Recepten met minder suiker

Bak je wel eens een cake, koekjes, een lekker taartje, dan weet je dat er vaak heel veel suiker in gebruikt wordt. Maar het kan ook met minder. Niet alleen voor zoete gebakjes, maar ook voor producten als ketchup of granola. Ontdek onze recepten. Even lekker, maar met minder suiker!

10 tips om te bakken met minder suiker

Lekkere desserts maken met minder suiker? Het kàn! Volg de tips van Madam Bakster en proef zelf.
 
  1. Spring creatief om met ingrediënten: Vervang boter eens door appelmoes of kokosolie!
  2. Verwerk vezelrijke producten in je desserts: Gebruik havermout, volkorenmeel, dadels, ... Meer vezels = gelukkigere darmen!
  3. Ook met groenten kun je creatief aan de slag in desserts: Verwerk courgette in je muffin of pompoen in je kaastaart. Dé ideale manier om je kinderen stiekem groenten te laten eten.
  4. Weg met die geraffineerde suikers: Er zijn genoeg alternatieven om je desserts te zoeten. Denk maar aan bananen, gedroogd fruit, stevia, … Meestal zijn deze ook een pak zoeter waardoor je er minder van nodig hebt.
  5. Tijd om de specerijen uit de kast te halen: Kaneel, kardemom, gember en zelfs nootmuskaat zorgen voor een zoete toets.
  6. Laat die ongezonde boterfrostings achterwege: Versier je cupcakes of taarten met zelfgemaakte, suikervrije confituur of opgeklopte kokosroom.
  7. Fan van chocolade? Gebruik pure chocolade (+ 70%) in je desserts.
  8. Vervang bewerkte producten door onbewerkte ingrediënten: Koop geen cake-mix maar maak je cake zelf met volkoren bloem en gezondere zoetmiddelen.
  9. Versier je taarten anders: Gebruik bijvoorbeeld een crumble van verse noten, cacaonibs, geroosterde zonnebloempitten of goji-bessen. Ze komen rechtstreeks uit de natuur en zijn zo lekker.
  10. Geniet geniet geniet! Desserts maken deel uit van ons sociaal leven. Ze zijn er om onder familie of vrienden te delen. 

Waarom een vieruurtje een goed idee is

Een gezond tussendoortje of vieruurtje is een uitstekende manier om te vermijden dat je naar ongezonde snacks grijpt. Maak van het vieruurtje een volwaardig eetmoment. Het levert nieuwe energie en stilt je honger. Maar stel je vieruurtje wel zorgvuldig samen.

Lees hoe je een gezond tussendoortje kiest