Press room

Ik ben 7 jaar en heb een gaatje in mijn tanden

Op 4-jarige leeftijd zijn 4 op de 10 kleine Belgen nog nooit bij de tandarts geweest. Het gevolg: als ze 7 jaar oud zijn, hebben 4 op de 10 kinderen al 1 gaatje laten vullen… of meer. Dat blijkt uit de KidOscope, de barometer voor de gezondheid van kinderen van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. 

Voor het derde luik van de KidOscope namen de Onafhankelijke Ziekenfondsen, waaronder Partena Ziekenfonds, de raadplegingen bij de tandarts van hun 470.000 jonge leden onder de loep. Daaruit blijkt dat België voor tandzorg bij kinderen een slecht rapport krijgt:

  • 4 op de 10 kinderen zijn op 4-jarige leeftijd nog nooit bij de tandarts geweest.
  • Op de leeftijd van 7 jaar werden al 4 op de 10 kinderen behandeld voor (minstens) 1 gaatje.
  • Slechts 1 op de 2 kinderen (54%) raadpleegde een tandarts in 2015, terwijl minstens 1 jaarlijks bezoek aangeraden is.
  • Een Belgisch gezin betaalt tussen de 1.375 en 2.000 euro uit eigen zak voor de orthodontische behandeling van zijn kind.

Blijven sensibiliseren

De gezondheid van het Belgische gebit is er de laatste jaren op verbeterd, maar 1 op de 2 kinderen is dus nog altijd geen regelmatige bezoeker van de tandartspraktijk. De Onafhankelijke Ziekenfondsen blijven hameren op de sensibilisering van de ouders, zodat ze beseffen hoe belangrijk dit jaarlijkse bezoek is. Onder meer de huis- en kinderartsen kunnen hier een rol spelen. Daarnaast blijkt dat kinderen uit armere gezinnen nog minder naar de tandarts gaan (44%). Ook hier moeten we de inspanningen rond sensibilisering opdrijven. 

Over Partena

Partena Ziekenfonds biedt samen met Partena Kinderopvang en Partena Hulp in huis een kwalitatieve dienstverlening aan op het vlak van gezondheid en persoonlijk comfort.

  • Partena Ziekenfonds is een onafhankelijke ziekenfonds. Het bedient 462.000 klanten met 500 medewerkers in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel. Naast het zorgen voor de terugbetaling van medische kosten en de uitbetaling van een vervangingsinkomen bij werkonbekwaamheid, is Partena ook gespecialiseerd in hospitalisatie- en tandzorgverzekeringen en een verzekering voor medische kosten. Het ziekenfonds wil bovendien het grote publiek informeren en sensibiliseren omtrent gezondheid. Samen met zusterziekenfonds Partenamut (voor Wallonië en Franstalig Brussel) is Partena Ziekenfonds het grootste onafhankelijke ziekenfonds. 
  • Partena Kinderopvang is één van de grootste spelers in Vlaanderen: meer dan 1.000 baby’s en peuters tot drie jaar vinden een tweede thuis in de 34 Partena kinderdagverblijven of via de 90 Partena onthaalouders. In de kinderdagverblijven werken zo’n 135 kind begeleiders. 
  • Bij Partena Hulp in huis bieden, met behulp van dienstencheques, ruim 2.140 personeelsleden poets- en strijkhulp aan 14.350 klanten. Hulp in huis biedt ook gezinszorg en kraamzorg aan.

Contacteer ons

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena