilar was toen 25: "Ik ging dat wel even doen en dan zou ik verder gaan met mijn leven. Maar uiteindelijk duurde het amputatie- en reconstructieproces 1,5 jaar. Ik dacht in het begin niet dat ik een stuk van mijn vrouwelijkheid zou moeten opgeven, maar 7 operaties verder was ik daar toch niet meer zo zeker van."

Het was een periode waarin Pilar het gevoel had dat haar lichaam even niet meer van haar was: "Omdat dat de beste keuze was op het moment, koos ik eerst voor implantaten. Maar na een tijd kreeg ik afstotingsverschijnselen. Een dure reconstructie met eigen weefsel was toen nog de enige optie. Hoewel ik er aanvankelijk geen zin in had dat haar borsten opnieuw zouden veranderen, ben ik nu heel tevreden: mijn borsten voelen weer zacht en warm. Ze zijn opnieuw van mij.’

Opnieuw beginnen

Toch heeft het hele proces zijn sporen nagelaten. En niet alleen fysiek. Na haar eigen preventieve borstamputatie schoolde Pilar zich om tot oncologisch massagetherapeute. In haar praktijk De Cocon in hartje Brugge behandelt ze mensen met eenzelfde of een soortgelijk verhaal : "Het is mijn manier om iets waardevols toe te voegen aan hun herstelproces. Meestal hoef ik mijn verhaal zelfs niet te vertellen, mijn patiënten voelen zonder woorden dat ik hen begrijp."

Dat begrip is precies wat Pilar tijdens haar behandeling ook verwachtte, en kreeg, van Partena Ziekenfonds: "Ze hebben echt alles voor mij gedaan wat mogelijk was binnen de wetgeving. De mensen leefden mee met mijn verhaal en er was een heldere communicatie. Ze hadden echt met mij te doen."
 
Na anderhalf jaar heb ik eindelijk weer het gevoel: dit ben ik, ik ben terug.
Pilar

Iedereen verwacht iets anders van het leven

Partena Ziekenfonds biedt hulp en advies op maat. Ook als je verhaal net iets of helemaal anders is. Wat verwacht jij van ons? 

Nog meer verhalen?

 
  Hubert (78) verwacht
zich jong te voelen op
zijn oude dag. 
    
Bekijk verhaal
    Jeroen (36) verwacht
geluk bij een ongeluk.  
Bekijk verhaal
    Amina (27) verwacht
het beste voor haar
kindje.   
Bekijk verhaal
 
  Ghislaine (71) verwacht kwaliteit voor haar leeftijd. 
Bekijk verhaal

    Hanne (21) verwacht autonomie in autisme. 
Bekijk verhaal
    Sven (47) verwacht eenvoud als het ingewikkeld is.  
Bekijk verhaal
    Liesbeth (36) verwacht steun als de toekomst wankelt.  
Bekijk verhaal
 
Magali (15) verwacht op haar tanden te kunnen bijten.   
Bekijk verhaal
    Pilar (27) verwacht empathie bij amputatie.
Bekijk verhaal
  Thomas (15) verwacht
nog heel veel van het leven.
Bekijk verhaal
 Wat verwacht jij   Partena Ziekenfonds. Wat verwacht jij van ons?
Bekijk de televisiespot


Thomas (15) verwacht 
nog heel veel van het leven.
Bekijk verhaal
Thomas (15) verwacht 
nog heel veel van het leven.
Bekijk verhaal

Hospitalisatieverzekering Hospitalia Plus

Pilar had geen hospitalisatieverzekering bij Partena Ziekenfonds ten tijde van de reconstructie. Wil je beter beschermd zijn?
 

Wat verwacht jij van Partena Ziekenfonds?

Partena Ziekenfonds is er ook voor jou. Met hulp en advies op maat van jouw verhaal. Laat van je horen en we nemen snel contact met je op.

Magali
Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena