Wat zijn herhalingsvaccins en inhaalvaccinaties?
Sommige vaccins werken na een bepaalde periode niet meer voldoende, ze moeten dan herhaald worden. Dat is dus een herhalingsvaccin. Daarnaast zijn er ook de inhaalvaccins: dat zijn vaccins voor wie niet volledig gevaccineerd zijn volgens het vaccinatieschema.
14-16 jaar: vergeet de herhalingen niet
Een herhalingsvaccin tegen difterie (kroep), tetanus (klem) en pertussis (kinkhoest) wordt aanbevolen rond de leeftijd van 14-16 jaar. Het vaccin tegen deze drie ziekten beschermt slechts voor een beperkte tijd. Na 5 à 10 jaar neemt de bescherming af, dus moet dit trivalente combinatievaccin je hele leven lang om de 10 jaar herhaald worden.
Inhaalvaccinaties
De meeste vaccinaties voor jongeren maken deel uit van het vaccinatieschema. Ben je niet volledig gevaccineerd volgens het basisprogramma of is je kind niet volledig gevaccineerd, kan je met je arts bespreken of een inhaalvaccinatie zinvol is.
Onder andere …
- Tussen 13 en 18 jaar is een inhaalvaccin tegen hepatitis B gepland voor jongeren die nog niet of niet volledig gevaccineerd zijn: toediening van 2 of 3 vaccindosissen voor volwassenen (volgens de mening van de arts) met steeds 6 maanden tussen.
- Een MBR-vaccinatie (mazelen, bof en rodehond) wordt aanbevolen voor alle tieners die als baby niet zijn ingeënt of die de tweede dosis niet hebben gekregen.
- De meeste vaccins voor jongeren zijn opgenomen in het vaccinatieschema. Als je tiener niet alle vaccins uit het vaccinatieschema heeft gekregen, bespreek dan met je arts of een inhaalvaccinatie kan worden overwogen.
- Het vaccin tegen meningokokken ACWY wordt door de HGR aanbevolen voor jongeren van 15 tot 16 jaar die nog niet eerder zijn gevaccineerd (+ inhaalvaccinatie voor 15- tot 19-jarigen tot 2024). Dit vaccin is momenteel niet opgenomen in het basisvaccinatieschema (2020).
- Ga je op reis? Check dan ook of bepaalde vacinaties aangeraden worden. Je vindt alle info per land op www.wanda.be