Press room

Vlaming komt amper buiten in de winter

Meer dan 6 op de 10 werkende Vlamingen komt in de winter amper een kwartier of minder buiten. Tien procent komt op weekdagen zelfs nooit buiten bij daglicht. Dit blijkt uit een recente ondervraging van Partena Ziekenfonds. Nochtans doet een half uurtje bewegen in de buitenlucht wonderen voor de mentale en fysieke gezondheid. Het ziekenfonds lanceert de campagne ‘#toerkedoen’. Via o.a. een test komt zelfs de meest verstokte zetelpatat te weten hoe hij of zij een #toerkedoen kan integreren in het dagelijkse leven.

Buiten komen op weekdagen is moeilijk

Uit een recente bevraging (*) van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 werkende Vlamingen tijdens de winter maximum een kwartier buiten komen in open lucht. Het gaat hier om de optelsom van alle momenten tijdens de dag waarop men buiten is, bijvoorbeeld onderweg, voor het werk of voor de vrije tijd. Al wandelend, fietsend, lopend of stilstaand. Wanneer men een job heeft waarvoor men niet specifiek ‘buiten’ moet komen, loopt dit aantal op tot maar liefst 8 op de 10. En de helft van de werkende Vlamingen komt tijdens de wintermaanden zelfs geen kwartiertje buiten bij daglicht.  
Dit cijfer bevestigt zwart op wit wat we ergens allemaal vermoeden: we komen te weinig buiten, en moeten op werkdagen soms letterlijk en figuurlijk naar adem happen. 6 op 10 van de ondervraagden vindt zelf ook dat hij of zij te weinig buiten komt, al proberen we dit wel te compenseren tijdens het weekend.

Copyright Eva Mouton/ Partena Ziekenfonds

Binnen blijven maakt moe

Want binnen blijven maakt moe: het percentage Vlamingen dat zich uitgerust voelt, stijgt zienderogen bij wie een uur of meer per dag buiten komt. Van wie minder dan 15 minuten buiten komt per dag, voelt amper de helft zich uitgerust. 70% van wie volgens eigen mening niet voldoende buiten komt, heeft last van concentratiedips.

Met een nieuwe campagne #toerkedoen promoot Partena Ziekenfonds de gezondheidsvoordelen van een dagelijks half uurtje bewegen, licht en lucht. “We willen op een haalbare manier helpen om een ‘toerke’ te integreren in je dagelijkse routine”, zegt Lynn Pellens, expert gezondheid bij Partena Ziekenfonds. “Het meeste voordeel haal je uit 30 minuten buiten bewegen – dat hoeft geen sporten te zijn - in de voormiddag tot 11u. Bij veel mensen is dat niet haalbaar op een werkdag, daarom geven we pragmatische tips en willen we hen vooral overtuigen van de vele gezondheidsvoordelen. Wie weet is een babbeltoerke, een winkeltoerke of een schattentoerke wel iets voor jou.”

3 redenen om dagelijks een toerke te doen

Met een dagelijks toerke van een half uur sla je 3 vliegen in één klap:

  1. Licht: De invloed van licht op je gezondheid is groot. Hoe meer licht je in de voormiddag binnenkrijgt, hoe beter je je voelt en hoe beter je biologische klok alles kan regelen. Elke dag een half uurtje buiten komen voor 11 uur 's ochtends is ideaal. Maar elke portie daglicht telt, dus ook na 11 uur is het volop de moeite om buiten te komen.
  2. Lucht: een slecht verluchte omgeving kan zorgen voor klachten als hoofdpijn, ademhalingsproblemen en allergieën. Regelmatig je binnenklimaat verluchten én zelf buiten komen is dus de boodschap.
  3. Beweging: met een kort toerke vul je je dagelijkse bewegingsbehoefte aan. Sporten mag, maar hoeft niet. Een wandeling doet al veel voor je bloedsomloop en je spieren. Bovendien helpt het je ook cognitief om indrukken te verwerken en nieuwe ideeën te laten groeien.

(*) Bron: onderzoek naar de tijdsbesteding van de Vlaming van door iVox in opdracht van Partena Ziekenfonds, bevraging van representatief staal van n=1.000 Vlamingen. Januari 2020.
Meer informatie: www.toerkedoen.be

Over Helan

Helan is ontstaan uit OZ Groep en Partena Ziekenfonds, Kinderopvang en Hulp in huis. De fusie van beide bedrijven zal rond zijn op 1 januari 2022. Zo’n 5.000 werknemers werken voor de groep, die hoofdzetels heeft in Wilrijk, Gent en Brugge. 

Bij Helan Huishoudhulp werken meer dan 3.600 huishoudhulpen met dienstencheques. Het bedrijf telt zo’n 30.000 klanten en situeert zich daarmee in de top tien van Vlaamse dienstenchequebedrijven. 

Helan Onafhankelijk Ziekenfonds is het op twee na grootste ziekenfonds van Vlaanderen en biedt eveneens betaalbare tand- en hospitalisatieverzekeringen aan. 

Helan Kinderopvang heeft 51 kinderdagverblijven en 90 onthaalouders onder zijn hoede, en vangt meer dan 2000 kinderen op. 

Helan Thuiszorg en Helan Kraamzorg bieden zorg thuis voor wie ziek, ouder of revaliderend is.

Ook Heyo, een fusie van Idee Kids en Kriebels en Kuren van OZ, behoort tot de Helan-groep. Heyo biedt jaarlijks aan zo’n 36.000 deelnemers overal in Vlaanderen kampen met en zonder overnachting aan. Het kan daarvoor beroep doen op 3.500 monitoren

Contacteer ons

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena