Nieuws Ziek
25 juli 2018

deel

Ziekenhuizen beloond als patiënten tevreden zijn

Een deel van de werkingsmiddelen van de ziekenhuizen in ons land is sinds 1 juli 2018 afhankelijk van de zorgkwaliteit en de tevredenheid van de patiënten. Zo wil de overheid de ziekenhuizen aanmoedigen om nog meer in te zetten op kwaliteit in plaats van kwantiteit. 

Hoe tevredener de patiënt, hoe hoger de score

Hoe werkt dit nieuwe systeem? Alle ziekenhuizen krijgen van de overheid een score op 80. Ze kunnen punten verdienen door onder meer patiënten te bevragen na hun opname.

Hoe tevredener de patiënten zijn, hoe hoger het ziekenhuis scoort. Andere criteria hebben te maken met de behandeling van borstkanker en een correct gebruik van antibiotica tijdens operaties. Het is de bedoeling om de lijst met criteria (en het bijhorende budget) in de komende jaren uit te breiden. 

Voorlopig nog fractie van totale budget

Deze aanpassing maakt deel uit van de hervorming van de ziekenhuisfinanciering die Minister van Volksgezondheid Maggie De Block doorvoert. Voorlopig zal wel maar een fractie van het totale budget (ongeveer 6 miljoen euro) afhankelijk worden van zorgkwaliteit en patiënttevredenheid.

Te weinig voor een echte aardverschuiving, maar wel een belangrijke eerste stap!

Lees ook

20 mei 2021

Aangepaste bankmededeling beschermt jouw gegevens

In de digitale wereld wordt het delen van gegevens steeds complexer. Ook met je bank. Om te vermijden dat gevoelige medische informatie in de database van je bank terecht komt, worden onze mededelingen bij terugbetalingen vanaf 31/5/2021 aangepast.

Een hospitalisatieverzekering die compleet is

Een bevalling, een operatie, dagopnames voor zoon of dochter… 1 op 2 Vlamingen kreeg de laatste 2 jaar te maken met een ziekenhuisopname. En de kosten voor zo’n hospitalisatie lopen snel hoog op. Je bent dus maar beter goed verzekerd. Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds biedt een goede prijs-kwaliteit en zorgt dat je gerust kunt zijn. Dat ondervonden ook Evi, Sigrid en Sarah. Lees hier hun verhaal.

Hospitalisatieverzekering kiezen: waarop moet je letten

Een ziekenhuisopname kost veel geld en ook de kosten voor en na je opname kunnen hoog oplopen. Je bent dus maar beter goed verzekerd als je in het ziekenhuis belandt voor een operatie, bevalling of een behandeling bij ziekte. De nieuwe Hospitalia Medium via Partena Ziekenfonds verzekert je optimaal tijdens je opname, maar beschermt je ook tegen hoge kosten als je medische zorg nodig hebt voor en na je opname. En dat voor een heel betaalbare prijs.