Press room

Vlaming komt amper buiten in de winter

Meer dan 6 op de 10 werkende Vlamingen komt in de winter amper een kwartier of minder buiten. Tien procent komt op weekdagen zelfs nooit buiten bij daglicht. Dit blijkt uit een recente ondervraging van Partena Ziekenfonds. Nochtans doet een half uurtje bewegen in de buitenlucht wonderen voor de mentale en fysieke gezondheid. Het ziekenfonds lanceert de campagne ‘#toerkedoen’. Via o.a. een test komt zelfs de meest verstokte zetelpatat te weten hoe hij of zij een #toerkedoen kan integreren in het dagelijkse leven.

Buiten komen op weekdagen is moeilijk

Uit een recente bevraging (*) van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 werkende Vlamingen tijdens de winter maximum een kwartier buiten komen in open lucht. Het gaat hier om de optelsom van alle momenten tijdens de dag waarop men buiten is, bijvoorbeeld onderweg, voor het werk of voor de vrije tijd. Al wandelend, fietsend, lopend of stilstaand. Wanneer men een job heeft waarvoor men niet specifiek ‘buiten’ moet komen, loopt dit aantal op tot maar liefst 8 op de 10. En de helft van de werkende Vlamingen komt tijdens de wintermaanden zelfs geen kwartiertje buiten bij daglicht.  
Dit cijfer bevestigt zwart op wit wat we ergens allemaal vermoeden: we komen te weinig buiten, en moeten op werkdagen soms letterlijk en figuurlijk naar adem happen. 6 op 10 van de ondervraagden vindt zelf ook dat hij of zij te weinig buiten komt, al proberen we dit wel te compenseren tijdens het weekend.

Copyright Eva Mouton/ Partena Ziekenfonds

Binnen blijven maakt moe

Want binnen blijven maakt moe: het percentage Vlamingen dat zich uitgerust voelt, stijgt zienderogen bij wie een uur of meer per dag buiten komt. Van wie minder dan 15 minuten buiten komt per dag, voelt amper de helft zich uitgerust. 70% van wie volgens eigen mening niet voldoende buiten komt, heeft last van concentratiedips.

Met een nieuwe campagne #toerkedoen promoot Partena Ziekenfonds de gezondheidsvoordelen van een dagelijks half uurtje bewegen, licht en lucht. “We willen op een haalbare manier helpen om een ‘toerke’ te integreren in je dagelijkse routine”, zegt Lynn Pellens, expert gezondheid bij Partena Ziekenfonds. “Het meeste voordeel haal je uit 30 minuten buiten bewegen – dat hoeft geen sporten te zijn - in de voormiddag tot 11u. Bij veel mensen is dat niet haalbaar op een werkdag, daarom geven we pragmatische tips en willen we hen vooral overtuigen van de vele gezondheidsvoordelen. Wie weet is een babbeltoerke, een winkeltoerke of een schattentoerke wel iets voor jou.”

3 redenen om dagelijks een toerke te doen

Met een dagelijks toerke van een half uur sla je 3 vliegen in één klap:

  1. Licht: De invloed van licht op je gezondheid is groot. Hoe meer licht je in de voormiddag binnenkrijgt, hoe beter je je voelt en hoe beter je biologische klok alles kan regelen. Elke dag een half uurtje buiten komen voor 11 uur 's ochtends is ideaal. Maar elke portie daglicht telt, dus ook na 11 uur is het volop de moeite om buiten te komen.
  2. Lucht: een slecht verluchte omgeving kan zorgen voor klachten als hoofdpijn, ademhalingsproblemen en allergieën. Regelmatig je binnenklimaat verluchten én zelf buiten komen is dus de boodschap.
  3. Beweging: met een kort toerke vul je je dagelijkse bewegingsbehoefte aan. Sporten mag, maar hoeft niet. Een wandeling doet al veel voor je bloedsomloop en je spieren. Bovendien helpt het je ook cognitief om indrukken te verwerken en nieuwe ideeën te laten groeien.

(*) Bron: onderzoek naar de tijdsbesteding van de Vlaming van door iVox in opdracht van Partena Ziekenfonds, bevraging van representatief staal van n=1.000 Vlamingen. Januari 2020.
Meer informatie: www.toerkedoen.be

Over Partena

Partena Ziekenfonds biedt samen met Partena Kinderopvang en Partena Hulp in huis een kwalitatieve dienstverlening aan op het vlak van gezondheid en persoonlijk comfort.

  • Partena Ziekenfonds is een onafhankelijke ziekenfonds. Het bedient 462.000 klanten met 500 medewerkers in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel. Naast het zorgen voor de terugbetaling van medische kosten en de uitbetaling van een vervangingsinkomen bij werkonbekwaamheid, is Partena ook gespecialiseerd in hospitalisatie- en tandzorgverzekeringen en een verzekering voor medische kosten. Het ziekenfonds wil bovendien het grote publiek informeren en sensibiliseren omtrent gezondheid. Samen met zusterziekenfonds Partenamut (voor Wallonië en Franstalig Brussel) is Partena Ziekenfonds het grootste onafhankelijke ziekenfonds. 
  • Partena Kinderopvang is één van de grootste spelers in Vlaanderen: meer dan 1.000 baby’s en peuters tot drie jaar vinden een tweede thuis in de 34 Partena kinderdagverblijven of via de 90 Partena onthaalouders. In de kinderdagverblijven werken zo’n 135 kind begeleiders. 
  • Bij Partena Hulp in huis bieden, met behulp van dienstencheques, ruim 2.140 personeelsleden poets- en strijkhulp aan 14.350 klanten. Hulp in huis biedt ook gezinszorg en kraamzorg aan.

Contacteer ons

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena