NieuwsZiek
25 juli 2018

deel

Ziekenhuizen beloond als patiënten tevreden zijn

Een deel van de werkingsmiddelen van de ziekenhuizen in ons land is sinds 1 juli 2018 afhankelijk van de zorgkwaliteit en de tevredenheid van de patiënten. Zo wil de overheid de ziekenhuizen aanmoedigen om nog meer in te zetten op kwaliteit in plaats van kwantiteit. 

Hoe tevredener de patiënt, hoe hoger de score

Hoe werkt dit nieuwe systeem? Alle ziekenhuizen krijgen van de overheid een score op 80. Ze kunnen punten verdienen door onder meer patiënten te bevragen na hun opname.

Hoe tevredener de patiënten zijn, hoe hoger het ziekenhuis scoort. Andere criteria hebben te maken met de behandeling van borstkanker en een correct gebruik van antibiotica tijdens operaties. Het is de bedoeling om de lijst met criteria (en het bijhorende budget) in de komende jaren uit te breiden. 

Voorlopig nog fractie van totale budget

Deze aanpassing maakt deel uit van de hervorming van de ziekenhuisfinanciering die Minister van Volksgezondheid Maggie De Block doorvoert. Voorlopig zal wel maar een fractie van het totale budget (ongeveer 6 miljoen euro) afhankelijk worden van zorgkwaliteit en patiënttevredenheid.

Te weinig voor een echte aardverschuiving, maar wel een belangrijke eerste stap!

Lees ook

Ik verwacht dat mijn hele gezin op elk moment even goed verzekerd is

Als je via je job mensen ziet die geldproblemen krijgen wegens ziekte, dan weet je dat je best goed verzekerd bent. Dankzij Hospitalia Continuïteit blijven Ilse en haar man levenslang betaalbaar verzekerd tegen ziekenhuiskosten, ook bij een jobwissel, en na hun pensioen. En hun kinderen stapten voordelig over op Hospitalia Plus als ze op eigen benen gingen staan.