#geZONd: Gratis zonnecrème op openbare plaatsen

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker, en onbeschermd zonnen is een belangrijke oorzaak ervan. Goed beschermd genieten van de zon, overal, is dus de boodschap! Partena Ziekenfonds en OZ lanceren samen met Sundo de SMOTspots tegen huidkanker: dat zijn slimme verdeelpalen waar je gratis zonnecrème kunt nemen om je te beschermen.

Vind een SMOTspot in jouw buurt

Spot de SMOTspots!

Op stap en je zonnecrème vergeten? Of geen idee wat de uv-index is vandaag? Daar willen Partena Ziekenfonds en OZ iets aan doen: deze zomer vind je op verschillende locaties in Vlaanderen handige SMOTspots. Een SMOTspot is een slimme verdeelpaal voor zonnecrème.

SMOT staat voor ‘Skin-Matters-Over-Tan’, of: een gezonde huid is belangrijker dan een mooi kleurtje. Aan een SMOTspot kun je een dosis zonnecrème nemen en die meteen gebruiken. Dankzij de handige technologie zie je op het scherm ook direct de uv-index van dat moment. De zonnecrème in de SMOTspots voldoet aan de strengste dermatologische eisen: SPF (factor) 30, bescherming tegen UVA- én UVB-stralen, hypo-allergeen, waterproof én getest en goedgekeurd door Test Aankoop!

Ontdek waar al deze SMOTspots zich bevinden op www.sundo.be

 

Over de SMOTspot

Jong geleerd is oud gedaan

De huid van kinderen is nog gevoeliger aan de zon dan die van volwassenen. Zeker voor hen is een goede zonnebescherming dus een absolute must.

Lees hoe je je oogappel beschermt tegen de zon

 

Bescherm je huid, ook thuis!

Jaarlijks komen er in België bijna 39.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker. Onbeschermd zonnen is een belangrijke oorzaak van dat probleem. Mensen kennen de risico’s van de zon wel, maar beschermen hun huid onvoldoende. Zo weet 93% van de Belgen dat te veel zon schadelijk kan zijn voor de gezondheid, maar beschermt amper 6% zich het hele jaar rond tegen de zon.

Op vakantie zit de reflex om je huid te beschermen er al goed in, maar op zonnige dagen thuis, raakt de zonbescherming gauw weer vergeten. Goed beschermd genieten van de zon, overal, dat is dus de boodschap!
 

De 3 gouden regels op zonnige dagen

  • Zoek de schaduw op wanneer mogelijk.
  • Draag beschermende kledij zoals een pet of hoedje.
  • Smeer je voldoende in met zonnecrème.

Lees meer over hoe je gezond geniet van de zon

 

Goed smeren doe je zo

  • Kies een zonneproduct op basis van je huidtype en de omstandigheden.
  • Gebruik producten die beschermen tegen UVA- én UVB-stralen.
  • Smeer je in 20 à 30 minuten vóór je in de zon gaat.
  • Smeer rijkelijk.
  • Smeer regelmatig: om de 2 uur, en telkens nadat je gezwommen, gesport of gezweet hebt.
  • Vergeet de andere bescherming niet: kledij, zonnebril, hoedje, een portie schaduw, ...

Meer weten over zonnecrème? Lees waarop je moet letten

 

Zon = gezond

Gezond genieten van de zon doe je zoals veel dingen: met mate. Dat wil helemaal niet zeggen dat je zo weinig mogelijk met de zon in contact moet proberen te komen. Wel integendeel. Ideaal is om elke dag, winter én zomer, zeker 20 à 30 minuten buiten te komen. Zo vang je dag in dag uit genoeg zonlicht op om van de weldaden van de zon te kunnen profiteren. Die weldaden zijn divers: er is natuurlijk het positieve effect op je humeur. En combineer je dat half uurtje daglicht met wat beweging, dan is het helemaal top voor je gezondheid.

Genoeg blootstelling aan de zon zorgt er ook voor dat je lichaam voldoende vitamine D aanmaakt om winter en zomer je immuniteit en je gemoed te ondersteunen. Elke dag een beetje zon proberen te vangen is veel beter voor je dan de val waar velen in trappen: een hele winter nauwelijks buiten komen, en dan op de eerste zonnige lentedag meteen de hele dag in de volle zon zitten. Die drastische ommekeer doet je huid geen goed, en kan zelfs voor ernstige schade zorgen op termijn.
 

Overal goed beschermd met shopavita.be

Ben je graag altijd en overal beschermd, ook op plekken waar je geen SMOTspot vindt? Neem dan zeker een kijkje in onze gezondheidsshop, shopavita.be, voor kwalitatieve zonneproducten mét 10% ledenkorting. 

Ook in de 3 fysieke winkels van shopavita.be vind je een ruim aanbod aan zonneproducten, onder meer van Nivea en Eucerin. Ontdek onze winkelpunten.

Ontdek de zonneproducten bij shopavita.be
 
zonneproducten shopavita