Press room

Social media als slaapmutsje: geen goed idee

Iedereen heeft zo zijn gewoontes net voor het slapengaan. Sociale media maken op dat vlak een flinke opmars. 1 Vlaming op 3 swipet of scrolt élke avond, en 70 procent zit minstens wekelijks op Instagram, Facebook of WhatsApp vlak voor het naar bed gaan. Resultaat: de slaappatronen gaan erop achteruit. Partena Ziekenfonds wil met de sensibiliseringscampagne #mijnslaap de nachtrust weer in ere herstellen.

Tijden veranderen. Enkele generaties geleden trokken onze overgrootouders nog naar bed met een goed boek en een warmwaterkruik. In het huidige tijdperk zijn de gewoontes vlak voor het slapen gaan anders. De tv was al ingeburgerd: 62 procent eindigt elke dag voor de buis, 95 procent kijkt minstens wekelijks televisie voor het slapen gaan. Nu eisen ook de smartphone en meer bepaald social media hun plekje op in de slaapkamer. De ‘slaaphygiëne’ van de Vlaming gaat er zo niet op vooruit. Onze activiteiten in het uur voor de start van de nachtrust hebben namelijk een zeer grote invloed op onze frisheid overdag. Uit een recent onderzoek van Partena Ziekenfonds bleek al dat 1 Vlaming op 2 acuut slecht slaapt.

Beter lezen dan surfen

Partena ging verder op zoek naar de gewoontes en oorzaken van het slechte slaapgedrag van de Vlamingen. Daaruit blijkt dat 1 op 3 elke avond voor het slapengaan nog even langs Facebook, Instagram, Whatsapp of een ander sociaal netwerk gaat, doorgaans via de smartphone. In de leeftijdscategorie tot 34 jaar, is dit zelfs 1 Vlaming op 2. Geen goed idee voor de slechte slapers. Twee uur voor het slapen gaan een laatste keer berichten nagaan en dan de vliegtuigmodus inschakelen, is het beste slaapadvies. Een ontspannend boek heeft een veel beter effect op de nachtrust, maar slechts 14 procent van de Vlamingen kruipt met wat lectuur in bed.

Alcohol, cafeïne en suiker: te vermijden

Ook onze eetgewoontes in het laatste uur voor we aan onze nachtrust beginnen, durven wel eens fout te zitten. Alcohol, cafeïnehoudende dranken en suikerrijke snacks zijn niet meteen aan te raden. Toch blijkt 37 procent van de Vlamingen wekelijks wel nog een glaasje alcohol te nuttigen net voor bedtijd. Het zogenaamde slaapmutsje werkt averechts. Je kan best je biertje of glaasje wijn leegdrinken ruim twee uur voor je naar bed gaat. Een kruidenthee (linde-, kamille- of rooibosthee bijvoorbeeld) of een glas warme melk hebben dan wel weer een bevorderend effect. De avondsnackers slapen ook al niet als een roos. 40 procent zegt wekelijks nog een suikerrijke snack te eten net voor ze in bed kruipen. Een lichte snack, zoals wat ongebrande en ongezouten noten, rauwkost of yoghurt is wel op zijn plaats. Ook koffie na 15 uur is ook geen goed idee. Samengevat, wat we in ons laatste uur voor bedtijd eten of drinken, heeft te vaak een negatief effect op onze slaap.

Partena Ziekenfonds reikt slaapadvies aan

“We weten dus te weinig af over een goed slaappatroon en wat men goede ‘slaaphygiëne’ noemt,” zegt Lynn Pellens, expert gezondheid van Partena Ziekenfonds. “Toch kun je – door kleine aanpassingen te doen- al heel ver raken op weg naar een goede nachtrust. Op www.mijnslaap.be vind je een korte slaaptest. Die doorprikt enkele fabeltjes over slapen en je krijgt er ook heel wat tips.” Daarnaast biedt Partena Ziekenfonds ook terugbetalingen en kortingen aan voor slaaptherapie, mindfulness, beweegvoordelen en innovatieve slaapproducten zoals aangepaste kussens of een slaaprobot.

Doe de slaaptest op www.mijnslaap.be

Bron: onderzoek naar slaapgedrag van de Vlaming, september 2019 i.s.m. iVox 2019, bevraging n=1.000.

Over Partena

Partena Ziekenfonds biedt samen met Partena Kinderopvang en Partena Hulp in huis een kwalitatieve dienstverlening aan op het vlak van gezondheid en persoonlijk comfort.

  • Partena Ziekenfonds is een onafhankelijke ziekenfonds. Het bedient 462.000 klanten met 500 medewerkers in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel. Naast het zorgen voor de terugbetaling van medische kosten en de uitbetaling van een vervangingsinkomen bij werkonbekwaamheid, is Partena ook gespecialiseerd in hospitalisatie- en tandzorgverzekeringen en een verzekering voor medische kosten. Het ziekenfonds wil bovendien het grote publiek informeren en sensibiliseren omtrent gezondheid. Samen met zusterziekenfonds Partenamut (voor Wallonië en Franstalig Brussel) is Partena Ziekenfonds het grootste onafhankelijke ziekenfonds. 
  • Partena Kinderopvang is één van de grootste spelers in Vlaanderen: meer dan 1.000 baby’s en peuters tot drie jaar vinden een tweede thuis in de 34 Partena kinderdagverblijven of via de 90 Partena onthaalouders. In de kinderdagverblijven werken zo’n 135 kind begeleiders. 
  • Bij Partena Hulp in huis bieden, met behulp van dienstencheques, ruim 2.140 personeelsleden poets- en strijkhulp aan 14.350 klanten. Hulp in huis biedt ook gezinszorg en kraamzorg aan.

Contacteer ons

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena