Vaccins: vragen en twijfels

Er circuleren heel wat onwaarheden en misverstanden over vaccins en het coronavaccin. Een antwoord op veel voorkomende vragen over vaccinatie en het coronavaccin.

Coronavaccin? Wat moet je weten?

Maak de gezonde keuze 

Je goed informeren over het coronavaccin is van groot belang om de juiste keuze te kunnen maken. We maken je graag wegwijs naar betrouwbare informatie.

Vragen of twijfels over vaccins? Dit kan helpen:

 • Praat erover met je arts 

  Dat je vragen hebt over vaccins, bezorgd bent over het effect en meer informatie zoekt, is normaal en te begrijpen. Vaccinaties nemen immers een belangrijke plaats in in je leven, en dit al vanaf heel jonge leeftijd. Twijfel je of wil je meer weten? Praat erover met je arts. Hij/zij kan op een onbevooroordeelde en correcte manier antwoorden op de vragen die je je stelt of je doorverwijzen naar een betrouwbare bron van informatie.
 • Zoek betrouwbare informatie 

  Het is belangrijk dat je over voldoende informatie beschikt die wetenschappelijk onderbouwd is, zodat je een bewuste keuze kunt maken. Er bestaan meerdere Belgische infosites die betrouwbaar en up to date zijn. Je vindt ze verder op deze pagina. Hieronder sommen we alvast een deel van de info voor je op.
 • Opinies versus feiten

  In je zoektocht kom je misschien op internet of via sociale media ook veel persoonlijke meningen of opinies over vaccinatie tegen. Het is niet altijd gemakkelijk om te beoordelen of wat via deze websites verspreid wordt, klopt. Je vertrouwt er beter niet blindelings op: de informatie kan onbetrouwbaar of niet correct zijn, of gebaseerd op ‘geruchten’ of meningen en niet op wetenschappelijke feiten. Er circuleren veel fabels en mythes over vaccinaties op internet. Ook daarom is het belangrijk om betrouwbare bronnen te raadplegen. 
 

Het coronavaccin: wat moet je weten?

Het coronavaccins is langverwacht, maar kwam er tegelijk bliksemsnel. Is het vaccin wel veilig? Waar vind je betrouwbare informatie?
Lees er meer over
 

Misverstanden over het coronavaccin

"Zogenaamde mRNA-vaccins, zoals het coronavaccin, kunnen je DNA veranderen."

Dit is een misverstand

MRNA komt niet in de buurt van je DNA. Je DNA zit diep weggeborgen in de celkern waar het mRNA van het vaccin niet aan kan. Het mRNA dringt de celkern niet binnen en zal dus niet in contact kunnen komen met het menselijk DNA. Het mRNA verdwijnt bovendien al na een paar uur uit ons lichaam.
 

"Als je gezond eet en een vitamine C-supplement neemt, ben je beschermd tegen COVID-19."

Dit is een misverstand

Een gezonde levensstijl zorgt voor een goede immuniteit, maar het kan nooit een infectie met het coronavirus tegenhouden.

Wat vitamine C betreft: het is helemaal niet aangetoond of zelfs onderzocht dat hoge dosissen vitamine C beschermen tegen het coronavirus. Een gezonde en evenwichtige voeding met twee stukken fruit en drie porties groenten per dag levert voldoende vitamine C. Overschotten aan de vitamine verdwijnen in de urine en de stoelgang en zijn dus een dure verspilling.

"Het coronavaccin is te snel ontwikkeld en dus niet veilig."

Dit is een misverstand 

Het coronavaccin kwam er inderdaad snel. Sneller dan de meeste andere vaccins. Voor die snelle ontwikkeling zijn er een aantal logische verklaringen. 

