Zo blijf je in balans

De juiste balans vinden tussen werk en privé, tussen me-time en je gezin, tussen ontspanning en uitdaging: hoe doe je dat? Hou je hoofd fit met deze tips.

Partena-voordeel!

Psychotherapie

Jongeren met recht op kinderbijslag krijgen 20 euro terugbetaald per sessie bij een erkend psycholoog, met maximum 6 sessies per jaar. Voor personen met een chronische ziekte is dat maximum 12 sessies per jaar.

Leg je telefoon uit het zicht en zet hem op stil. Alle input van online kranten en social media hoef je er even niet meer bij te nemen. Je vermijdt zo ook dat je voortdurend gestoord of onderbroken wordt tijdens andere bezigheden.
Geef jezelf een piekerkwartier:
piekeren mag tijdens dat kwartiertje volop, maar niet ervoor of erna. Piekergedachten die op andere momenten opduiken, schrijf je neer en bewaar je voor het piekermomentje.
Beweeg: Door te bewegen geef je je lichaam de kans om al die adrenaline af te voeren en plaats te maken voor oxytocine en melatonine: de hormonen waar je rustig van wordt. Een verkwikkende wandeling volstaat, leg de lat niet meteen te hoog.
Je hoeft niet altijd alles goed te doen. En niet iedereen moet jou leuk vinden. Zo’n idealen loslaten, is niet eenvoudig, maar het schept wel meteen meer ruimte in je hoofd. Ruimte waarin je gewoon je doordeweekse zelf kunt zijn. En dat is helemaal oké.

Partena-voordeel!

Slaaponderzoek

100 euro terugbetaald voor een slaaponderzoek of een behandeling voor slaapproblemen in een ziekenhuis of een slaapcentrum.

Minder lang stilzitten is niet alleen goed voor je lichaam, het zorgt ook voor een mentale opkikker. Regelmatig rechtstaan tijdens het werk, een wandeling onder de middag, ...
Ontdek haalbare en praktische beweegtips op www.ikziejewelzitten.be.
Werk in blokken van 25 minuten en neem tussendoor telkens 5 minuutjes pauze. Zo creëer je ademruimte voor jezelf.
Schrijf een top 10 van jouw stressfactoren op en gooi er meteen een paar weg. Schrappen in je to do-lijst is een must voor jou op dit moment.
Beweging is een heel doeltreffend medicijn om negatieve gedachten te verdrijven en ruimte te maken om positief te denken. Leg de lat niet te hoog. Je hoeft geen sportieve topprestaties te leveren. Dan leg je de (prestatie)druk weer te hoog. Gewoon uit je luie stoel komen doet al wonderen. Kies een bewegingsactiviteit die je leuk vindt en die je in je eigen omgeving makkelijk kunt doen, zoals fietsen, wandelen of joggen.
Je gaat vanzelf minder piekeren, je verhoogt je energiepeil én je doorzettingsvermogen. Bovendien maakt je lichaam door te bewegen de gelukshormonen endorfine en serotonine aan die je beter doen voelen. Gezonde vermoeidheid verbetert ook je slaap.
Kies bewust voor een trage hobby: fotograferen, handwerk, wandelen, ... Alles wat je tempo naar beneden haalt is goed.

Partena-voordeel!

Mindfulnesstraining

50 euro korting voor een mindfulnesstraining bij Mindful Me.

Slorpen je werk, je kinderen, je ouders, … haast al je tijd op? Zo krijg je stress. Je wordt er prikkelbaar en slechtgehumeurd van. Maak daarom regelmatig een moment vrij voor jezelf en las activiteiten in die je helpen om tot rust te komen. Zo vermijd je dat de spanning zich ophoopt.
Gun jezelf elke ochtend, middag en avond vijf minuten de tijd om helemaal niets te doen, alles los te laten en te ontspannen. Meer mag natuurlijk ook!

Partena-voordeel!

Partena Luisterlijn

Tot 5 telefoongesprekken met een erkend psycholoog, gratis bij de Partena Luisterlijn.

Positief denken en vertrouwen hebben in jezelf kan wonderen doen. Als je vooral onthoudt hoe anderen negatief op je reageren, dan word je ongelukkig. Onthoud je vooral de positieve dingen, dan ligt de weg naar een leven dat meer in balans is voor je open.
Heb je ergens geen zin in of geen behoefte aan: durf dan gewoon nee te zeggen. Nee tegen dat glas te veel, nee tegen dat extra klusje op je werk waar je geen tijd voor hebt en nee tegen iemand die iets vraag waar je geen zin in hebt. Als je nee durft te zeggen geef je jezelf ruimte. Je hebt niet meer het gevoel dat anderen je leven bepalen, maar je maakt je eigen keuzes.
Piekeren valt niet onder het logische denken. Piekergedrag vertrekt van veronderstellingen, vooroordelen en onrealistische verwachtingen. Dat veroorzaakt onrust, angst en spanningen. Het brengt je dus nooit dichter bij een oplossing. Probeer piekergedrag op te merken bij jezelf en stop bewust je gedachtenmolen. Vaak helpt het om van omgeving te veranderen, te bewegen, met iemand te praten, of even met iets praktisch bezig te zijn.

Partena-voordeel!

Beweegbonus

25 euro terugbetaald voor je lidgeld bij een sportclub
25 euro korting op beweegmeters in Shopavita.be
25 euro terugbetaald voor deelname aan een sportevent
25 euro terugbetaald voor
sportonderzoeken
25 euro terugbetaald voor Bewegen Op Verwijzing
tot 20% korting + 1 week gratis fitness bij tal van fitnesscentra

Om je fit in je hoofd te voelen, heb je anderen nodig. Ze helpen je om je leven zin te geven. Het contact met anderen leert je ook relativeren.
Hulp vragen is geen teken van hulpeloosheid, maar getuigt van bescheidenheid en zelfkennis. Ga bij jezelf na waarvoor je precies hulp nodig hebt en wie je daarvoor het best kunt aanspreken. En aarzel niet om gewoon om die hulp te vragen. Je zult verbaasd zijn hoe graag mensen willen helpen als je duidelijk aangeeft wat ze voor je kunnen doen.

Partena-voordeel!

Compagnie Bougie

Tot 5 en 10% korting voor trainingen, workshops en individuele begeleiding bij Compagnie Bougie.

Lees meer tips voor een leven in balans.

Ontdek onze blogs

Psychologische hulp via de Partena Luisterlijn

Wordt het je allemaal te veel, voel je je oververmoeid, of de burn-out nabij? Heb je relatieproblemen? Onze psychologen staan voor je klaar.

  • ✔ Bel gratis naar T. 0800 88 0 81
  • ✔ Bereikbaar van 8u tot 21u
  • ✔ Therapiegesprek op maat van jouw verhaal
  • ✔ 5 gratis gesprekken voor klanten van Partena Ziekenfonds

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena