Het coronavaccin

Het coronavaccin is langverwacht, maar kwam er tegelijk bliksemsnel. Is het vaccin wel veilig? Waar vind je betrouwbare informatie? We houden je hier graag op de hoogte.

Vragen of twijfels? Lees meer!

Wat moet je weten?

De snelheid waarmee het vaccin werd ontwikkeld, de veiligheid, de bijwerkingen, ... het zijn vragen en bezorgdheden die regelmatig opduiken. En wie krijgt wanneer een vaccin? Partena Ziekenfonds verzamelt hier voor jou de meest betrouwbare informatie over het coronavaccin.

LAATSTE UPDATE: maandag 19 april 2021 

Is een vaccin dat zo snel ontwikkeld werd wel veilig? 

Het antwoord is ja. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) legt in de deze video uit hoe dat kan:

 

Het coronavaccin voor risicopatiënten

Ben jij een risicopatiënt, dan word je prioritair gevaccineerd.

Maar hoe weet je of je op de lijst staat? En om welke aandoeningen gaat het? 

Uit een aantal zaken kun je opmaken of je beschouwd wordt als risicopatiënt of niet. Uiteraard kun je ook contact opnemen met je arts voor meer info.

Lees meer over het coronavaccin voor risicopatiënten en het vaccinatieschema voor risicopersonen

 

Wat is de rol van het ziekenfonds?

Partena Ziekenfonds steunt de vaccinatiecampagne tegen COVID-19. We informeren en sensibiliseren, en we helpen door het delen van contactgegevens van onze leden voor de vaccinatiedatabase.

Lees over de rol van het ziekenfonds in de vaccinatiecampagne

 
 

Wie vandaag een vaccin krijgt, kan erop vertrouwen dat het middel uitgebreid werd onderzocht en getest, en bijgevolg ook veilig is.

Professor Pierre Van Damme, 2020

Meer lezen?

Wij stelden 7 vragen over het coronavaccin aan professor vaccinologie Pierre Van Damme.

Lees het volledige interview.

 

Waar en wanneer kun jij je laten vaccineren?

Zo gauw jij in aanmerking komt voor een vaccin, krijg je een persoonlijke uitnodiging via sms, brief en e-mail. In ons land is het COVID-19-vaccin gratis en niet verplicht. Je zult dus de optie krijgen om de uitnodiging te weigeren of te aanvaarden. Je zult de afspraak ook kunnen verplaatsen.

Als de geplande 200 vaccinatiecentra in het hele land vlot draaien, kunnen ruim 9 miljoen Belgen gevaccineerd zijn tegen eind augustus. Dat is meer dan 70 % van de bevolking, wat nodig is om groepsimmuniteit op te bouwen.

Volgens een enquête door een groep experten van de UCLouvain, de ULB en UGent is eind januari 2021 77 % van de Belgen van plan zich te laten vaccineren tegen corona.

 

Vaccinatieteller

Op de online teller van Sciensano volg je op elk moment hoeveel mensen al gevaccineerd zijn.  
Bekijk de stand van zaken

Veelgestelde vragen over het coronavaccin

 • Kun je van het coronavaccin COVID-19 krijgen?


  Nee, dat kan niet. Het COVID-19-vaccin bevat namelijk geen levende virussen en kan nooit COVID-19 veroorzaken.
 • Moet ik me nog laten vaccineren als ik al COVID-19 heb gehad?


  Ja, vaccinatie blijft belangrijk. Ook als je eerder al besmet was met COVID-19, kun je opnieuw besmet raken en ernstig ziek worden. Een vaccin beschermt je daartegen.

 • Hoe lang blijf ik immuun nadat ik COVID-19 heb gehad? 


  Een natuurlijke infectie met het coronavirus geeft een immuniteit die slechts een aantal maanden aanhoudt. In de vaccinstudies ziet men dat er meer antistoffen (en ook geheugencellen) opgewekt worden waardoor de vaccins een betere bescherming geven dan de infectie zelf. Omdat de bescherming na het doormaken van COVID-19 ook maar enkele maanden duurt en er ondertussen herinfecties vastgesteld zijn geweest, zal vaccinatie aan mensen die COVID-19 hebben doorgemaakt aangeboden worden. Men verwacht dat de bescherming na vaccinatie langer zal duren dan na het doormaken van de ziekte. Dit wordt momenteel nog verder onderzocht. 
 • Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?


  Nee, want dat zou het vaccinatieproces alleen maar vertragen. Alle vaccins zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Ze zijn dus allemaal veilig en werkzaam.
 • Hoeveel dosissen moet ik krijgen?


  Dit hangt af van welk vaccin je toegediend krijgt. Van de meeste vaccins heb je twee dosissen nodig, die met een tussentijd van drie tot vier weken toegediend worden. Om goed en langdurig beschermd te zijn, is het belangrijk dat je beide dosissen ontvangt.
 • Als ik ziek ben, kan ik me dan laten vaccineren?


  Als je milde symptomen hebt, kun je je laten vaccineren. Als je echt ziek bent of meer dan 38,5°C koorts hebt, wordt de vaccinatie enkele dagen uitgesteld tot je je weer beter voelt. Vraag zeker raad aan je huisarts of aan het verzorgend personeel als je twijfelt.
 • Zijn er bijwerkingen?


  Dat kan, maar de meerderheid van de bijwerkingen zijn mild en gaan spontaan over, zoals een rode zwelling op de injectieplaats, lichte koorts of vermoeidheid. Ernstige bijwerkingen zoals een allergische reactie zijn zeldzaam. Dergelijke reacties treden op tussen vijf en tien minuten nadat het vaccin is toegediend. Daarom wordt er gevraagd om minstens vijftien minuten na de vaccinatie te blijven, zodat je goed opgevolgd wordt. 
 • Ik ben gevaccineerd. Moet ik mij nog aan de coronamaatregelen houden?


  Ja, ook nadat je gevaccineerd bent, is het belangrijk om de coronamaatregelen te blijven opvolgen. Pas als meer dan 70% van de bevolking is gevaccineerd, zullen we weer controle hebben over het virus en de verspreiding ervan. Ondertussen zullen in functie van de stijgende vaccinatiegraad wel al een aantal versoeplingen mogelijk zijn.
 • Is het vaccin koosjer en halal?


  Veel vaccins bevatten gelatine, een eiwit dat uit varkensafval gehaald wordt. Zowel voor joden als voor moslims is varkensvlees verboden. Beide geloofsovertuigingen staan deze vaccins echter toe: voor moslims omdat de gelatine bewerkt werd, en dus als zuiver kan beschouwd worden, en voor joden omdat vaccins niet via de mond worden ingenomen. De momenteel beschikbare coronavaccins bevatten geen gelatine.
Nog vragen over het coronavaccin? Lees meer veelgestelde vragen.
 
 

De vaccinatiecentra in Vlaanderen en Brussel

 • Er zijn 94 vaccinatiecentra in Vlaanderen en 10 vaccinatiecentra in Brussel.
 • Bedoeling is dat je je kunt laten vaccineren op een afstand van 10 à 15 minuten rijden van je woonplaats.
 • Elk centrum is vlot bereikbaar, heeft een ruime parking en is geschikt voor rolstoelgebruikers.
 • Wie niet in het vaccinatiecentrum kan geraken, wordt aan huis gevaccineerd.

Prioriteitsgroepen

Men houdt op dit moment rekening met volgend vaccinatieschema:

 • Februari: zorgverleners (van 18 t.e.m. 55 jaar), bewoners en personeel (van 18 t.e.m. 55 jaar) van collectieve zorginstellingen.
 • Maart: 65-plussers gevolgd door risicopatiënten (obesitas, diabetes, hypertensie, cardiovasculaire ziektes, longziektes, nier- en leverziekten en hematologische maligniteiten tot 5 jaar na de diagnose en alle recente solide kankers of recente behandelingen tegen kanker ...).
 • April: mensen met een essentieel beroep.
 • Juni: de ruimere bevolking (18+)

Afhankelijk van het aantal beschikbare vaccins kan dit schema nog aangepast worden.

Ben je zwanger? Dan kun je je vanaf 4 mei op de lijst voor prioritaire vaccinatie laten plaatsen. Dat doe je via de huisarts. Je zult dan automatisch worden uitgenodigd voor vaccinatie.

De Belgische ziekenfondsen helpen mee in het bepalen van de risicopatiënten.

Lees meer over de rol van Partena Ziekenfonds in de vaccinatiecampagne en over de verwerking van je gegevens.

Vragen of twijfels ?

Je goed informeren over het coronavaccin is van groot belang om de juiste keuzes te kunnen maken. We maken je graag wegwijs.
Lees er meer over