Nieuws Ziek
08 oktober 2021

deel

Ziektebriefjes voor enkele dagen ziekte binnenkort afgeschaft?

Hoewel we soms zelf kunnen inschatten in welke mate we ziek zijn en moeten uitzieken, is een bezoek aan de huisarts nodig om een ziektebriefje te kunnen voorleggen aan onze werkgever. Wat als dat niet meer nodig zou zijn?

De federale regering bekijkt nu of de plicht om een ziektebriefje in te dienen op het werk bij korte ziekte van enkele dagen, kan afgeschaft worden.  

Focus op langdurige ziekte 

Dokters geven zelf toe dat consultaties voor kortstondige ziektes geen meerwaarde heeft en enkel voor administratie dient. Patiënten weten zelf heel goed wat ze moeten doen en dat is simpelweg uitzieken. 

De afschaffing van ziektebriefjes voor kortstondige ziektes zou huisartsen meer tijd geven om te focussen op patiënten die ernstig of langdurig ziek zijn. “En dan zou de aandacht van alle artsen moeten gaan naar de vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen die langdurig ziek zijn, toch nog kans krijgen op werk ", zegt Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke. 

Misbruik blijft beperkt

Voor de werkgever gaat dit verder dan enkel administratie, maar ook het responsabiliseren van de werknemer. Er moet een manier gevonden worden voor de werknemer om duidelijk te maken dat die echt ziek is. Bijvoorbeeld door een persoonlijk contact met de werkgever. 

Volgens Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, zal het misbruik beperkt blijven; “In bedrijven die het verplichte briefje al op eigen houtje hebben afgeschaft, zie je dat het kort verzuim net afneemt.”

 

Lees ook

30 september 2021

Luchtverontreiniging leidt tot meer arbeidsongeschiktheid

Als luchtconcentraties van zwarte koolstof, stikstofdioxide en ozon pieken, hebben mensen met chronische aandoeningen meer geneeskundige verzorging nodig. En ook het aantal mensen dat arbeidsongeschikt wordt verklaard, neemt dan toe. Dat blijkt uit de laatste studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen in samenwerking met de KU Leuven.
 

Thee met honing of een dokterbezoek?

Ren jij snel naar de huisarts als je je niet goed voelt, of geef je je lichaam de tijd om zichzelf te genezen? Want dat laatste is best mogelijk bij bepaalde ongemakken. “Het wordt tijd dat we weer wat meer naar ons lichaam luisteren”, vindt dokter Linde Tilley, huisarts in Gent.