Hoe verloopt de coronavaccinatie? 

De vaccinatie tegen COVID-19 is volop bezig. Wellicht heb je vragen over wanneer het jouw beurt is, en hoe dat dan in zijn werk gaat. Een antwoord op je praktische vragen over de vaccinatie.

Vragen of twijfels? Lees meer!

COVID-19-vaccinatie: praktisch

Wanneer mag jij je prik verwachten? Hoeveel doses krijg je dan en hoe verloopt de vaccinatie zelf? En wat als je niet naar het vaccinatiecentrum kan omdat je bijvoorbeeld minder mobiel bent? Alles over de praktische kant van het coronavaccin. 

Hoe weet ik waar en wanneer ik mij moet laten vaccineren?

  • Als je aan de beurt bent voor de gratis prik tegen corona, krijg je ongeveer 2 weken op voorhand een persoonlijke uitnodiging om je te laten vaccineren.
  • De brief sturen we naar je officiële domicilieadres, zoals dat bekend is in het rijksregister.
  • Sms en e-mail sturen we naar je telefoonnummer en e-mailadres dat bekend is bij je ziekenfonds. In je online ziekenfonds MijnPartena kan je je gegevens updaten. 
  • Je kunt de afspraak bevestigen, weigeren, of verplaatsen.
  • Op die uitnodiging staat ook in welk vaccinatiecentrum je inenting zal plaatsvinden. 

Meer info?

COVID-19-vaccinatie: wie, waar, wanneer?

Lees meer over de vaccinatiecentra en waar ze te vinden zijn

 
 

Het vaccinatiecentrum praktisch

 

Ziekenvervoer naar het vaccinatiecentrum

Geraak je niet met eigen vervoer of openbaar vervoer naar het vaccinatiecentrum? Dan kun je een beroep doen op het niet-dringend ziekenvervoer via Partena Ziekenfonds. Je kunt nu ook rekenen op een terugbetaling van het ziekenvervoer naar een vaccinatiecentrum.

Lees meer over ziekenvervoer naar het vaccinatiecentrum

Hoe werkt het vaccin tegen COVID-19?

Vaccins werken door het immuunsysteem van een persoon (de natuurlijke afweer van het lichaam) te stimuleren en voor te bereiden om een bepaalde kiem te herkennen en zich tegen die kiem of infectieziekte te verdedigen.

Als je dan later met het virus besmet raakt, herkent je immuunsysteem het virus en, omdat het al voorbereid is om het virus aan te vallen, beschermt het je tegen dat virus, bv. COVID-19.

Er worden momenteel diverse vaccins getest die op een verschillende manier gemaakt worden. Ze zorgen voor verschillende manieren om de afweer tegen het virus op te bouwen.

 
Alles over het coronavaccin
 

Vragen of twijfels ?

Je goed informeren over het coronavaccin is van groot belang om de juiste keuzes te kunnen maken. We maken je graag wegwijs.
Lees er meer over
 

Wat is de rol van het ziekenfonds?

Partena Ziekenfonds steunt de vaccinatiecampagne tegen COVID-19. We informeren en sensibiliseren, en we helpen door het delen van contactgegevens van onze leden voor de vaccinatiedatabase.

Lees over de rol van het ziekenfonds in de vaccinatiecampagne

 

Vaccinatie weigeren is definitief

Vaccinatie is niet verplicht, maar je denkt beter goed na voor je weigert. Momenteel is het zo dat je geen tweede kans krijgt als je weigert. Je krijgt dus geen nieuwe uitnodiging op een later tijdstip.

Lees meer over het weigeren van je vaccin

 

Hoe word ik gevaccineerd?

Je krijgt een spuitje in de bovenarm.
  • 3 of 4 weken na het eerste spuitje krijg je een tweede spuitje. Momenteel zijn voor elk vaccin 2 spuitjes nodig, behalve voor het vaccin van Johnson & Johnson
  • Na vaccinatie duurt het 10 tot 14 dagen vooraleer je lichaam antistoffen begint aan te maken. Pas dan beschermt het vaccin je zo goed mogelijk tegen het coronavirus.
 

