Press room

Poetshulpen met dienstencheques lijden wél loonverlies bij annulatie

Gent, 3 november 2020 - Een uitspraak van minister Vandenbroucke dit weekend leidde tot een verkeerde perceptie rond het annuleren van poetshulp tijdens deze lockdown. Partena Hulp in huis benadrukt dat poetshulp nog steeds veilig kan verlopen mits het naleven van veiligheidsregels. Bij tijdelijke economische werkloosheid leiden poetshulpen in Vlaanderen namelijk wél loonverlies. Het bedrijf wil sensibiliseren om de werknemers uit deze sector te steunen en niet onnodig de poetshulp aan de deur te zetten

Sinds enkele dagen regent het annulaties van poetsbeurten met dienstencheques. Een onjuiste uitspraak van minister Vandenbroucke dit weekend o.a. in VTM Nieuws dat je poetshulp kan annuleren en dat de poetshulp steeds wordt uitbetaald, deed daar geen goed aan. Toch staat ook deze sector onder druk en riskeren duizenden poetshulpen door de coronacrisis groot financieel nadeel te lijden. Partena Hulp in huis, toptienspeler in de dienstenchequesector, springt in de bres voor haar werknemers.

Ziek = geen poetshulp

“In de eerste plaats wil ik benadrukken dat de gezondheid van onze werknemers en onze klanten nog steeds voorop staat”, zegt Kristel Bracke, directeur van Partena Hulp in huis. “Wie ziek is of wie in quarantaine moet, kan thuis geen poetshulp hebben - daar bestaat geen enkele discussie over. Maar onze sector mag én kan verder werken wanneer we de veiligheidsregels respecteren. Mensen moeten dus geen schrik hebben van hun poetshulp.”

Mag je nog poetsen bij de mensen thuis? 

Het antwoord hierop is ja. Wanneer:

  • Men 1,5 meter afstand kan houden.
  • Wanneer een klant zijn woning voldoende verlucht.
  • Wanneer de klant vermijdt om in één ruimte te blijven met de poetshulp.
  • En wanneer die wel in dezelfde ruimte is, die steeds een mondmasker draagt.
  • Wanneer poetshulp en klanten regelmatig hun handen wassen.

Wanneer een klant of iemand van zijn gezin in quarantaine moet door een risicocontact of een mogelijke besmetting met Covid-19 (en een testuitslag afwacht), mag de poetshulp niet langskomen. Annuleren is in dit geval steeds kosteloos. Partena Hulp in huis roept klanten en werknemers dus op om in deze tijden respectvol te blijven en veilig met elkaar om te gaan.

Loonverlies

Als werkgever is Partena Hulp in huis bezorgd over het loonverlies dat de huishoudhulpen tijdens de eerste golf hebben geleden. In principe wordt eerst een vervangopdracht gezocht wanneer een klant annuleert. Lukt dat niet, dan krijgt een poetshulp tijdelijke werkloosheid door overmacht. Dat betekent dat hij/zij terugvalt op 60% à 70% van een geplafonneerd loon. Geen evidente situatie, zeker niet bij lage lonen. Tijdelijke werkloosheid heeft ook een impact op de eindejaarspremie en mogelijk ook bij de belastingafrekening van volgend jaar. Op jaarbasis kan het totale verlies voor iemand die fulltime werkt toch oplopen tot een paar honderd euro.

In veel gevallen kan de poetsbeurt dus wél veilig doorgaan, in tegenstelling tot maart, toen de sector zelf enkele weken in lockdown ging. “In maart waren we niet voorbereid: we hadden geen beschermingsmateriaal en veiligheidskader en we wilden het virus niet ongewild verspreiden. Er is sindsdien hard gewerkt om de veiligheid van huishoudhulpen en klanten te verzekeren. Er zijn duidelijke afspraken en gelukkig stellen we vast dat dit de afgelopen maanden heeft gewerkt. Er werden geen besmettingen vastgesteld door het werk”, zegt Kristel Bracke.

Over Partena

Partena Ziekenfonds biedt samen met Partena Kinderopvang en Partena Hulp in huis een kwalitatieve dienstverlening aan op het vlak van gezondheid en persoonlijk comfort.

  • Partena Ziekenfonds is een onafhankelijke ziekenfonds. Het bedient 462.000 klanten met 500 medewerkers in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel. Naast het zorgen voor de terugbetaling van medische kosten en de uitbetaling van een vervangingsinkomen bij werkonbekwaamheid, is Partena ook gespecialiseerd in hospitalisatie- en tandzorgverzekeringen en een verzekering voor medische kosten. Het ziekenfonds wil bovendien het grote publiek informeren en sensibiliseren omtrent gezondheid. Samen met zusterziekenfonds Partenamut (voor Wallonië en Franstalig Brussel) is Partena Ziekenfonds het grootste onafhankelijke ziekenfonds. 
  • Partena Kinderopvang is één van de grootste spelers in Vlaanderen: meer dan 1.000 baby’s en peuters tot drie jaar vinden een tweede thuis in de 34 Partena kinderdagverblijven of via de 90 Partena onthaalouders. In de kinderdagverblijven werken zo’n 135 kind begeleiders. 
  • Bij Partena Hulp in huis bieden, met behulp van dienstencheques, ruim 2.140 personeelsleden poets- en strijkhulp aan 14.350 klanten. Hulp in huis biedt ook gezinszorg en kraamzorg aan.

Contacteer ons

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena