3 redenen om dagelijks een toerke te doen

80 % van de werkende Vlamingen heeft het gevoel beter te kunnen werken met een dagelijkse portie frisse lucht. Ontdek hier de vele goede redenen om dagelijks een toerke te doen.

Licht, lucht en beweging

Met een dagelijks kort toerke van een half uur sla je 3 vliegen in één klap: je wint licht, frisse lucht én een portie beweging.

Reden 1: Licht

Om je biologische klok goed te laten werken, heb je dagelijks een gezonde portie daglicht nodig. Die kun je bereiken door een bepaalde lichtsterkte te hanteren binnen, maar écht daglicht is het meest efficiënt.

Een dagelijks toerke van een half uur, vóór 11 uur 's morgens, levert het grootste gezondheidsvoordeel.

Is in de voormiddag buiten komen praktisch moeilijk? Een toerke tijdens je lunchpauze is een uitstekend alternatief. Neem een of meerdere collega's mee voor een gezellige babbel!

Reden 2: Lucht

Elke dag een halfuurtje echte buitenlucht is belangrijk voor je lichaam. 

Een wandeling helpt om:

 • je luchtwegen gezond te houden
 • je stress te beheersen en tot rust te komen
 • je bloeddruk en je hartslag op een gezond peil te houden
 • je gemoed te verlichten
Welk toerke past bij jou? Doe de test!

Reden 3: Beweging

Een extra toerke per dag vult je dagelijkse bewegingsbehoefte aan met wat matig intensieve beweging.

Onderzoek wijst uit dat wandelen:

 • je cognitieve vermogens doet toenemen: je brein krijgt ruimte om indrukken te verwerken en nieuwe ideeën te laten groeien.
 • endorfines in je lichaam laat vrijkomen, wat je een goed gevoel geeft.
 • goed is voor je bloedsomloop, je spieren en gewrichten
toerkedoen
Welk wandeltype ben jij? Doe de test!

91% van wie vaak genoeg buiten komt, is tevreden op het werk, tegenover 65% van wie niet genoeg buiten komt.

Onze experts

Eowyn Van de Putte (KU Leuven) en Sara Kindt (Howest Toegepaste Gezondheidswetenschappen) doen onderzoek naar de impact van licht op welzijn in het kader van het VLAIO gesubsidieerde project ‘Human Centric Lighting’, samen met vzw Groen Licht Vlaanderen.

Waarom een dagelijks toerke zoveel deugd doet

Elke dag een half uurtje buiten gaan is goed voor je. Je lichaam heeft frisse lucht en daglicht nodig om in balans te blijven. De extra beweging is meteen meegenomen.

Ondersteun je biologische klok 

Heb jij soms last van concentratiedips? Veel kans dat er een biologische verklaring voor is. We hebben allemaal een biologische klok in ons brein, dat allerlei hormonale processen aanstuurt. ’s Ochtends zorgt ze voor de aanmaak van cortisol, het hormoon dat je lichaam activeert en je alert houdt overdag. ’s Avonds maakt ze melatonine aan, het hormoon dat je slaperig maakt. Raakt dat proces ontregeld, dan kan dat een invloed hebben op je geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Weinig licht is niet goed voor je

Krijg je te weinig licht binnen in de voormiddag en/of te veel licht ’s avonds en ’s nachts? Dan gaan je slaapkwaliteit en slaapduur er onvermijdelijk op achteruit. En als je slechter slaapt, voel je je minder goed in je vel, kun je je minder goed concentreren, ben je vatbaarder voor een (winter-) depressie, …

Maar naast mentale gevolgen heeft een ontregelde biologische klok ook een impact op je lichamelijke gezondheid. Eowyn Van de Putte: “Je biologische klok regelt ook veranderingen in je bloeddruk en hartslag en stuurt o.a. je spijsvertering en de aanmaak van insuline aan. Als dat verstoord raakt, stijgt de kans op hart- en vaatziektes, obesitas en diabetes.”

En maken we gezondere keuzes als we voldoende licht binnen krijgen? Eowyn Van de Putte denkt alvast van wel. “Wie alerter is en zich beter kan concentreren, kan ook beter bepaalde impulsen onderdrukken. Zoals bv. naar een zak chips grijpen in plaats van naar een appel.”

Bewegen doet goed 

Een gezonde levensstijl vraagt om een gezonde mix van bewegen, staan en zitten. De bewegingsdriehoek geeft het helder weer: het grootste deel van de dag beweeg je best licht intensief, door genoeg te stappen en het zitten vaak genoeg te onderbreken. 10.000 stappen zetten per dag blijft een mooi doel. Lukt dat niet meteen, introduceer dan met mondjesmaat meer beweging in je leven, en volg je eigen tempo. Af en toe uit je stoel komen om een toerke te doen, al is het maar kort, is een mooi begin!

 

Vergeet de frisse lucht niet

In een huis gebeurt van alles: er wordt gekookt, geslapen, er leven huisdieren, … kortom: er wordt geleefd. Dit zorgt voor een uitstoot van CO2. Dat gas blijft in je huis hangen, samen met andere schadelijke stoffen, zoals koolstofmonoxide, vluchtige organische stoffen die vrijkomen uit (bouw)materialen, poetsproducten, geurstokjes en -kaarsen, of extra huisstofmijt van dieren.

Een slecht verluchte omgeving kan zo zorgen voor klachten als hoofdpijn, ademhalingsproblemen en allergieën. Regelmatig je binnenklimaat verluchten én zelf buiten komen is dus de boodschap.

Verluchtingstip

Zet je raam liever een kwartiertje wagenwijd open dan een hele dag op een kiertje. Zo vermijd je dat de temperatuur in je huis onder de 15 graden daalt, wat weer kan zorgen voor condensatie, en op termijn vochtproblemen. 

Buiten = beter

 • Je ontspant
 • Je herstelt sneller van stress
 • Je bloeddruk daalt
 • Je hartslag vertraagt
 • Je hebt meer denkkracht
 • Je kunt je beter focussen
 • Je stemming verbetert
 • Je krijgt energie
 • Je beweegt meer
 • Je slaapt beter
Doe de test en ontdek je toerkes!

Geen tijd? Geen excuus!

Natuurlijk heb je het druk, is het koud of nat buiten... En misschien hou je helemaal niet van wandelen, en al helemaal niet in je eentje...

Excuses genoeg om niet te kiezen voor een toerke, maar evenveel goede redenen om het wél te doen!

Daarom is jouw excuus niet geldig