NieuwsZiek
25 juli 2018

deel

Ziekenhuizen beloond als patiënten tevreden zijn

Een deel van de werkingsmiddelen van de ziekenhuizen in ons land is sinds 1 juli 2018 afhankelijk van de zorgkwaliteit en de tevredenheid van de patiënten. Zo wil de overheid de ziekenhuizen aanmoedigen om nog meer in te zetten op kwaliteit in plaats van kwantiteit. 

Hoe tevredener de patiënt, hoe hoger de score

Hoe werkt dit nieuwe systeem? Alle ziekenhuizen krijgen van de overheid een score op 80. Ze kunnen punten verdienen door onder meer patiënten te bevragen na hun opname.

Hoe tevredener de patiënten zijn, hoe hoger het ziekenhuis scoort. Andere criteria hebben te maken met de behandeling van borstkanker en een correct gebruik van antibiotica tijdens operaties. Het is de bedoeling om de lijst met criteria (en het bijhorende budget) in de komende jaren uit te breiden. 

Voorlopig nog fractie van totale budget

Deze aanpassing maakt deel uit van de hervorming van de ziekenhuisfinanciering die Minister van Volksgezondheid Maggie De Block doorvoert. Voorlopig zal wel maar een fractie van het totale budget (ongeveer 6 miljoen euro) afhankelijk worden van zorgkwaliteit en patiënttevredenheid.

Te weinig voor een echte aardverschuiving, maar wel een belangrijke eerste stap!

Lees ook

10 maart 2020

Een verpleegkundige moet voor te veel patiënten zorgen

9,4… Dat is het aantal patiënten waarvoor één verpleegkundige gemiddeld moet zorgen in het ziekenhuis. En dat terwijl de internationale norm 8 patiënten bedraagt, anders komt de zorgkwaliteit in het gedrang. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).