NieuwsZiek
27 april 2017

deel

Zwaargewonden verzorgen in maximaal 7 gespecialiseerde ziekenhuizen

Ambulances brengen zwaargewonde slachtoffers altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, maar die instelling heeft niet altijd de nodige uitrusting en ervaring. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) pleit voor verzorging in maximaal 7 gespecialiseerde ‘traumacentra’. 

3.500 slachtoffers naar 145 ziekenhuizen

De expertise rond de verzorging van zwaargewonden is te versnipperd in ons land. In 2015 belandden 3.500 slachtoffers in maar liefst 145 verschillende ziekenhuizen. En die hebben niet allemaal de ervaring en uitrusting om hen de juiste verzorging te kunnen bieden. Het KCE pleit daarom voor 4 à 7 traumacentra die voldoen aan strenge criteria. Het team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen in die ziekenhuizen moet ook 7 dagen op 7 en 24u op 24 klaarstaan.

Grotere expertise

Dergelijke centra bestaan al in Nederland, Duitsland en Engeland en de sterftecijfers na zware ongevallen liggen er lager dan bij ons. Die traumacentra krijgen dan ook veel meer zware slachtoffers over de vloer en daardoor bouwen ze meer expertise op. Elk traumacentrum zou jaarlijks minstens 240 zwaargewonde patiënten moeten opvangen en behandelen. Kan een ambulance binnen de drie kwartier zo’n traumacentrum bereiken? Dan krijgt die optie de voorkeur.

Meer info

Neem een kijkje op de site van het KCE!

 

Lees ook

Een hospitalisatieverzekering die compleet is

Een bevalling, een operatie, dagopnames voor zoon of dochter… 1 op 2 Vlamingen kreeg de laatste 2 jaar te maken met een ziekenhuisopname. En de kosten voor zo’n hospitalisatie lopen snel hoog op. Je bent dus maar beter goed verzekerd. Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds biedt een goede prijs-kwaliteit en zorgt dat je gerust kunt zijn. Dat ondervonden ook Evi, Sigrid en Sarah. Lees hier hun verhaal.

Hospitalisatieverzekering kiezen: waarop moet je letten

Een ziekenhuisopname kost veel geld en ook de kosten voor en na je opname kunnen hoog oplopen. Je bent dus maar beter goed verzekerd als je in het ziekenhuis belandt voor een operatie, bevalling of een behandeling bij ziekte. De nieuwe Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds verzekert je optimaal tijdens je opname, maar beschermt je ook tegen hoge kosten als je medische zorg nodig hebt voor en na je opname. En dat voor een heel betaalbare prijs.

Extra zorg voor en na je opname

Wist je dat 1 op de 3 Vlamingen de jongste 2 jaar te maken kreeg met een ziekenhuisopname? Met Hospitalia Medium ben je alvast betaalbaar verzekerd bij een operatie, een bevalling of een infectie. En na je opname kun je op extra hulp rekenen via het dienstenpakket Hospitalia Assist. Een goede zaak!