Jij kent geen zorgdragers

Maar ben je daar wel zeker van? Er zijn meer zorgdragers dan je denkt. Benieuwd wie ze zijn en wat hun verhaal is? Lees er hier meer over.

Er zijn meer zorgdragers dan je denkt

Uit onderzoek van Partena Ziekenfonds blijkt dat 1 op 2 Vlamingen taken overneemt van iemand die ziek of zorgbehoevend is. Van chauffeur tot psycholoog of gezondheidscoach: deze micro-superhelden wisselen elke dag meermaals van petje en goochelen met tijd en energie. Nochtans noemen ze zichzelf vaak geen mantelzorger. Maak kennis met de zorgdragers.
Zorg dragen petjes

Het helpt om af en toe me-time in te lassen. Anders ga je eraan onderdoor.

Tine, 42

Zorgdragers vertellen

Zorgdrager zijn overkomt je. En dan maak je er het beste van. Zorgdragers vertellen over hun rol.
Lees hun verhaal

Zorg dragen is vanzelfsprekend 

Onze recente bevraging wijst het uit: maar liefst 1 op 2 Vlamingen was ooit al een zorgdrager. Van chauffeur tot psycholoog of gezondheidscoach: deze micro-superhelden wisselen elke dag meermaals van petje en goochelen met tijd en energie. Bovendien geven bijna alle ondervraagden aan dat ze bereid zijn om zorgtaken op zich te nemen voor iemand in hun omgeving mocht die hulpbehoevend worden. Zorg dragen en hulp bieden, is voor velen dus bijna een evidentie.

Veel zorgdragers noemen zichzelf geen 'mantelzorger'

Zorgdragers zorgen vooral voor oudere familieleden zoals ouders of schoonouders op leeftijd, al zijn er ook heel wat  die zich met hart en ziel inzetten voor een kind dat extra zorg nodig heeft, een vriend in nood, of een buur die wat ondersteuning kan gebruiken. Zorgdragers doen boodschappen, nemen huishoudelijke taken over of bieden administratieve hulp. Maar daarnaast vervullen ze ook heel wat minder zichtbare taken, zoals die van gezondheids- of mental coach. Maar wat heel opvallend is: hoewel ze vaak gedurende een langere periode intensief voor anderen zorgen, noemen veel zorgdragers zichzelf toch geen 'mantelzorger'. 

Uit liefde en uit noodzaak

De meeste zorgdragers geven aan dat ze hun zorgtaken uit liefde opnemen en die zorg ook het liefst zelf bieden, ook al zijn er andere mogelijkheden. Een groot deel van de zorgdragers handelt ook vanuit een gevoel van noodzaak: ze hebben het gevoel dat ze er niet onderuit kunnen om hulp en zorg te bieden. Voor elke zorgdrager blijkt de emotionele belasting van het zorgen, de administratieve rompslomp en de combinatie met het werk soms door te wegen. 

Zorg mee voor zorgdragers: zo kun je hen helpen

Wie zorgt voor de zorgdrager?

Uit onze interviews met zorgdragers voor deze campagne blijkt dat zorgdragers zichzelf vaak (noodgedwongen) wegcijferen in het zorgverhaal waarin ze meedraaien. De instantie waarvan ze het vaakst hulp verwachten, zo blijkt uit onze bevraging, is het ziekenfonds. Toch heeft maar een derde van de zorgdragers al hulp gevraagd aan z'n ziekenfonds en deden ze dat vooral om informatie te krijgen over financiële tegemoetkomingen.

Professionele hulp, en een steuntje in de rug van vrienden

Dat we bij Partena Ziekenfonds zoveel meer kunnen doen dan alleen tegemoetkomingen regelen, willen we in deze campagne graag benadrukken. Klanten in zorgsituaties kunnen rekenen op advies en hulp van onze Dienst Maatschappelijk Werk, en op ons ruime professionele zorgaanbod. We willen zorgdragers ook graag een hart onder de riem steken en hun omgeving aanmoedigen om ook de zorgdragers een steuntje in de rug te geven.

 

Ken jij een zorgdrager? Of ben je er zelf een? Doe de test!

 

Zo help je zorgdragers in je omgeving

Elke persoon die zorg draagt voor een ander, officieel mantelzorger of niet, verdient een applausje en een steuntje in de rug. Ontdek hier wat je kunt doen voor zorgdragers.