Welk vaccin kan ik krijgen?

Sinds 21 december 2020 is het COVID-19-vaccin van Pfizer goedgekeurd door de Europese Commissie om COVID-19-infecties te voorkomen.

Het Moderna-vaccin is sinds 6 januari 2021 ook goedgekeurd door de Europese Commissie en het AstraZeneca-vaccin sinds 19 januari 2021.

Het AstraZeneca-vaccin werd in verschillende landen even gepauzeerd, maar intussen heeft het EMA een gunstig advies gegeven. Lees meer.

Voor het Johnson & Johnson vaccin werd beslist het enkel nog aan 41-plussers toe te dienen. 

Je kunt niet kiezen welk vaccin je krijgt, dat zou het vaccinatieprogramma alleen maar vertragen. 
 

Minder mobiel?

Als je niet in het vaccinatiecentrum kan geraken om gegronde redenen, zal de gemeente vervoer organiseren per taxistop of mindermobielencentrale. Er zijn ook mobiele ploegen die thuis vaccineren. Niemand wordt vergeten.
 
 

Gratis en niet verplicht

Het coronavaccin is gratis en niet verplicht. Natuurlijk is het wel een goed idee om je te laten vaccineren. In België is alleen de vaccinatie tegen polio verplicht. Alle andere zijn sterk aanbevolen. Het vaccin tegen COVID-19 dus ook.

Vraag en antwoord

Moet ik me nog laten vaccineren als ik al COVID-19 heb gehad?

Ja, vaccinatie blijft belangrijk. Ook als je eerder al besmet was met COVID-19, kun je opnieuw besmet raken en ernstig ziek worden. Een vaccin beschermt je daartegen.

Als ik ziek ben, kan ik me dan laten vaccineren?

Als je milde symptomen hebt, kun je je laten vaccineren. Als je echt ziek bent of meer dan 38,5°C koorts hebt, wordt de vaccinatie enkele dagen uitgesteld tot je je weer beter voelt. Vraag zeker raad aan je huisarts of aan het verzorgend personeel als je twijfelt.

Zijn er bijwerkingen?

Dat kan, maar de meerderheid van de bijwerkingen zijn mild en gaan spontaan over, zoals een rode zwelling op de injectieplaats, lichte koorts of vermoeidheid. Ernstige bijwerkingen zoals een allergische reactie zijn zeldzaam. Dergelijke reacties treden op tussen vijf en tien minuten nadat het vaccin is toegediend. Daarom wordt er gevraagd om minstens vijftien minuten na de vaccinatie te blijven, zodat je goed opgevolgd wordt. 

Hoeveel dosissen moet ik krijgen?

Dit hangt af van welk vaccin je toegediend krijgt. Van de meeste vaccins heb je twee dosissen nodig, die met een tussentijd van drie tot vier weken toegediend worden. Om goed en langdurig beschermd te zijn, is het belangrijk dat je beide dosissen ontvangt.

 

Ik ben zwanger of heb een kinderwens. Mag ik me laten vaccineren?

Volgens de Hoge Gezondheidsraad is het veilig voor zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren zowel met het vaccin van Pfizer, Moderna als dat van AstraZeneca. Het coronavaccin wordt  toegelaten tijdens de zwangerschap bij vrouwen die extra worden blootgesteld aan coronavirussen (bijv. verpleegsters of artsen) en vrouwen met een onderliggende aandoening, waardoor ze een groter risico lopen op ernstige covid-19. Zwangere vrouwen lopen een groter risico op een ernstige vorm van Covid-19 wanneer ze besmet worden met het coronavirus.  

Ben je zwanger? Dan kun je je vanaf 4 mei op de lijst voor prioritaire vaccinatie laten plaatsen. Dat doe je via de huisarts. Je zult dan automatisch worden uitgenodigd voor vaccinatie.

Ook voor vrouwen die borstvoeding geven is het coronavaccin veilig.

Lees meer veelgestelde vragen over het coronavaccin, onder meer over de lijst van risicopatiënten, het vervoer naar het vaccinatiecentrum, de volgorde van vaccineren, en meer.