Press room

6 op 10 Vlamingen liet al sleutelen aan zijn gebit

Uit een bevraging van Partena Ziekenfonds blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen al liet sleutelen aan zijn gebit onder de vorm van orthodontie, kronen, implantaten of een vals gebit. Een grote meerderheid vreest ook dat het veel geld kost om z’n gebit zo lang mogelijk mooi en gezond te houden. De populariteit van tandverzekeringen neemt dan ook toe: ondertussen heeft meer dan 1 op 4 Vlamingen zo’n extra tandverzekering, en maakt die samen met de familiale, de auto-, de brand- en de hospitalisatieverzekering deel uit van onze gezinsportefeuille.

Dure tandzorgUit een recente bevraging van Partena Ziekenfonds, blijkt dat de Vlaming ijverig sleutelt aan zijn gebit. Maar liefst 6 op 10 liet al een of meerdere ingrijpende tandzorgen uitvoeren. Bijvoorbeeld orthodontie (26%), vals gebit (16%), kroon (14%) of implantaat (8%). 

Men doet dit overwegend uit functionele redenen (bijvoorbeeld om eten en praten te vergemakkelijken) of om erger te voorkomen, en niet om esthetische redenen. Er wordt groot belang gehecht aan tandgezondheid: 83% van de Vlamingen zou dan ook niet aarzelen om in te grijpen wanneer de tandarts daartoe noopt.

Mooie tanden zijn duur

Alleen het kostenplaatje is een domper op de feestvreugde. Uit de ondervraging blijkt dat dergelijke ‘zwaardere’ ingrepen in Vlaanderen als duur tot zeer duur aanschouwd worden. 7 op de 10 Vlamingen vrezen dat het veel geld gaat kosten om hun gebit gaaf en gezond te houden of te krijgen. 80% vond de kosten voor een implantaat heel hoog, 60% heeft wakker gelegen van de kosten voor een kroon.

En 2 op 3 ouders maken zich dan weer zorgen om de kosten voor een beugel voor hun kroost. De helft van de Vlaamse ouders geeft namelijk aan dat minstens een van hun kinderen al een beugel heeft gehad. En de ouders wiens kind nu nog geen beugel heeft gehad, gaan ervan uit dat er een grote kans is dat het nog nodig zal zijn of zullen zich daarvoor zeker bevragen bij de tandarts.

 

Extra tandverzekering als buffer

Dure tandzorg

In die context verbaast de groeiende populariteit van extra tandverzekeringen niet. De wettelijke ziekteverzekering betaalt natuurlijk een stuk terug voor tandzorg.

Maar toch zijn er ook behandelingen die niet of maar voor een deel worden terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering. Een andere reden voor de hoge kosten is dat ongeveer 40% van de Vlaamse tandartsen en 80% van de orthodontisten niet-geconventioneerd zijn en dus supplementen aanrekenen, die de wettelijke ziekteverzekering niet terugbetaalt.  Wie een beugel moet dragen, kan al gauw een rekening krijgen tot 3.700 euro. Voor bruggen, prothesen en kronen ligt dat gemiddelde rond 1.600 euro.

Hoewel dergelijke verzekeringen nog relatief jong zijn op de markt, blijkt ondertussen meer dan een kwart van de Vlamingen zo’n verzekering op zak te hebben. En is dit beduidend populairder bij jongeren en jonge gezinnen tussen 18 en 35 (34%) bij wie de beugel nog vers in het geheugen zit dan bij de 55-plussers (21%).

Een tandverzekering wordt meer en meer een basisverzekering
An-Sofie Lavaert, product manager verzekeringen Partena Ziekenfonds

“Sinds 2007 biedt Partena Ziekenfonds een extra tandverzekering aan. De laatste 5 jaar is het aantal klanten van die verzekering maar liefst met met 77% gegroeid. We merken, vooral bij jongeren en jonge gezinnen, een tendens om zich goed te verzekeren voor onverwachte uitgaven. Vroeger sprak men in de verzekeringswereld over het ‘klavertje vier’. Dat wou zeggen dat wie – in zijn privé- een gerust gemoed wou hebben standaard een familiale, hospitalisatie-, brand en autoverzekering nam. En dat daarmee dan de grootste risico’s gedekt waren. Vandaag wordt een tandverzekering ook meer en meer een basisverzekering,”  zegt An-Sofie Lavaert, product manager verzekeringen bij Partena Ziekenfonds.  

*Bron: onderzoek naar tandzorg van de Vlaming door iVox in opdracht van Partena Ziekenfonds, bevraging van representatief staal van n=1.000 Vlamingen. Januari 2020.

Over Partena

Partena Ziekenfonds biedt samen met Partena Kinderopvang en Partena Hulp in huis een kwalitatieve dienstverlening aan op het vlak van gezondheid en persoonlijk comfort.

  • Partena Ziekenfonds is een onafhankelijke ziekenfonds. Het bedient 462.000 klanten met 500 medewerkers in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel. Naast het zorgen voor de terugbetaling van medische kosten en de uitbetaling van een vervangingsinkomen bij werkonbekwaamheid, is Partena ook gespecialiseerd in hospitalisatie- en tandzorgverzekeringen en een verzekering voor medische kosten. Het ziekenfonds wil bovendien het grote publiek informeren en sensibiliseren omtrent gezondheid. Samen met zusterziekenfonds Partenamut (voor Wallonië en Franstalig Brussel) is Partena Ziekenfonds het grootste onafhankelijke ziekenfonds. 
  • Partena Kinderopvang is één van de grootste spelers in Vlaanderen: meer dan 1.000 baby’s en peuters tot drie jaar vinden een tweede thuis in de 34 Partena kinderdagverblijven of via de 90 Partena onthaalouders. In de kinderdagverblijven werken zo’n 135 kind begeleiders. 
  • Bij Partena Hulp in huis bieden, met behulp van dienstencheques, ruim 2.140 personeelsleden poets- en strijkhulp aan 14.350 klanten. Hulp in huis biedt ook gezinszorg en kraamzorg aan.

Contacteer ons

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena