Press room

1 op 2 Vlamingen is mantelzorger

Gent, 26 november 2020 –  Uit een onderzoek van Partena Ziekenfonds blijkt dat 20% van de Vlamingen vandaag op intensieve wijze zorgt draagt voor iemand die ziek of zorgbehoevend is. Meer nog, de helft van de Vlamingen heeft al in deze situatie gezeten. Omdat deze cijfers een stuk hoger zijn dan de 10% ‘officieel’ geregistreerde mantelzorgers én omdat veel zorgdragers aangeven dat deze situatie zwaar weegt, lanceert Partena Ziekenfonds een sensibiliseringscampagne op www.zorgdragers.be. Hoog tijd om ook zorg te dragen voor de zorgdragers!

Uit een recente studie van iVOX uit september blijkt dat het aantal ‘zorgdragers’ merkelijk hoger ligt dan het officiële cijfer van 10% geregistreerde mantelzorgers. 1 op 2 Vlamingen heeft dit al gedaan in het verleden, 1 op 5 Vlamingen zegt vandaag intensief zorg te dragen voor iemand, vaak al voor een lange periode.

Een ‘zorgdrager’ is een ander woord voor mantelzorger. Het gaat om iemand op structurele manier taken overneemt van iemand die dit zelf niet of niet meer kan. Zorgdragers zorgen vooral voor oudere familieleden zoals ouders of schoonouders op leeftijd. Los van de emotionele ondersteuning die erbij hoort, doen ze het vaakst boodschappen, nemen huishoudelijke taken over of bieden administratieve hulp. De helft is hier minstens dagelijks mee bezig. Maar wat heel opvallend is: hoewel ze vaak gedurende een langere periode intensief voor anderen zorgen, noemen ze zichzelf toch niet snel een 'mantelzorger', het officiële label. Dat besef komt vaak na meer dan 2 of 3 jaar zorg.

Als liefde een last wordt

De meeste zorgdragers geven aan dat ze hun zorgtaken uit liefde graag zelf opnemen, ook al zijn er andere mogelijkheden. Maar toch handelt 1 op 5 ook uit noodzaak: ze hebben het gevoel dat zij alleen deze zorgtaken kunnen oplossen en dat er niemand anders in aanmerking komt. 30% van de zorgdragers neemt de zorg helemaal alleen op zich, slechts 20% krijgt professionele hulp bij het zorgdragen. 70% van de zorgdragers vroeg ook nog nooit om hulp bij hun omgeving noch bij professionals.

De emotionele belasting, administratieve rompslomp en combinatie met het werk is toch voor veel zorgdragers een uitdaging waardoor liefde een last kan worden. 1 op 3 heeft het zeer zwaar en zegt dat het zorgen impact heeft op hun eigen mentale gezondheid. 40% van de zorgdragers zegt het gevoel te hebben dat ze ‘geleefd’ worden. Daar komt nog eens bovenop dat wegwijs vinden in het zorglandschap niet eenvoudig is. Zo vond 50% het ‘moeilijk’ om financiële steun geregeld te krijgen.

“Dit ‘informele’ netwerk van zorgdragers staat erg onder druk en dat zal er niet op verbeteren tijdens de coronacrisis”, zegt Lynn Pellens, expert gezondheidspromotie van Partena Ziekenfonds. “Nochtans zou zonder hun inzet de zorg voor zorgbehoevenden niet 100% kunnen gegarandeerd worden in Vlaanderen. Met ander woorden, zonder dit informeel netwerk valt onze zorg in elkaar. Daarom is het erg belangrijk dat we zorgdragers gepast ondersteunen. We denken aan emotionele ondersteuning door vrienden en familie van de zorgdragers, gecombineerd met een wettelijke ondersteuning vanuit de overheid. Als ziekenfonds willen en moeten we ervoor zorgen dat zorgdragers sneller en beter hun weg vinden naar advies, premies, rechten en ondersteuning in ons complexe zorglandschap.”

Vandaag lanceert Partena Ziekenfonds een campagne op www.zorgdragers.be. Je vindt er tips om een zorgdrager in je omgeving te ondersteunen, getuigenissen van mantelzorgers en een wegwijs in het zorgaanbod. N.v.d.r. Onderzoek door iVox bij n=1000 Vlamingen in opdracht van Partena Ziekenfonds, september 2020

Over Partena

Partena Ziekenfonds biedt samen met Partena Kinderopvang en Partena Hulp in huis een kwalitatieve dienstverlening aan op het vlak van gezondheid en persoonlijk comfort.

  • Partena Ziekenfonds is een onafhankelijke ziekenfonds. Het bedient 462.000 klanten met 500 medewerkers in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel. Naast het zorgen voor de terugbetaling van medische kosten en de uitbetaling van een vervangingsinkomen bij werkonbekwaamheid, is Partena ook gespecialiseerd in hospitalisatie- en tandzorgverzekeringen en een verzekering voor medische kosten. Het ziekenfonds wil bovendien het grote publiek informeren en sensibiliseren omtrent gezondheid. Samen met zusterziekenfonds Partenamut (voor Wallonië en Franstalig Brussel) is Partena Ziekenfonds het grootste onafhankelijke ziekenfonds. 
  • Partena Kinderopvang is één van de grootste spelers in Vlaanderen: meer dan 1.000 baby’s en peuters tot drie jaar vinden een tweede thuis in de 34 Partena kinderdagverblijven of via de 90 Partena onthaalouders. In de kinderdagverblijven werken zo’n 135 kind begeleiders. 
  • Bij Partena Hulp in huis bieden, met behulp van dienstencheques, ruim 2.140 personeelsleden poets- en strijkhulp aan 14.350 klanten. Hulp in huis biedt ook gezinszorg en kraamzorg aan.

Contacteer ons

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena