Press room

Tapijten gevaarlijker dan auto

Een op de drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Een aantal dat waarschijnlijk nog hoger ligt aangezien heel wat valincidenten niet worden gemeld, bijvoorbeeld uit angst om opgenomen te worden in een woonzorgcentrum. Volgens Isabel Scheerlinck, ergotherapeut bij Partena Ziekenfonds is dit een onderschat probleem: “Tijdens de week van de valpreventie, van 24 tot en met 30 april, willen we niet enkel de valproblematiek bij ouderen aankaarten; we willen ook aanbevelingen delen om woningen ‘val-vrij’ te maken. Een van de grootste boosdoeners zijn tapijten waarbij opkrullende hoeken het struikelblok bij uitstek zijn. Enkele kleine aanpassingen kunnen een wereld van verschil betekenen voor thuiswonende ouderen.”

Vallen is ellende

Valincidenten brengen niet alleen fysieke klachten met zich mee. Een val heeft ook op mentaal en sociaal vlak een impact. De angst om opnieuw te vallen, zorgt ervoor dat de persoon in kwestie zich onzeker gaat voelen, minder buiten durft te komen en daardoor in een sociaal isolement terecht kan komen. Daarnaast hebben valpartijen ook een financiële impact op de maatschappij. Omdat ouderen een hogere kans hebben om na een val opgenomen te worden in een ziekenhuis of woonzorgcentrum, lopen de zorgkosten voor de samenleving snel op tot een gemiddelde van €14.400 per patiënt.

De omvang van het probleem is niet min. Uit cijfers blijkt dat 60-plussers tien keer meer kans hebben om op de spoedgevallendienst te belanden als gevolg van een valincident dan als gevolg van een verkeersongeval. Bij thuiswonende 70-plussers valt 40% minstens 1 keer per jaar, bij 80-plussers ligt dat percentage zelfs op 50%.

Beter voorkomen dan genezen

Isabel Scheerlinck, ergotherapeut bij Partena Ziekenfonds bevestigt de problematiek: “Uiteraard spelen lichamelijke factoren zoals een verminderde spierkracht of een verslechterd gezichtsvermogen een rol als oorzaak voor een val bij oudere mensen. Maar dat gaat hand in hand met omgevingsfactoren in huis waar we onvoldoende op letten. Een gladde ondergrond, losliggende snoeren, te weinig verlichting of rondslingerende schoenen… Het gevaar zit hem in de kleinste hoeken. Dat zijn net de zaken waar familie en vrienden van ouderen wél vat op hebben maar waar ze meestal onvoldoende bij stil staan.

Met een aantal tips kan al heel wat worden gedaan om valpartijen te voorkomen in huis. Deze zes aanbevelingen van Partena Ziekenfonds kunnen het risico op een valpartij beduidend verminderen:

  • Zorg ervoor dat er geen losliggende matten en tapijten in het huis liggen, maar bevestig ze met een goede antisliplaag of strips.
  • Haal losliggende snoeren weg. Werk ze netjes weg met kabelgoten.
  • Denk aan voldoende verlichting en voldoende beweegruimte zodat een vlotte doorgang mogelijk is, ook met rollator of stok.
  • Plaats toestellen en voorwerpen die regelmatig gebruikt worden binnen handbereik. Moet je toch iets op hoogte nemen, gebruik dan een stevige en stabiele trapladder in plaats van een stoel.
  • Plaats stevige handgrepen aan de wc, het bad en de douche en maak gebruik van antislipmatten in douche en bad.
  • Blijf fit en actief . Beweeg dagelijks 30 minuten licht tot matig intensief zoals wandelen, zwemmen of fietsen. Dit helpt je fysiek fit te blijven en beter te slapen..
  • Bij Partena Ziekenfonds geven ergotherapeuten je gratis advies over hoe je je woning kan aanpassen en welke hulpmiddelen er zijn.

Over Partena

Partena Ziekenfonds biedt samen met Partena Kinderopvang en Partena Hulp in huis een kwalitatieve dienstverlening aan op het vlak van gezondheid en persoonlijk comfort.

  • Partena Ziekenfonds is een onafhankelijke ziekenfonds. Het bedient 462.000 klanten met 500 medewerkers in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel. Naast het zorgen voor de terugbetaling van medische kosten en de uitbetaling van een vervangingsinkomen bij werkonbekwaamheid, is Partena ook gespecialiseerd in hospitalisatie- en tandzorgverzekeringen en een verzekering voor medische kosten. Het ziekenfonds wil bovendien het grote publiek informeren en sensibiliseren omtrent gezondheid. Samen met zusterziekenfonds Partenamut (voor Wallonië en Franstalig Brussel) is Partena Ziekenfonds het grootste onafhankelijke ziekenfonds. 
  • Partena Kinderopvang is één van de grootste spelers in Vlaanderen: meer dan 1.000 baby’s en peuters tot drie jaar vinden een tweede thuis in de 34 Partena kinderdagverblijven of via de 90 Partena onthaalouders. In de kinderdagverblijven werken zo’n 135 kind begeleiders. 
  • Bij Partena Hulp in huis bieden, met behulp van dienstencheques, ruim 2.140 personeelsleden poets- en strijkhulp aan 14.350 klanten. Hulp in huis biedt ook gezinszorg en kraamzorg aan.

Contacteer ons

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena