#zorgdragers

Elke persoon die zorg draagt voor een ander, officieel mantelzorger of niet, verdient een eretitel, een applausje en een steuntje in de rug! Ken jij een zorgdrager? Ben je er zelf een? Doe de test en ontvang een attentie.

Doe de test!

Petje af voor zorgdragers!

Uit onderzoek van Partena Ziekenfonds blijkt dat 1 op 2 Vlamingen taken overneemt van iemand die ziek of zorgbehoevend is. Nochtans noemen ze zichzelf vaak geen mantelzorger. 

Zorg dragen is vanzelfsprekend 

Onze recente bevraging wijst het uit: maar liefst 1 op 2 Vlamingen was ooit al een zorgdrager. Van chauffeur tot psycholoog of gezondheidscoach: deze micro-superhelden wisselen elke dag meermaals van petje en goochelen met tijd en energie. Bovendien geven bijna alle ondervraagden aan dat ze bereid zijn om zorgtaken op zich te nemen voor iemand in hun omgeving mocht die hulpbehoevend worden. Zorg dragen en hulp bieden, is voor velen dus bijna een evidentie.

Veel zorgdragers noemen zichzelf geen 'mantelzorger'

Zorgdragers zorgen vooral voor oudere familieleden zoals ouders of schoonouders op leeftijd, al zijn er ook heel wat  die zich met hart en ziel inzetten voor een kind dat extra zorg nodig heeft, een vriend in nood, of een buur die wat ondersteuning kan gebruiken. Zorgdragers doen boodschappen, nemen huishoudelijke taken over of bieden administratieve hulp. Maar daarnaast vervullen ze ook heel wat minder zichtbare taken, zoals die van gezondheids- of mental coach. Maar wat heel opvallend is: hoewel ze vaak gedurende een langere periode intensief voor anderen zorgen, noemen veel zorgdragers zichzelf toch geen 'mantelzorger'. 

Uit liefde en uit noodzaak

De meeste zorgdragers geven aan dat ze hun zorgtaken uit liefde opnemen en die zorg ook het liefst zelf bieden, ook al zijn er andere mogelijkheden. Een groot deel van de zorgdragers handelt ook vanuit een gevoel van noodzaak: ze hebben het gevoel dat ze er niet onderuit kunnen om hulp en zorg te bieden. Voor elke zorgdrager blijkt de emotionele belasting van het zorgen, de administratieve rompslomp en de combinatie met het werk soms door te wegen. 

Zorg mee voor zorgdragers: zo kun je hen helpen

Wie zorgt voor de zorgdrager?

Uit onze interviews met zorgdragers voor deze campagne blijkt dat zorgdragers zichzelf vaak (noodgedwongen) wegcijferen in het zorgverhaal waarin ze meedraaien. De instantie waarvan ze het vaakst hulp verwachten, zo blijkt uit onze bevraging, is het ziekenfonds. Toch heeft maar een derde van de zorgdragers al hulp gevraagd aan z'n ziekenfonds en deden ze dat vooral om informatie te krijgen over financiële tegemoetkomingen.

Professionele hulp, en een steuntje in de rug van vrienden

Dat we bij Partena Ziekenfonds zoveel meer kunnen doen dan alleen tegemoetkomingen regelen, willen we in deze campagne graag benadrukken. Klanten in zorgsituaties kunnen rekenen op advies en hulp van onze Dienst Maatschappelijk Werk, en op ons ruime professionele zorgaanbod. We willen zorgdragers ook graag een hart onder de riem steken en hun omgeving aanmoedigen om ook de zorgdragers een steuntje in de rug te geven.

 

Ken jij een zorgdrager? Of ben je er zelf een? Doe de test!

Zorg dragen petjes

Als ik het niet zou doen, wie dan wel? Maar ik doe het met heel mijn hart.

Laura, 21

"Er zijn gelukkig veel mensen in mijn omgeving die spontaan hulp bieden. Een vriendin die langskomt met een potje soep of hutsepot, daar word ik echt blij van. Hulp vragen is niet zo makkelijk als je gewend bent om alles zelf te doen.”

Kaily, 23

Partena helpt in zorgsituaties

Partena Ziekenfonds ondersteunt je met sociale dienstverlening, thuiszorg en meer. Bekijk het in detail in onze digitale infogids. 

Download de infogids
 

Verras een zorgdrager met een kaartje 

Petje af voor zorgdragers, vinden wij bij Partena Ziekenfonds. Daarom lieten we illustrator Eva Mouton een kaartje ontwerpen. 

Vul het formulier in met jouw eigen naam en adres. Dan bezorgen wij jou een kaartje dat je zelf kan bezorgen aan een zorgdrager in jouw omgeving.

Vraag je kaartje aan

*
*
*
*
*
*
*

Je gegevens worden alleen gebruikt in het kader van deze campagne. Wij bewaren je gegevens gedurende 1 jaar. Partena verwijst voor de verwerking van persoons- en klantengegevens naar zijn algemene privacyverklaring

 

 

Het helpt natuurlijk wel als je de zorg kunt delen met andere familieleden. Want er komt veel bij kijken.

Rozanne, 56

Ze is als een oma voor mij, ik doe het met plezier. Het stelt ook niet zoveel voor: als ik boodschappen doe, neem ik ineens wat extra mee voor haar.

Adam, 31

Samen oud, zo gaat dat. En tot nu toe lukt dat, met wat hulp van buitenaf, wonderwel. Laat ons hopen nog voor even.

Andre, 76

 
Zorg dragen
Ken jij een zorgdrager? Of ben je er zelf een? Doe de test.

Ik mis soms wel de romantiek, de passie, de gesprekken. Maar het is wat het is. We beloofden elkaar trouw in goede en kwade dagen. 

Wim, 49

Zorgdragers vertellen

Zorgdrager zijn overkomt je. En dan maak je er het beste van. Zorgdragers vertellen over hun rol.
Lees hun verhaal
 

Zorg voor de zorgdragers in je omgeving 

Petje af voor zorgdragers, vinden wij bij Partena Ziekenfonds! Ken jij een zorgdrager en wil je die ondersteunen?

Ontdek hier de tips