Zo kun je helpen

 • Breng een warme maaltijd aan huis

  Een gezonde warme maaltijd, aan huis geleverd, neemt iedereen in dank aan. En zeker een drukbezette zorgdrager. Ben je niet zo'n goede kok? Dan is een cadeaubon voor afhaalmaaltijden bij de plaatselijke traiteur een even goed idee.
 • Bel, e-mail of stuur een sms'je

  Laat de zorgdrager weten dat je hem of haar niet vergeten bent. Het hoeven geen ellenlange telefoongesprekken of chatsessies te zijn, al kan dat best als de zorgdrager ervoor open staat. Maar geef regelmatig een seintje dat je aan de zorgdrager denkt. 
 • Luister

  Vaak is het beste wat je voor iemand kunt doen: gewoon luisteren. Misschien voelt dat voor jou niet als helpen, maar onderschat de waarde niet van een betrouwbaar klankbord dat geen oordeel velt en met je meevoelt. Probeer je eigen ervaringen uit het gesprek te houden, tenzij de zorgdrager ernaar vraagt.
 • Check wat de zorgdrager nodig heeft

  Bied concrete hulp aan: stel voor om boodschappen te doen, gras te maaien, papierwerk in te vullen, eten te maken of taxi te spelen. Maar luister ook of je voorstellen van pas komen op dat moment.
 • Help wat vrije tijd te creëren

  Kan je de zorgdrager even vervangen of een paar taken overnemen zodat er wat vrije uurtjes voor hem ontstaan? Dan is dat een mooi cadeau. Check of de zorgdrager op zo'n moment gezelschap zoekt, of juist liever even alleen is. Organiseer de vrije tijd voor de zorgdrager als daar planningswerk aan te pas komt. Hoe minder obstakels tussen de zorgdrager en de vrije tijd, hoe beter.

 
Ken jij een zorgdrager? Of ben je er zelf een? Doe de test!
 

Verras een zorgdrager met een kaartje 

Petje af voor zorgdragers, vinden wij bij Partena Ziekenfonds. Daarom lieten we illustrator Eva Mouton een kaartje ontwerpen. 

Vul het formulier in met jouw eigen naam en adres. Dan bezorgen wij jou een kaartje dat je zelf kan bezorgen aan een zorgdrager in jouw omgeving.

Goed bedoeld, maar toch beter niet

 • "Ik hoor je zo weinig"

  Natuurlijk is dit met liefde gezegd en wil je de zorgdrager tonen dat je hem of haar mist. Maar in de drukbezette oren van de zorgdrager klinkt het gauw als een verwijt. Probeer aan te geven dat je de zorgdrager mist en neem het initiatief om contact op te nemen.
 • "Je ziet er moe uit" 

  Ziet een zorgdrager er moe uit, probeer dan met een concreet voorstel te komen om die vermoeidheid weg te helpen werken: breng een maaltijd aan huis, help mee voor de boodschappen, of organiseer een me-time activiteit voor de zorgdrager.
 • "Laten we even over iets anders praten"

  Veel zorgdragers hebben geen ruimte en tijd om leuke dingen te doen. Ze hebben dus ook niet veel koetjes en kalfjes om over te vertellen. Geef de zorgdrager een kans om te vertellen over wat hem of haar elke dag bezig houdt. Ook de minder leuke dingen.  
 • "Als ik iets kan doen, laat maar weten"

  Zorgdragers zitten vaak zo ondergedompeld in hun zorgen en taken, dat jouw open vraag een extra taak op het lijstje wordt. Ook al heb jij dat niet zo bedoeld. Doe daarom liever concrete hulpvoorstellen: 'als je dat oké vindt, breng ik je morgen een warme maaltijd, kom ik je afwas doen, of haal ik je boodschappen op in de winkel.'
 • Niets doen, vragen, of zeggen

  Zorgdragers bevinden zich in een unieke situatie. Die is voor hen moeilijk uit te leggen en voor jou moeilijk om te begrijpen. Maar weet dat je niks verkeerds kan doen door te informeren hoe het gaat, of voor te stellen om iets concreets te doen. 


 

Vraag je kaartje aan

*
*
*
*
*
*
*

Je gegevens worden alleen gebruikt in het kader van deze campagne. Wij bewaren je gegevens gedurende 1 jaar. Partena verwijst voor de verwerking van persoons- en klantengegevens naar zijn algemene privacyverklaring

 

Partena Ziekenfonds biedt hulp en advies

Partena Ziekenfonds ondersteunt zorgdragers waar mogelijk en gewenst. Reken op ons voor thuiszorg, hulp in huis, en advies op maat over je zorgsituatie.
Ontdek ons zorgaanbod