Overleef je lockdown

Tip insturen

Samen komen we er door

Drie keer is scheepsrecht, tenzij het gaat om lockdowns. Na een jaar in deze pandemie, valt deze nieuwe lockdown ons allemaal erg zwaar. Daarom geven we jullie hier de ruimte om te delen wat jullie tijdens het afgelopen jaar in deze pandemie geleerd hebben, de kleine dingen die anderen kunnen inspireren waardoor we allemaal iets makkelijker door deze zware periode raken.

De tips verschijnen op deze pagina en worden ook gedeeld op onze social media met #overleefjelockdown en we nodigen jou uit om hetzelfde te doen en te verbinden met elkaar.

Tip:

Vind je het lastig dat door het thuiswerken de overgang tussen werk en thuis er niet meer is?

Begin dan je dag eens met een blokje om te wandelen en sluit je dag af met hetzelfde wandelingetje in omgekeerde richting. Op die manier heb je een klein beetje pendeltijd om je werkdag te starten en af te sluiten.

 

 

 

Tip:

Ik heb dingen leren loslaten. Er zijn te veel ballen om in de lucht te houden en soms valt er eens eentje. De ene keer is dat mijn huishouden dat blijft staan, de andere keer kijken de kinderen eens meer televisie dan de bedoeling is. Maar het is even niet anders.
Elke

Goed voor jezelf zorgen. De ene dag is dat naar buiten gaan en sporten, de andere dag is dat een uitgebreid bad nemen. Maar elke dag met volle aandacht voor jezelf zorgen is belangrijk.

Lobke, 38

Ik ben begonnen met in de tuin te werken. Vaak zijn het kleine dingen die ik er doe. Zo ben ik elke dag eventjes buiten.

Mieke, 56

 

Tip:

Het afgelopen jaar heb ik geleerd om de gevoelens van rouw om het leven dat we voor deze pandemie hadden, toe te laten. Ik heb geleerd om tegen mezelf te zeggen dat ik dit moeilijk mag vinden en dat het helemaal ok is om dit te voelen. Wanneer ik dat tegen mezelf gezegd heb, kan ik ook beter ademen en kan ik er weer beter tegen. 

Peter

Tip:

Wil je eens wat rust tijdens je dag, maar is dat moeilijk wanneer je de hele dag samen met je huisgenoten in een kleine ruimte doorbrengt?

Probeer dan eens mindful thee te drinken. Dat gaat als volgt: 

Eerst maak je een tas thee. Ga comfortabel zitten en drink je thee op. Maar laat je tijdens deze activiteit niet afleiden. Geen telefoontjes, geen mails, geen sociale media, geen vragen beantwoorden. Gewoon alleen maar thee drinken. 

Succes!

 
 
Schijfruimte vol

Stuur jouw #overleefjelockdowntip in!

Via dit formulier kan je jouw tip insturen voor op deze website. Wil je dit liever anoniem doen? Zet dan niks in het vakje "naam". 

Stuur hier jouw (anonieme) tip in

*
 
Toerkedoen bingotoerke

#toerkedoen

Het afgelopen jaar hebben we massaal onze wandelschoenen aangetrokken. En dat is heel goed, want elke wandeling - hoe lang of hoe kort die ook is - doet deugd. 

Wil jij graag meer inspiratie voor jouw dagelijke wandeling, wil je weten wat voor wandelaar jij bent of wil je meer weten over de voordelen van een toerke doen? Neem dan zeker een kijkje op de pagina van #toerkedoen.

Klik hier voor meer inspiratie

Praten helpt

Als Partena-lid krijg je 5 gratis telefoongesprekken met een psycholoog via de Partena Luisterlijn. Zoek je zelf hulp, of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Bel voor een vrijblijvend verkennend gesprek naar T. 0800 88 0 81.
Lees hier hoe de Luisterlijn werkt
 

Tip:

Ik maak elke dag een fotocollage van wat we deden, aten en beleefden. Ik kijk vaak terug op het afgelopen jaar en zie dan dat er eigenlijk ook wel heel fijne momenten waren.

Saskia

Tip:

Ik let er op om zeker geen enkele dag binnen door te brengen. Ga naar buiten, goed of slecht weer, kort of lang, dat maakt niet uit. Maar ga even naar buiten elke dag.

Wat ik ook probeer te doen, is kleine leuke dingen te doen. Zoals bijvoorbeeld dansen in de keuken of eens heel hard meezingen met de radio.

Iris

 

Afgelopen jaar heb ik geleerd hoe waardevol mijn netwerk is.

Jolien, 31

Madala's kleuren heeft mij geholpen om mijn hoofd leeg te kunnen maken.

Ingeborg, 63

Ik heb heel veel soorten cake leren bakken.

Inge, 39

Tip:

Ik heb mijn oude hobby breien weer opgenomen. Ik ben gestart met truien en ik ben nu overgeschakeld naar sokken breien. Voor mij is dit de ideale ontspanning, vooral als het moeillijke patronen en steken zijn: tellen, rekenen, filmpjes checken voor nieuwe technieken,... Voor mijn familie maak ik lekkere warme sokken en elke breiwolwinkel met mooie sokkenwol is intussen voor mij een snoepwinkel.

Sofie

Tip:

Sinds 6 weken heb ik een spiksplinternieuwe e-bike en ik heb al meer dan 1500 km gefietst, vooral in het Meetjesland en het Gentse. In het provinciaal domein het Leen met het bos, de vijvers en een prachtig arboretum waar de tientallen Magnolia's is volle bloei staan. 

Edwin


Tip:

Ik focus me op wandelen en sporten. En vooral: geen media. Kom buiten, ga de natuur in, lach de buitenlucht toe, laat alle nieuws achter je, sluit alle digitale media en ga gewoon met een fris hoofd de natuur tegemoet. Geen nieuws is goed nieuws!

Eva