 • De enorme technologische vooruitgang
  Dankzij die enorme vooruitgang heeft men heel snel de genetische samenstelling van het virus kunnen bepalen, waardoor er meteen vaccins konden worden ontwikkeld.
 • We moesten niet van 0 beginnen
  Er waren al twee bekende coronavirussen. Tegen die virussen waren al vaccins in ontwikkeling. Die konden worden aangepast, zodat ze ook konden werken tegen dit nieuwe coronavirus.
 • Verschillende stappen liepen tegelijkertijd
  Zodra het kon werd een volgende stap opgestart, nog voor een eerdere fase helemaal was afgerond. Ook zo is er heel veel tijd bespaard.
 • Het is een verhaal van voorrang… niet van snelheid
  Daardoor zijn er heel wat jaren gewonnen, zonder de kwaliteit van de studies of de veiligheid van de vaccins in het gedrang te brengen. Elk vaccin heeft alle fasen van ontwikkeling en testing doorlopen, net als andere geneesmiddelen of vaccins. 
 
 
Vaccins

"Je laten vaccineren is een persoonlijke keuze."

Dit is JUIST en FOUT

Het grootste deel van de vaccins is inderdaad niet verplicht. Maar wat belangrijk is om te weten: als je ervoor kiest om je niet te laten vaccineren, dan heeft die keuze een effect op de groepsbescherming.

Er moeten voldoende mensen gevaccineerd zijn om de groepsbescherming te kunnen waarborgen. De bescherming van de bevolking tegen bepaalde infectieziekten wordt alleen mogelijk gemaakt als een bepaalde drempel van gevaccineerde personen bereikt wordt.

"Het coronavaccin tast je je vruchtbaarheid aan als man"

Dit is een misverstand

Veel mensen zijn bezorgd over de mogelijke impact van coronavaccins op onze vruchtbaarheid. Meer bepaald het gebruik van de nieuwe technologie van mRNA-vaccins maakt veel mensen ongerust.

Nochtans, op basis van hoe de mRNA-vaccins werken, is er geen enkele aanwijzing dat de coronavaccinatie een invloed heeft op de mannelijke vruchtbaarheid. Dat wordt ook niet verwacht. Dierproeven tonen alvast geen impact op de vruchtbaarheid of de spermakwaliteit. Opvolgstudies bij gevaccineerde mannen zullen dit op korte termijn zo goed als zeker bevestigen.
 

Meer info: "Kunnen coronavaccins mannen onvruchtbaar maken?"

 

"Het coronavaccin kan je onvruchtbaar maken als vrouw."

Dit is een misverstand

Het gerucht circuleert dat de beschikbare coronavaccins de vruchtbaarheid van vrouwen aantasten. De verklaring zou liggen in gelijkenissen tussen de uitsteekseltjes van coronavirussen en een eiwit dat een rol speelt bij het ontstaan van de moederkoek tijdens de zwangerschap. Als je covid-19 doormaakt of gevaccineerd wordt, ontwikkel je antistoffen tegen de uitsteekseltjes van het coronavirus. Er is een minieme overeenkomst tussen het eiwit van die uitsteekseltjes en een eiwit dat een rol speelt in de vorming van de moederkoek bij een zwangerschap. Die overeenkomst is echter te klein om reacties te veroorzaken. Er is dus geen reden tot ongerustheid.

Meer info: "Kunnen coronavaccins vrouwen onvruchtbaar maken?"

 

"Vaccinaties hebben veel bijwerkingen."

Dit is een misverstand

Er kunnen soms kleine en voorbijgaande bijwerkingen optreden, maar de kans op ernstige bijwerkingen is minimaal. Niet vaccineren is gevaarlijker dan het wel doen.

Er is geen bewijs dat vaccins ernstige of chronische ziekten zouden veroorzaken. Daarenboven worden vaccins goed getest en moeten ze aan strenge veiligheidseisen voldoen voor ze op de markt worden gebracht.

 

Betrouwbare bronnen over vaccins

Download de brochure Vaccinaties bij kinderen
 

Het coronavaccin: wat moet je weten?

Het coronavaccins is langverwacht, maar kwam er tegelijk bliksemsnel. Is het vaccin wel veilig? Waar vind je betrouwbare informatie?
Lees er meer over