Press room

Partena Ziekenfonds en SkinVision sporen samen huidkanker op

GENT, 19 juni 2019 – Partena Ziekenfonds en SkinVision kondigen een samenwerking aan waarmee huidkanker vroeger en makkelijker dan ooit kan worden opgespoord. SkinVision is een revolutionaire smartphone-applicatie die gebruikers helpt om huidkanker in een vroeg stadium op te sporen. In samenwerking met Partena Ziekenfonds wordt de app nu aangeboden in België en krijgen klanten van Partena een speciale lanceringskorting vanaf vandaag tot en met 31 juli 2019.

Jaarlijks komen er in België bijna 39.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker. Volgens onderzoek van het World Cancer Research fund krijgt één op vijf Belgen in zijn leven te maken met huidkanker, daarmee bevindt België zich in de top tien wereldwijd.

“Omdat huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker is in ons land, willen we zoveel mogelijk mensen helpen om huidkanker voor te zijn. In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon zodat er geen schade kan veroorzaakt worden. Want onbeschermd zonnen is een belangrijke oorzaak van het stijgend aantal huidkankers. Daarnaast moeten we de opgelopen ‘zonneschade’ ook bijhouden: we moeten regelmatig onze huid controleren op vlekjes. Via de SkinVision-app kan dit makkelijk, kwalitatief en snel zodat mogelijke huidkankers herkend worden in een vroeg stadium. Dat kan een groot verschil maken in de behandeling ervan,” zegt Lynn Pellens, expert gezondheid van  Partena Ziekenfonds.

Beter voorkomen dan genezen

Eén van de grootste oorzaken van huidkanker is onbeschermd zonnen. Dermatologen merken dat mensen de risico’s van de zon wel kennen, maar hun huid toch onvoldoende beschermen. Zo gebruikt amper 6 procent het hele jaar door zonnecrème tegen de schadelijke effecten van de zon. Mede daardoor is het aantal gevallen van huidkanker de voorbije tien jaar met 350 procent gestegen, waarschuwt Euromelanoma, een organisatie van vrijwillige dermatologen.

Ruim de helft van mensen met een verdachte vlek wacht drie tot zes maanden vooraleer ze gespecialiseerde hulp zoeken. Bij een melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, stijgt de kans op overlijden dan echter met 41 procent. Nochtans is deze vorm van kanker erg goed te behandelen.

“Iedereen zou vertrouwd moeten zijn met zijn huid, ons grootste orgaan, en regelmatig foto’s maken van verdachte plekken op de huid,” zegt Erik de Heus, CEO van SkinVision. "Huidkanker is een groeiend en wereldwijd probleem. Samen met onze partners hebben we een doelstelling om zoveel mogelijk mensen in staat te stellen SkinVision te gebruiken en daarmee 250.000 levens te redden de komende jaren. Dankzij dit programma kunnen we onnodige zorgen wegnemen bij mensen. En wanneer het wel  nodig is, hen  op het juiste moment het zorgstelsel laten betreden, waardoor niet alleen de overlevingskansen aanzienlijk worden verhoogd, maar ook de kosten van behandeling en diagnose in het proces worden verlaagd. Belangrijk voor het individu maar ook voor de samenleving in het algemeen. We zijn erg benieuwd om te zien hoe dit zich ontwikkelt.”

De SkinVision-app analyseert de huid met behulp van machine learning-getrainde algoritmes die klinisch gevalideerd worden. Gebruikers ontvangen binnen 30 seconden een risico-indicatie: laag, laag (met symptomen) of hoog. Daarnaast krijgen ze een aanbeveling voor verdere stappen, zoals een bezoek aan een dokter.

Samen gezonder

Partena Ziekenfonds vindt het belangrijk dat klanten zelf hun gezondheid in handen kunnen nemen. Daarom moet de gezondheidszorg zo laagdrempelig mogelijk zijn, bijvoorbeeld door gebruik te maken van goedgekeurde, slimme en professionele medische apps. Als eerste ziekenfonds biedt Partena nu al terugbetalingen aan voor emma.health, een preventie-platform, Move-Up, een revalidatie-app en Fibricheck, een app om hartritmestoornissen op te sporen.

Hoe werkt SkinVision?

  1. Check je huid met je smartphone: Huidkanker is vaak goed te behandelen als het maar vroeg wordt ontdekt. Maak met SkinVision een foto van een huidplek en krijg meteen een beoordeling van het risico.
  2. Erkend als medisch hulpmiddel: De SkinVision-technologie is wetenschappelijk erkend als effectieve tool voor het herkennen van tekenen van huidkanker.
  3. Ondersteund door het SkinVision-team: Bij een beoordeling met een hoog risico geeft een gespecialiseerd team van dermatologen binnen 2 werkdagen advies over te nemen vervolgstappen.
  4. Controleer je huid regelmatig: Het is net als naar de tandarts gaan. Wij adviseren je om jaarlijks op controle te gaan bij een dermatoloog, en tussendoor je huid regelmatig te checken zodat je verdachte plekken op tijd kunt herkennen..

Klanten van Partena Ziekenfonds krijgen voor de lancering van SkinVision vanaf vandaag tot en met 31 juli een speciale aanbieding: zij kunnen de app een jaar lang gebruiken voor 15 in plaats van 30 euro. Meer informatie vind je op http://www.skinvision.com.

Over Helan

Helan is ontstaan uit OZ Groep en Partena Ziekenfonds, Kinderopvang en Hulp in huis. De fusie van beide bedrijven zal rond zijn op 1 januari 2022. Zo’n 5.000 werknemers werken voor de groep, die hoofdzetels heeft in Wilrijk, Gent en Brugge. 

Bij Helan Huishoudhulp werken meer dan 3.600 huishoudhulpen met dienstencheques. Het bedrijf telt zo’n 30.000 klanten en situeert zich daarmee in de top tien van Vlaamse dienstenchequebedrijven. 

Helan Onafhankelijk Ziekenfonds is het op twee na grootste ziekenfonds van Vlaanderen en biedt eveneens betaalbare tand- en hospitalisatieverzekeringen aan. 

Helan Kinderopvang heeft 51 kinderdagverblijven en 90 onthaalouders onder zijn hoede, en vangt meer dan 2000 kinderen op. 

Helan Thuiszorg en Helan Kraamzorg bieden zorg thuis voor wie ziek, ouder of revaliderend is.

Ook Heyo, een fusie van Idee Kids en Kriebels en Kuren van OZ, behoort tot de Helan-groep. Heyo biedt jaarlijks aan zo’n 36.000 deelnemers overal in Vlaanderen kampen met en zonder overnachting aan. Het kan daarvoor beroep doen op 3.500 monitoren

Contacteer ons

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena