Press room

3 op 4 Vlamingen veranderde nog nooit van ziekenfonds

Slechts een kwart van alle Vlamingen veranderde ooit al van ziekenfonds. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Partena Ziekenfonds. Aan de basis ligt een gebrek aan kennis van de diensten en mogelijkheden van het ziekenfonds. Nochtans krijgen ziekenfondsen een almaar belangrijkere rol.

Zorgsector versus energiesector

Uit onderzoek van Partena Ziekenfonds blijkt dat Vlamingen halsstarrig vasthouden aan hun ziekenfonds. Maar liefst 72% is nog nooit veranderd. En het overgrote deel van wie wel al veranderde, deed dat slechts 1 keer (91%). Velen blijven immers bij hetzelfde ziekenfonds aangesloten als hun ouders. Uit het onderzoek blijkt ook dat het inzicht in de taken en diensten van een ziekenfonds beperkt is, en dan vooral bij jonge gezonde mensen.

Een groot contrast met de energiesector, waar men nochtans niet zo lang geleden in hetzelfde bedje ziek was. Verschillende initiatieven trokken deze markt compleet open. Ondertussen bekijkt de Vlaming zijn energieleverancier kritisch: maar liefst 62 procent van de Vlamingen wisselde ondertussen al meerdere keren van energieleverancier, zo blijkt. Ook de bankensector is de laatste jaren enorm geëvolueerd.

Stijgende verwachtingen

Partena Ziekenfonds ziet ook de zorgsector dezelfde kant op gaan. Consumenten worden steeds kritischer. Ze kijken met toegenomen verwachtingen naar de dienstverlening van een ziekenfonds. Daarbij rekenen ze voornamelijk op vriendelijke en behulpzame medewerkers (78 procent), duidelijke communicatie (77 procent) en kennis en expertise (77 procent).

Anno 2018 mag je méér verwachten van je ziekenfonds,” zegt Sarah Masschelein, woordvoerster van Partena Ziekenfonds. “Ziekenfondsen moeten consumenten duidelijker informeren over zijn rechten, plichten en welke keuzes mogelijk zijn. Elke levensfase vraagt om een benadering op maat, en die individuele aanpak zal in de toekomst nog toenemen. Meer dan alleen de uitvoerder van terugbetalingen; transformeert een ziekenfonds stilaan van boekhouder naar adviseur die de consument wegwijs maakt doorheen het volledige zorgaanbod. Uiteraard willen we snel en correct uitbetalen, maar onze toegevoegde waarde zit vooral in advies geven. Of het nu gaat om langer thuis kunnen blijven wonen, je begeleiden bij arbeidsongeschiktheid of kersverse ouders adviseren.”

Het ziekenfonds van de toekomst

Bovendien wordt het zorglandschap ook steeds complexer, waardoor ziekenfondsen – als neutrale partners- een belangrijke adviserende rol te spelen hebben. Dat ziekenfondsen er binnen 10 jaar anders zullen uitzien, is zeker. “Steeds meer zorg gebeurt, bijvoorbeeld, niet binnen ziekenhuisopname, of men verlaat het ziekenhuis sneller. De cijfers van langdurige arbeidsongeschiktheid stijgen, en er wordt volop ingezet op herintegratie op de werkvloer. Het aantal chronisch zieken stijgt. Er zijn steeds meer mogelijkheden om langer zelfstandig thuis te wonen, en de Vlaamse sociale bescherming werd volledig hervormd. Dan is het belangrijk je weg te vindendoor alle zorgverstrekkers, subsidies, terugbetalingen etc. en objectief advies te krijgen, ” zegt Sarah Masschelein. “En dan sta je toch meer stil bij wie de juiste partner is. Iedereen verwacht iets anders van zijn leven, dus iedereen verwacht iets anders van zijn ziekenfonds. Wij merken dat er meer beweging in de markt komt, en dat niet-klassieke ziekenfondsen zoals wij, groeien.

Download de backgrounder "Vlaming en zijn ziekenfonds".

Over Partena

Partena Ziekenfonds biedt samen met Partena Kinderopvang en Partena Hulp in huis een kwalitatieve dienstverlening aan op het vlak van gezondheid en persoonlijk comfort.

  • Partena Ziekenfonds is een onafhankelijke ziekenfonds. Het bedient 462.000 klanten met 500 medewerkers in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel. Naast het zorgen voor de terugbetaling van medische kosten en de uitbetaling van een vervangingsinkomen bij werkonbekwaamheid, is Partena ook gespecialiseerd in hospitalisatie- en tandzorgverzekeringen en een verzekering voor medische kosten. Het ziekenfonds wil bovendien het grote publiek informeren en sensibiliseren omtrent gezondheid. Samen met zusterziekenfonds Partenamut (voor Wallonië en Franstalig Brussel) is Partena Ziekenfonds het grootste onafhankelijke ziekenfonds. 
  • Partena Kinderopvang is één van de grootste spelers in Vlaanderen: meer dan 1.000 baby’s en peuters tot drie jaar vinden een tweede thuis in de 34 Partena kinderdagverblijven of via de 90 Partena onthaalouders. In de kinderdagverblijven werken zo’n 135 kind begeleiders. 
  • Bij Partena Hulp in huis bieden, met behulp van dienstencheques, ruim 2.140 personeelsleden poets- en strijkhulp aan 14.350 klanten. Hulp in huis biedt ook gezinszorg en kraamzorg aan.

Contacteer ons

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena