Press room

Partena Ziekenfonds en SkinVision sporen samen huidkanker op

GENT, 19 juni 2019 – Partena Ziekenfonds en SkinVision kondigen een samenwerking aan waarmee huidkanker vroeger en makkelijker dan ooit kan worden opgespoord. SkinVision is een revolutionaire smartphone-applicatie die gebruikers helpt om huidkanker in een vroeg stadium op te sporen. In samenwerking met Partena Ziekenfonds wordt de app nu aangeboden in België en krijgen klanten van Partena een speciale lanceringskorting vanaf vandaag tot en met 31 juli 2019.

Jaarlijks komen er in België bijna 39.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker. Volgens onderzoek van het World Cancer Research fund krijgt één op vijf Belgen in zijn leven te maken met huidkanker, daarmee bevindt België zich in de top tien wereldwijd.

“Omdat huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker is in ons land, willen we zoveel mogelijk mensen helpen om huidkanker voor te zijn. In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon zodat er geen schade kan veroorzaakt worden. Want onbeschermd zonnen is een belangrijke oorzaak van het stijgend aantal huidkankers. Daarnaast moeten we de opgelopen ‘zonneschade’ ook bijhouden: we moeten regelmatig onze huid controleren op vlekjes. Via de SkinVision-app kan dit makkelijk, kwalitatief en snel zodat mogelijke huidkankers herkend worden in een vroeg stadium. Dat kan een groot verschil maken in de behandeling ervan,” zegt Lynn Pellens, expert gezondheid van  Partena Ziekenfonds.

Beter voorkomen dan genezen

Eén van de grootste oorzaken van huidkanker is onbeschermd zonnen. Dermatologen merken dat mensen de risico’s van de zon wel kennen, maar hun huid toch onvoldoende beschermen. Zo gebruikt amper 6 procent het hele jaar door zonnecrème tegen de schadelijke effecten van de zon. Mede daardoor is het aantal gevallen van huidkanker de voorbije tien jaar met 350 procent gestegen, waarschuwt Euromelanoma, een organisatie van vrijwillige dermatologen.

Ruim de helft van mensen met een verdachte vlek wacht drie tot zes maanden vooraleer ze gespecialiseerde hulp zoeken. Bij een melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, stijgt de kans op overlijden dan echter met 41 procent. Nochtans is deze vorm van kanker erg goed te behandelen.

“Iedereen zou vertrouwd moeten zijn met zijn huid, ons grootste orgaan, en regelmatig foto’s maken van verdachte plekken op de huid,” zegt Erik de Heus, CEO van SkinVision. "Huidkanker is een groeiend en wereldwijd probleem. Samen met onze partners hebben we een doelstelling om zoveel mogelijk mensen in staat te stellen SkinVision te gebruiken en daarmee 250.000 levens te redden de komende jaren. Dankzij dit programma kunnen we onnodige zorgen wegnemen bij mensen. En wanneer het wel  nodig is, hen  op het juiste moment het zorgstelsel laten betreden, waardoor niet alleen de overlevingskansen aanzienlijk worden verhoogd, maar ook de kosten van behandeling en diagnose in het proces worden verlaagd. Belangrijk voor het individu maar ook voor de samenleving in het algemeen. We zijn erg benieuwd om te zien hoe dit zich ontwikkelt.”

De SkinVision-app analyseert de huid met behulp van machine learning-getrainde algoritmes die klinisch gevalideerd worden. Gebruikers ontvangen binnen 30 seconden een risico-indicatie: laag, laag (met symptomen) of hoog. Daarnaast krijgen ze een aanbeveling voor verdere stappen, zoals een bezoek aan een dokter.

Samen gezonder

Partena Ziekenfonds vindt het belangrijk dat klanten zelf hun gezondheid in handen kunnen nemen. Daarom moet de gezondheidszorg zo laagdrempelig mogelijk zijn, bijvoorbeeld door gebruik te maken van goedgekeurde, slimme en professionele medische apps. Als eerste ziekenfonds biedt Partena nu al terugbetalingen aan voor emma.health, een preventie-platform, Move-Up, een revalidatie-app en Fibricheck, een app om hartritmestoornissen op te sporen.

Hoe werkt SkinVision?

  1. Check je huid met je smartphone: Huidkanker is vaak goed te behandelen als het maar vroeg wordt ontdekt. Maak met SkinVision een foto van een huidplek en krijg meteen een beoordeling van het risico.
  2. Erkend als medisch hulpmiddel: De SkinVision-technologie is wetenschappelijk erkend als effectieve tool voor het herkennen van tekenen van huidkanker.
  3. Ondersteund door het SkinVision-team: Bij een beoordeling met een hoog risico geeft een gespecialiseerd team van dermatologen binnen 2 werkdagen advies over te nemen vervolgstappen.
  4. Controleer je huid regelmatig: Het is net als naar de tandarts gaan. Wij adviseren je om jaarlijks op controle te gaan bij een dermatoloog, en tussendoor je huid regelmatig te checken zodat je verdachte plekken op tijd kunt herkennen..

Klanten van Partena Ziekenfonds krijgen voor de lancering van SkinVision vanaf vandaag tot en met 31 juli een speciale aanbieding: zij kunnen de app een jaar lang gebruiken voor 15 in plaats van 30 euro. Meer informatie vind je op http://www.skinvision.com.

Over Partena

Partena Ziekenfonds biedt samen met Partena Kinderopvang en Partena Hulp in huis een kwalitatieve dienstverlening aan op het vlak van gezondheid en persoonlijk comfort.

  • Partena Ziekenfonds is een onafhankelijke ziekenfonds. Het bedient 462.000 klanten met 500 medewerkers in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel. Naast het zorgen voor de terugbetaling van medische kosten en de uitbetaling van een vervangingsinkomen bij werkonbekwaamheid, is Partena ook gespecialiseerd in hospitalisatie- en tandzorgverzekeringen en een verzekering voor medische kosten. Het ziekenfonds wil bovendien het grote publiek informeren en sensibiliseren omtrent gezondheid. Samen met zusterziekenfonds Partenamut (voor Wallonië en Franstalig Brussel) is Partena Ziekenfonds het grootste onafhankelijke ziekenfonds. 
  • Partena Kinderopvang is één van de grootste spelers in Vlaanderen: meer dan 1.000 baby’s en peuters tot drie jaar vinden een tweede thuis in de 34 Partena kinderdagverblijven of via de 90 Partena onthaalouders. In de kinderdagverblijven werken zo’n 135 kind begeleiders. 
  • Bij Partena Hulp in huis bieden, met behulp van dienstencheques, ruim 2.140 personeelsleden poets- en strijkhulp aan 14.350 klanten. Hulp in huis biedt ook gezinszorg en kraamzorg aan.

Contacteer ons

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena